У бойовиків ХАМАС такий же почерк, як у Росії в Бучі — Леонід Барац

У бойовиків ХАМАС такий же почерк, як у Росії в Бучі — Леонід Барац

У бойовиків ХАМАС, котрі вдерлися на територію Ізраїлю, такий же почерк, який продемонстрували російські окупанти в українському місті Буча у перший місяць розв'язаної Росією війни. Про це розповів Українському Радіо український журналіст Леонід Барац, котрий перебуває зараз в Єрусалимі. "Я хочу, щоб люди в Україні зрозуміли: те, що зараз коїться на півдні Ізраїлю, це один в один як наша Буча", – наголошує журналіст. Він зазначив: щогодини в Ізраїлі виявляють нових жертв нападу бойовиків ХАМАС. Зокрема, знайшли 40 немовлят, їм нападники відрубали голови. Водночас Леонід Барац відзначає патріотизм ізраїльтян, які гуртуються у захисті своєї держави. "До цього я бачив таке лише в Україні", – зауважує журналіст.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Солдат армії Ізраїлю в населеному пункті Кфар-Аза, Ізраїль, біля кордону з Сектором Газа. 10 жовтня 2023 року. Фото: Alexi Rosenfeld, Getty Images

"У бойовиків такий самий почерк, як у Росії в Бучі"

— Як ви опинилися в Ізраїлі?

Ми допомагаємо багатьом українським захисникам, які зараз проходять реабілітацію, зокрема, в ізраїльських реабілітаційних центрах. Я займався висвітлення цієї теми, але в суботу прокинувся від сирен повітряної тривоги і зрозумів, що почалася війна.

— А як наші військові себе відчувають у цій ситуації?

Частину з них ми відправили вже спеціальними рейсами до Польщі, і вони зараз в дорозі до України.

— Ви зараз працюєте як журналіст і збираєте якісь матеріали? 

Я намагаюсь висвітлювати все, що коїться тут, тому що це дуже важливо. Я хочу, щоб люди в Україні зрозуміли: те, що зараз коїться на півдні Ізраїлю, це один в один як наша Буча. Зараз щодня знаходять все більше і більше загиблих цивільних, в яких були зав'язані руки та ноги, яких ґвалтували. Це дуже жахливі злочини, це нелюдяність. І я бачу в цьому такий самий почерк, як був у Росії в Бучі.

"Є єдина країна, член Радбезу ООН, яка не засудила агресію проти Ізраїлю"

— А яка ситуація зараз в Єрусалимі?

В Єрусалимі зараз відносно спокійно. Усі жахи кояться на південному та з сьогоднішнього дня на північному кордоні. Що саме коїться на північному кордоні. Гадаю, журналісти про це дізнаються трохи пізніше після закінчення там операції. А в Єрусалимі іноді лунають сирени. Нещодавно був обстріл Єрусалиму та околиць. Те, що коїться на півні, це дуже жахливо. Кількість загиблих, за даними Служба порятунку та швидкої допомоги держави Ізраїль, сягнула вже понад 1200 людей і близько 4 тисяч поранених. Вчора (10 жовтня – ред.) місто Ашкелон отримало ультиматум від терористичної організації ХАМАС, що та обстрілюватиме це прикордонне місто, щоб помститися за операцію, яку проводить зараз Ізраїль. Там велика кількість руйнацій, там дуже потребують і донорської крові, й іншої допомоги.

— Ізраїльські журналісти пишуть, що телеведучий іранського каналу в прямому ефірі сказав, що забороняється проявляти милосердя до жінок, старих людей, поранених і до будь-якої людини, яка живе в Ізраїлі. Такі жахливі речі реально можуть литися з їхніх екранів і ЗМІ?

Ми в Україні вже звикли до того, які жахливі речі ллються з російського телебачення. І ми маємо визнати, що це не лише війна України або війна Ізраїлю. Проти нас воюють терористи, як в Росії, так і їхні союзники в Ірані. Тому що саме іранською технікою майже кожну ніч вчиняють атаки по українських містах. До речі, Іран офіційно відмежувався від атаки (на Ізраїль - ред.). Проте лідер Ірану Алі Хаменеї сказав, що "ми цілуємо руки молодим та винахідливим палестинським розробникам цієї операції". Також є єдина країна, член Радбезу ООН, яка не засудила агресію проти Ізраїлю – це Росія. Тому, ми зараз бачимо, як формується така вісь зла, і ми не можемо сказати, що це війна лише проти ХАМАСу. Я гадаю, що активними учасниками цієї війни і, мабуть, спонсорами, які поставляють і військову техніку, є і Іран, і Росія.

