Операція ХАМАСу в Ізраїлі виявилась успішною через масовість та надзвичайну скоординованість — Мусієнко

Операція ХАМАСу в Ізраїлі виявилась успішною через масовість та надзвичайну скоординованість — Мусієнко

Операція ХАМАСу в Ізраїлі виявилась успішною через масовість та надзвичайну як для терористичної організації скоординованість. Втім наразі ситуація переходить на користь ізраїльської армії. Про це в ефірі Українського Радіо повідомив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. 

 

0:00 0:00
10
1x

Ізраїльські військові. Фото: Міноборони Ізраїлю

Операція ХАМАСу виявилась успішною через масовість та надзвичайну скоординованість 

"Попри те, що ХАМАС — терористична організація , їхні дії, особливо вчора, відзначалися тим, що були більш координованими та менш хаотичними, ніж попередні терористичні атаки на Ізраїль. Звичайно, вони були підготовленими. Вочевидь, з ними працювали інструктори. Вони намагалися використати повітряний компонент і навіть елемент так званого десантування на парапланах і дельтапланах, а також дрони й удари ракетами. І потім використати компонент піхоти на пікапах. Ця атака для них увінчалась певним успіхом через масовість, через те, що залучені різні компоненти і що ізраїльські спецслужби не очікували, що це має статися, і, відповідно, були допущені прогалини", — зазначає Олександр Мусієнко.

Ситуація поступово виправляється на користь Ізраїлю

Зараз ситуація виправляється і все йде прогнозовано на ізраїльський бік. Ізраїльська армія, як повітряні сили, так і спецпризначенці, дуже ефективно працюють на знищення. У ХАМАСу дуже багато тунелів, вони діють завжди цинічно, жорстоко і несподівано, ці терористичні напади загрозливі. Тому ця боротьба, ця війна триватиме певний період часу, припускає експерт. 

Ізраїль не може давати Україні зброю, але співпраця між країнами існує

Раніше прем’єр-міністр Ізраїлю зазначав, що країна не може надавати зброю як допомогу Україні, нібито через загрозу захоплення її російськими бойовиками, які можуть передати її до Ірану. Втім Мусієнко зазначає, що "Ізраїлю дійсно потрібно багато зброї для того, щоб себе захищати, зокрема "Залізний купол" у тому підтвердження. Звичайно, у Беньяміна Нетаньягу були непогані зв'язки відносини з Путіним. Він приїздив до Москви, і не раз вони зустрічалися ще за попередніх каденцій прем'єрства. Втім причина того, що Ізраїль не надавав Україні зброю полягає саме в тому, що Ізраїлю самому потрібно дуже багато зброї. І вчорашня ситуація це демонструє".

Втім експерт зазначає, що деяка співпраця між Україною та Ізраїлем існує, просто позиція ізраїльської сторони полягає в тому, щоб не розголошувати її. Тому і ми не можемо розголошувати.