Через місяць-півтора ситуація на фронті буде докорінно на користь ЗСУ — Нарожний

Через місяць-півтора ситуація на фронті буде докорінно на користь ЗСУ — Нарожний

Після прориву так званої "лінії Суровікіна", яку ворог готував півроку і де було закладено російськими окупантами мільйони мін, ситуація на фронті зміниться на користь ЗСУ докорінно. Це зазначив Українському Радіо військовий експерт, засновник БО "Реактивна пошта" Павло Нарожний. Сили оборони України краще використовують артилерію, яка цілить на 40-80 км, в той час як російська арта б'є на 24-25 км. "Ми постійно виносимо у промислових кількостях артилерійські та реактивні системи залпового вогню ворога". Також у противника порушена логістика. Експерт зауважує, що з початком дощів наступ ЗСУ сповільниться. Але спрогнозувати осінні дощі зараз неможливо – вони можуть початися як на початку жовтня, так і наприкінці листопада, додає Павло Нарожний. Тому Сили оборони України мають час – саме місяць-півтора.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

Після прориву "лінії Суровікіна" справи підуть геть інакше

— Ця ешелонована, забетонована, наглухо замінована оборона, зокрема, в тимчасово окупованій Запорізькій області наводить на менш оптимістичні думки. Що ви про це думаєте?

— Ця лінія оборони буде прорвана. Це лише питання часу. Я не казатиму, що це два-три тижні. Оцінка приблизно місяць. Це станеться. У ворога була повністю порушена логістика. У них великі проблеми із артилерією, з підвозом боєприпасів, з ротацією особового складу. Далі за цією лінією оборони у них є укріпрайони навколо, скажімо, міста Токмака. Чи треба нам штурмувати цей район? Чи треба проривати всі ці міста, коли їх можна просто оточити? Після прориву "лінії Суровікіна" справи підуть геть інакше: працюватимуть мобільні групи, пересуватимуться степами з величезною швидкістю, завдаватиму удари в тил, флангами. Ситуація через місяць-півтора докорінно зміниться на фронті.

(ЗСУ рішуче прорвали першу лінію оборони Росії під Запоріжжям після тижнів копіткої роботи з розмінування й очікують прориву на слабшій другій лінії. Про це в інтерв’ю англійському виданню  The Guardian заявив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія", бригадний генерал Олександр Тарнавський, повідомляв Укрінформ - ред.)

Сезон дощів

— Чи залежність перебігу наступу ЗСУ від погоди настільки критична?  

— Тут важко сказати. Коли почнуться дощі. А вони можуть початися як на початку жовтня, так і наприкінці листопада. Це питання часу, коли ми дійдемо до того моменту, коли не зможемо масовано використовувати важку техніку. А це не тільки танки, а й артилерія, самохідні артилерійські установки, буксирувальна артилерія, яка буде в'язнути в багнюці. Тоді все пересування буде відбуватися винятково асфальтованими дорогами. А їх там не так багато. Токмак, Мелітополь, Джанкой, дорога на Бердичів. Залізницею під час наступу ніхто пересуватися не буде. Після того, як почнуться дощі, відбуватимутьсяся невеличкі тактичні пересування. Очікувати великого наступу після початку дощів не варто. Треба розуміти, як відбувається наступ: першою працює артилерія. Саме вона знищує укріплення та живу силу. Для роботи артилерії потрібно понад 50% буксирувальної артилерії та колісних САУ: "Цезар", "Богдана". Така техніка не зможе пересуватися пересічною місцевістю. Навіть той самий "Хаймарс" не зможе проїхати багнюкою. Дуже ускладниться використання артилерії. Поки не знищені укріплення за допомогою артилерії, піхоті туди зайти буде рівнозначно самогубству. Піхота заходить після роботи артилерії. 

Павло Нарожний. Фото: ФБ-сторінка Pavlo Narozhnyy

 

Українська артилерії б'є на 40-80 км. І в цьому перевага ЗСУ

Бригадний генерал Сергій Баранов гостював на Українському Радіо. Він констатував, що в контрабатарейній боротьбі ми маємо паритет. Чи можемо ми посувати російську артилерію? 

—   Я знаю особисто пана Баранова. Я більш оптимістичний. У нас набагато більше засобів: більше далекобійної артилерії. Якщо взяти середню відстань роботи російської артилерії, це вийде 24-25 км. Ми сміливо можемо працювати на відстані 40-80 км. Тут стоїть питання в кількості стволів. У ворога їх більше. Але не треба забувати, що артилерія, коли стріляє, вимагає величезних обсягів боєприпасів, які треба підвозити. Українська артилерія, не тільки ракетні війська, дуже успішно працюють по логістиці ворога. Ми постійно чуємо про вибухи складів. Ми бачимо, як знищуються у статиці Генштабу вантажівки та автоцистерни. А це все потрібно для роботи саме артилерії і бронетехніки. Тому я дуже оптимістичний щодо того, що ми постійно виносимо у промислових кількостях артилерійські та реактивні системи залпового вогню ворога. 

"Вони витратили приблизно півроку, щоби зробити ці мінні поля. Зараз у них такого часу вже немає"

— Є різні оцінки щільності мінувань у виконанні російських саперів… Після прориву ЗСУ росіяни здатні так швидко такі ж щільні мінні поля ставити?

— "Пелюстки" ставляться за допомогою віддаленого мінування: стріляє спеціальний реактивний боєприпас системи "Ураган", "Смерч". Він розкривається в повітрі і розсипає "пелюстки". Ворог таким чином може ставити і протитанкові міни, й іншого типу міни, і протипіхотні. Чи зможуть вони із такою ж швидкістю вручну розставляти протитанкові міни? Є на озброєнні у сухопутних військ, навіть в Україні, спеціальна машина, яка з величезною швидкістю розкидає і закопує міни. Це спеціальний засіб мінування. Чи зможуть вони це швидко зробити? Чи зможуть вони підвезти таку велику кількість мін? А мова йде про мільйони мін. Вони зараз не встигають підвезти артилерійські боєприпаси для того, аби зупинити український наступ. Я не впевнений, що у них буде ресурс для того, аби встигати все мінувати. Так, проблема із мінами буде і далі. Питання в тому, наскільки вона буде потужною? Я думаю, не така потужна, як на "лінії Суровікіна." Бо вони витратили приблизно півроку, щоби зробити ці мінні поля. Зараз у них такого часу і ресурсів вже немає.  

 

 

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США