— Чи залишилися дипломатичні представництва в Ізраїлі?

Усі дипломатичні представництва залишилися в Ізраїлі. Світові лідери активно висловили слова підтримки Ізраїлю. Що Ізраїль, так само як і Україна, має право захищатися від будь-якої агресії. Підтримку висловлюють навіть у містах з великою кількістю арабського населення, які традиційно мали певні антиізраїльські настрої. Зараз і в деяких мусульманських країнах відстоюють позицію підтримки Ізраїлю у протидії тероризму.

"Тільки-но пролунали перші сигнали повітряної тривоги, люди почали добровільно йти до армії Ізраїлю"

— На зачищених від бойовиків територіях ще знаходять нові жертви?

На жаль, знаходять щоденно, щогодини нові жертви. Жертви з різними слідами злочинів. Учора (10 жовтня – ред.) знайшли 40 убитих немовлят, немовлятам бойовики відрубали голови (на півдні Ізраїлю у населеному пункті Кфар-Аза виявили тіла вбитих бойовиками ХАМАС ізраїльтян, серед яких були 40 дітей, немовлят. Деяких із загиблих знайшли без голів, повідомило ізраїльське видання "i24 news" – ред.) Це просто паралізувало світову спільноту. Я не знаю, які нелюди зробили ці звірства. 

Водночас хочу сказати, тільки-но пролунали перші сигнали повітряної тривоги, люди почали добровільно йти до армії Ізраїлю. Зараз по всьому світі є рейси від Міністерства закордонних справ Ізраїлю для охочих долучитися до лав армії. На сьогодні до лав резервістів уже вступило близько 400 тисяч людей. Також є історії, як у США анонімні філантропи оплачують квитки всім охочим поїхати захищати Ізраїль. Так само було колись з Україною, коли з усього світу люди їхали добровільно допомагати. І це дає надію, що такий жах не повториться. 

— Телеграм-канал Іґеля Левіна, лейтенанта армії Ізраїлю і військового аналітика повідомляє, що зараз відбуваються серйозні бої на кордоні з Ліваном, через який намагаються прорватися бойовики руху "Хезболла".

Ізраїль постійно готувався до війни проти багатьох фронтів. Зараз також триває підготовка проти можливих бунтів у так званих змішаних містах з арабським та єврейським населенням. Поки що не розповідають про всі деталі підготовки. Але я думаю, що держава Ізраїль готова до будь-яких сценаріїв, до багато фронтової війни. Також хочу сказати, що за непідтвердженою інформацією, підкреслюю, непідтвердженою, в Секторі Гази на сьогодні все ще залишається 2 тисяча громадян Російської Федерації. І це, як кажуть, ймовірно військові інструктори РФ. Тому не дивно, що це схожий почерк. 

— Чи є охочі виїхати з країни? 

Охочих виїхати серед громадян Ізраїлю не дуже багато. Більшість, хто наразі виїжджає, це іноземці, які хотіли евакуювати дипломатичні місії. Наприклад, громадяни Сполучених Штатів зараз активно волонтерять, здають кров, діти малюють всілякі слова підтримки для солдатів, жінки активно допомагають тилу і солдатам. Тому я можу сказати, що це такий небувалий патріотизм, який я до цього бачив лише в Україні. 

— Міжнародні організації, той же Червоний Хрест, допомагають зараз населенню?

Я більше бачу саме ізраїльські організації, а не міжнародні.

"Зараз українці намагаються бути поруч один із одним"

— Наразі відомо про 3 загиблих і 9 поранених українців в Ізраїлі. Ще шестеро зникли безвісти. Це дані оперативного штабу МЗС України. Чи ви пересікалися з українцями?

По-перше, є організація Israeli Friends of Ukraine, в якій здебільшого працюють українці. Від цієї організації був благодійний забіг, на якому збирали гроші для України. І якраз під час цього забігу почалася повітряна тривога і людям довелося йти в сховища. Зараз українці намагаються бути поруч один із одним. Вони об'єднуються в різних чатах. Хто має автівки, допомагають. Чи навіть поселяють у себе людей з півдня Ізраїлю, які втратили свої оселі. 

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко