Україна взяла курс на повне знищення окупаційного Чорноморського флоту РФ — Киричевський

Україна взяла курс на повне знищення окупаційного Чорноморського флоту РФ — Киричевський

Ракетний удар по штабу окупаційного Чорноморського флоту в Севастополі 22 вересня цього року свідчить, що Україна взяла курс на повне і систематичне знищення цього флоту РФ, який бере активну участь у військовій агресії проти України. Це зазначив Українському Радіо військовий експерт, оглядач Defense Express Іван Киричевський. Він вважає, що даний процес проти Чорноморського флоту РФ буде достатньо довгим. Водночас, на думку Киричевського, якби ЗСУ отримали американські ракети ATACMS, наступ ЗСУ просувався б швидше.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила передати Києву невелику партію ракет ATACMS ще до візиту президента України Володимира Зеленського до Вашингтона, проте не почала оголошувати про це публічно, повідомило видання Financial Times. "Є дві людини, які можуть заявити про ATACMS і тоді вони будуть в Україні. Це пан Зеленський і пан Байден", – зазначив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. "Усі інші просто можуть проговорювати варіанти".

 

0:00 0:00
10
1x

Руйнація і пожежа в будівлі штабу ЧФ РФ у Севастополі після ракетного удару, 22 вересня 2023 року. Скріншот із відео із соцмереж

"У Севастополі вперше в режимі реального часу спостерігали роботу Storm Shadow"

"В цьому епізоді Україна і світ вперше спостерігали в режимі реального часу роботу британської ракети Storm Shadow або її французької сестри SCALP. У 2003 році Storm Shadow прилітали в Іраку, але тоді були лише текстові згадки про це, а також фото підготовки британських ракет до запуску. У 2011 році – в Лівії — взагалі суцільна біла пляма, лише заяви. Також Storm Shadow були в Саудівській Аравії, їх застосовували проти єменських хуситів, але тоді британці коментували в стилі — "так, ми продали ракети великої дальності Саудівській Аравії, громадяни, нічого такого, розходимося". Щодо удару 2018-го року по Сирії, де були комбіновані Tomahawk (американська багатоцільова високоточна дозвукова крилата ракета компанії Raytheon – ред.) та Storm Shadow, бачили супутникові знімки уражень деяких об'єктів Башара Асада. Але там не розрізниш, де попрацювали суто Tomahawk, а де Storm Shadow? Тож скільки не застосовувалося ракети, але вперше в режимі реального часу можна було побачити, як підривається тандемна боєголовка. На Storm Shadow стоїть бойова частина масою 560 кг. Вона настільки важка, тому що там є два заряди. Перший, який має пробивати перешкоду, в цьому випадку дах штабу Чорноморського флоту або якийсь поверх. Другий — влітати безпосередньо куди слід. Тому ми бачили два вибухи, тому що так спрацьовує боєголовка", — коментує Іван Киричевський.

"Прибравши штабістів Чорноморського флоту, Україні вдасться знищити й російські кораблі"

Удар, який відбувся по штабу Чорноморського флоту, починає тенденцію: Україна взяла курс на повне і систематичне знищення окупаційного Чорноморського флоту Російської Федерації, стверджує Іван Киричевський. Але треба розуміти, що цей процес буде достатньо довгим, марудним, в чомусь хірургічним. І не завжди буде така яскрава бавовна, зауважує військовий експерт. "Самі по собі російські кораблі з "калібрами" (російські ракети, якими окупанти атакують територію України - ред), якщо у них не буде прикриття з повітря чи зенітно-ракетними комплексами, а також обслуговування на судноремонтних заводах чи береговими службами, будуть росіянам в чомусь безрезультатні. Тому що, якщо не буде прикриття, вихід таких кораблів у море може закінчитись для них плачевно, а для нас — радісно. Але щоб ця перспектива плачевності для російських носів "калібрів" відбулася, треба буде ще попрацювати й побомбити інфраструктуру Чорноморського флоту Російської Федерації. Тому й били саме по штабах, адже російські кораблі, на жаль, дуже гарно прикриваються. Але якщо прибрати штабістів, які за це все відповідають, то уже починаються дуже цікаві моменти", — пояснює Киричевський.


