Не чекайте ВЛК, а надавайте довідки заздалегідь — адвокатка про медкомісію під час війни

Не чекайте ВЛК, а надавайте довідки заздалегідь — адвокатка про медкомісію під час війни

За загальним правилом всі військовозобов'язані мають проходити медичний огляд один раз на п'ять років. Втім за умов мобілізації ці терміни можуть дещо нівелюватися. Відтак, коли військовозобов'язаному вручають повістку, він зобов’язаний з'явитися в територіальний центр комплектування, аби уточнити облікові дані і пройти військово-лікарську комісію, пояснює адвокатка, керівниця медичного напрямку в ГО "Юридична сотня" Христина Ковцун. Якщо військовозобов'язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії — це є адміністративне правопорушення, і за нього передбачений штраф. Водночас юристка в ефірі Українського Радіо наголосила: військовозобов'язаним необхідно завжди мати з собою власний пакет медичних документів, особливо, якщо в особи є проблеми зі станом здоров'я. Ба більше, Ковцун радить заздалегідь направити ці документи на адресу свого центру комплектування, в якому перебуваєте на обліку. Крім того, адвокатка зазначає: "військовослужбовцям, які отримують бойові травми, важливо подбати про довідку про обставини травми. Адже якщо така довідка відсутня, військовослужбовець не може претендувати на великий пакет виплат, а також може бути складно оформити статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: "24 канал"

Коли військовозобов'язаному вручають повістку, зобов’язаний з'явитися в ТЦК, бо інакше — штраф

 В якому випадку громадянин або громадянка зобов'язані прийти аана медкомісію в територіальний центр комплектування?

Насамперед за загальним правилом у мирний час, коли немає мобілізації, всі військовозобов'язані мають проходити медичний огляд один раз на п'ять років. Чоловіки 18-60 років, які перебувають в запасі за станом здоров'я, визнаються чи придатними, чи обмежено придатними і можуть бути мобілізовані. Звичайно, це стосується і жінок з відповідними медичними спеціальностями. В умовах, коли йде мобілізація, цей строк може нівелюватися, тому що в нас є указ президента про мобілізацію, і відповідно, коли військовозобов'язаному вручають повістку, він зобов'язаний з'явитися в територіальний центр комплектування, колишній воєнкомат, уточнити облікові дані і пройти військово-лікарську комісію для того, щоб було розуміння, чи він придатний, чи обмежено придатний, чи непридатний. І це обов'язок. Якщо військовозобов'язаний відмовляється від проходження військово-лікарської комісії — це  адміністративне правопорушення, і за нього передбачений штраф. А пізніше може бути ще один виклик.

Процедура проходження ВЛК досить непогано прописана. Насамперед центри комплектування мають певні обов'язки з отримання інформації, зокрема, з управлінь соцзахисту для того, щоб з'ясувати хто є, наприклад, в статусі особи з інвалідністю. Крім того, самі військовозобов'язані під час проходження ВЛК мають надати свою медичну картку, виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань. Тому що ми розуміємо, що є різні ситуації. Одна людина абсолютно здорова, її роками нічого не турбує, а інша,  грубо кажучи, не вилазить зі стаціонарного лікування, переносить операції тощо. І військовозобов'язаний повинен про це повідомити. Далі, після того, як подаються ці документи, для військовозобов'язаного призначають загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, аналіз крові на антитіла – ВІЛ, гепатит B, гепатит C, визначають групу крові, резус-належність, проводять рентгенологічне обстеження. Особам, які мають більше ніж 40 років, обов'язково проводять вимір внутрішньоочного тиску і дослідження крові на цукор. Якщо в ході загальних аналізів визначають, що є погані показники, можуть призначати й додаткові обстеження. Після цього військовозобов'язаний оглядається обов'язково такими лікарями, як хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог та іншими лікарями за показаннями. Тобто це дуже серйозний і відповідальний процес, який відбувається саме з урахуванням аналізів і обстеження лікарів.

"Диджиталізація військової медицини відбувається поступово"

— Коли відбудеться диджиталізація військової медицини?

На щастя, вже порушили питання стосовно цифровізації військової медицини. Вагоме досягнення — це введення електронних черг під час проходження ВЛК та проведення обстеження. Те, що нещодавно були внесені зміни в наказ №402 про військово-лікарську комісію є прикладом того, що позитивні кроки цьому напрямку є. До прикладу, було додано інформацію про те, що під час обстеження лікарі військово-лікарської комісії мають мати доступ до електронної системи, бачити записи в історії хвороби військовозобов'язаних і їх враховувати. Сподіваємося, що рано чи пізно цей процес, особливо проходження ВЛК, повністю буде цифровізований. І не лише для військовозобов'язаних, а для й військовослужбовців. Адже для військовослужбовців це навіть складніший процес. Тому що після отримання ампутації, тяжкої травми, контузії, пройти оці всі кола пекла з папірцями — це додаткове травмування. Інколи більш прикре, ніж те, яке вони отримали на полі бою.

"Завжди носіть свої медичні документи з собою"

— Як правильно збирати папери для проходження медичної комісії?

Я раджу військовозобов'язаним мати пакет всіх ваших медичних документів, особливо, якщо у вас є проблеми зі здоров'ям. Тобто ви завжди повинні мати з собою пакет документів на випадок, якщо вас зупиняють і викликають в ТЦК. Кращий варіант — це заздалегідь направити ці документи на адресу свого центру комплектування, в якому ви перебуваєте на обліку. В такому разі, якщо ви вже надали медичні документи, де чітко зазначено, що у вас є певне генетичне захворювання, хронічні проблеми тощо, ВЛК та центри комплектування будуть інакше поводитись, бо вони розуміють, що ви заздалегідь подбали про те, щоб ці документи були доставлені наперед. Ви маєте докази подачі цих документів. І у разі, якщо будуть порушення з їхньої сторони, буде дуже легко довести перевищення їхніх повноважень.

Стосовно військовослужбовців, то тим військовим, які отримують бойові травми, контузії, каліцтва, важливо подбати про довідку про обставини травми. Процеси отримання цієї довідки постійно спрощують, але, на жаль, часто ці довідки не видають. А відповідно, якщо немає довідки про обставини травми, військовослужбовець не може претендувати на великий пакет виплат, і загалом надалі може бути дуже складно оформити статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

— Чи є законні перепони для того, щоб не пустити травмованого чи пораненого бійця назад до його підрозділу, попри те, що він вважає, що може все одно далі допомагати ЗСУ?

У десантно-штурмових військах і морській піхоті проходити службу можуть виключно ті особи, які є повністю здорові та придатні до проходження служби. Відповідно, якщо людина з ДШВ отримує тяжку травму, вона не може бути визнана придатною. Є ситуації, коли з ампутацією, наприклад, нижче коліна, людину можуть визнати обмежено придатною. Крім того, є наказ Міністерства оборони, який передбачає перелік посад, які можуть займати особи, визнані непридатними з виключенням з обліку. Це робота, пов’язана більше з документами. Водночас щодо деяких посад є обмеження і, попри велике бажання воювати далі й брати активну участь в виконанні бойових завдань, їх обійти не можна.