Іван Киричевський. Фото: ФБ-сторінка Івана Киричевського

"Якби ЗСУ отримали ATACMS, контрнаступ просувався б швидше"

Українська сторона ніколи не приховує, що хоче тисячі ракет ATACMS, стверджує Киричевський. Але, по-перше, на жаль, в американців немає стільки ATACMS. По-друге, американці ведуть дискусію саме про те, що має бути сегментоване підсилення в окремих важливих сегментах, зазначає експерт. "Якщо дають касетні ATACMS, то в американських джерелах були згадки, що американці застосовували такі ракети для знищення іракської ППО. Тобто дати трошечки ATACMS, але щоб протиповітряна оборона в Криму "виносилася" ще швидше, це було б гарно. Або трохи касетних ATACMS, щоб "виносити" передові аеродроми й біля лінії фронту, з яких піднімаються російські ударні вертольоти, було б гарно теж. Тому що, якщо починати збивати російські вертольоти К-52 ще до того, як вони злетіли у повітря, — це може прискорити темп нашого контрнаступу. Але, очевидно, поки що з нашої сторони не порушується питання, щоб отримати для початку небагато ATACMS для сегментованого підсилення", — вважає Киричевський. "Але я не думаю, що під час візитів президента України Володимира Зеленського до США та Канади успішне застосування західної зброї в Севастополі мало рішучий вплив у плані постачання зброї. З іншого боку, це може підтвердити те, що Україна, як мінімум, наполеглива у своїх намірах деокупувати Крим", — додає військовий експерт.

Адміністрація президента США Джо Байдена вирішила надати Україні ракети ATACMS ще до візиту президента України Володимира Зеленського у США, який почався 19 вересня нинішнього року. Про це повідомила Financial Times із посиланням на джерела. За даними співрозмовників FT, Білий дім вирішив не оголошувати про передання ракет публічно, аби не давати підказки Росії, а також не спонукати окупантів перемістити свої лінії постачання далі від фронту в Україні. FT зазначає, що Сполучені Штати надішлють ракети "найближчим часом, але спочатку в невеликих кількостях". Журналісти вказали, що Вашингтон надасть модифікацію ATACMS, озброєну касетними боєприпасами.

22 вересня нинішнього року Джо Байден оголосив про новий пакет допомоги для України. У переліку наданого озброєння ATACMS не було. Згодом американський телеканал NBC News поінформував, що Байден під час зустрічі зі Зеленським пообіцяв надати "невелику кількість" цих ракет.

У Зеленського відреагували на ці повідомлення ЗМІ про ATACMS для України. "Є дві людини, які можуть заявити про ATACMS і тоді вони будуть в Україні. Це пан Зеленський і пан Байден", – зазначив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк. Він підкреслив, що "всі інші просто можуть проговорювати варіанти".

​​ATACMS – твердопаливна балістична ракета класу земля-земля виробництва американської компанії Lockheed Martin. Дальність застосування – до 300 км. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS та M142 HIMARS, уже поставлені для ЗСУ. Пусковий контейнер ATACMS має кришку з візерунком із шести кіл, як на стандартній кришці ракети MLRS. 


 Твердопаливна американська балістична ракета ATACMS. Фото: www.army.mil

"Новий пакет військової допомоги США насправді не маленький"

"Якщо подивитися на нову військову допомогу від США розміром 325 мільйонів доларів, то хоч пакет і маленький, але американці тепер почали знову регулярно давати снаряди 155 міліметрів. Звичайні, не тільки касетні. Це означає, що американці розкрутили виробництво. Це стосується й комплексів Avenger та Stinger. Здається, що нам треба більше комплексів Patriot. Але треба врахувати, що американцям треба було буквально "вистрибнути зі штанів", щоб відновити виробництво Stinger, які не вироблялися вже 30 років. Всі інженери, які уміли їх робити, пішли на пенсію, їх буквально довелось забирати з пенсії, платити потрійний оклад, щоб вони вчили молодих", — резюмує Іван Киричевський.