РЕБ росіян потужна, але це для них не панацея у війні — Міхненко

РЕБ росіян потужна, але це для них не панацея у війні — Міхненко

Засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ) у російських окупантів потужні, констатував Українському Радіо військовий експерт Антон Міхненко. У росіян на сьогодні є від 20 до 30 різних засобів РЕБ, спрямованих на подавлення сигналів радіолокації, на подавлення дронів, на подавлення комунікації між українськими військовослужбовцями в різних частотних діапазонах. Але водночас РЕБ окупантів не є панацеєю у війні, додає експерт. За словами Міхненка, і керівництво України, і командування ЗСУ, і волонтери усвідомлюють цю проблему. Й існує динаміка – ЗСУ матимуть більше і більше своїх засобів РЕБ щодня.

0:00 0:00
10
1x

РЕБ армії РФ. Ілюстративне фото armyinform.com.ua

Після грузинської війни РФ зробила певні висновки

— Часто бачимо в телеграм-каналах, що після оголошення атаки може з'явитися повідомлення про те, що це був РЕБ. Що ж це означає?

— РЕБ — це радіоелектронна боротьба. Це комплекс заходів, які вживають військові з метою придушення будь-яких сигналів комунікації, які існують в радіо електро магнітному полі, які використовує противник для того, щоби унеможливити його дії: унеможливити комунікації між підрозділами, унеможливити застосування радіолокаційних засобів з метою виявлення повітряних цілей. Це спеціальні пристрої, які вмикають велику заваду, яка не дозволяє комунікувати військовим на передку. Це просте тривіальне пояснення. Але це достатньо складно для того, щоби просто усвідомити і уявити. Ми маємо розуміти, що головною метою  будь-якого військового, який виконує задачі на передку, є комунікація одне з одним, комунікація одного підрозділа з іншим підрозділом, нижчого керівництва із вищим, це організація комплексів заходів з метою унеможливити дії противника, щоби він не зміг нормально комунікувати. Це достатньо складна річ. Зараз ми всі маємо мобільні телефони. І уявіть, що в один момент – клац, і ти не можеш ні з ким скомунікувати!

— Щодо дронів: коли включається система РЕБ, тоді втрачається зв'язок із цим дроном? Його доля потім невідома? Хлопці його не можуть потім повернути?

— Це та сама річ, але стосується вже комунікації між людьми і військовою технікою. Дрони якраз є тією самою складовою. Дрон має кілька каналів зв'язку з оператором: сигнал передачі даних, сигнал передачі інформації з обладнання, яке є на самому дроні. І, безпосередньо, сигнал, який отримує дрон від навігаційних систем: тобто він орієнтується і координується в просторі. Використання засобів РЕБ дозволяють давити саме ці три канали комунікації, які існують у дрона. Таким чином дрон може бути відведений в сторону, або може впасти. Або якимось іншим чином буде діяти. РЕБ один із елементів подавлення дронів.  Президент порушуватиме питання на засіданні Ставки щодо РЕБу. Бо РЕБ зараз дуже важливий. Противник масово використовує засоби РЕБ. Після грузинської війни (2008 року – ред.) РФ зробила певні висновки. В них там були суттєві проблеми стосовно використання засобів зв'язку і інших засобів, передачі даних зокрема. Вони зробили великий фінансовий внесок в розбудову цієї системи: створювали різноманітні комплекси РЕБ від тактичного та оперативного рівня до стратегічного. І вони в цьому дійсно просунулися. У них на сьогодні є від 20 до 30 різних засобів РЕБ, спрямованих на подавлення сигналів радіолокації, на подавлення дронів, на подавлення засобів комунікації між військовослужбовцями в різних частотних діапазонах. Вони створюють навіть такі умови, щоби можна було дезорієнтувати військових. Ми тут на рівній території можемо їздити машиною і орієнтуватися завдяки GPS. Там (на фронті – ред.) GPS відсутній. РФ його суттєво давить. І там хлопці орієнтується зовсім по інших речах. Це дуже актуальне питання. Президент порушує його. І це дуже важливо. 

— Чи вистачає своїх сил, виробництва, щоби забезпечити РЕБ? Чи будемо просити і купувати у партнерів? 

— В Україні не було такої потужної школи і капіталовкладень, скільки у РФ стосовно РЕБ. У нас було кілька підприємств, які займалися виготовленням РЕБ. І вони зараз розвиваються. Того арсеналу РЕБ, які є в РФ, у нас немає. Зараз хлопці в дуже ініціативному порядку, різні підприємства роблять і окопний РЕБ, і РЕБ, який дозволяє давити безпілотні літальні апарати, такі як "мавік". Є технічні засоби, які ми отримуємо від наших партнерів. І вони також постачаються у війська. Але у нас не вистачає тих засобів РЕБ, які є в РФ. Там дійсно їх дуже багато. І саме тому зараз потрібно діяти по кількох напрямках: орієнтувати наших партнерів, що потрібні комплекси РЕБ. Вони постачаються і вони є у військах не в такій кількості, в якій хотілося б. Але вони постачаються. І, друге, нарощувати своє власне виробництво. Тут є ряд підприємств. Я знаю до 10, які займаються цими питаннями стосовно створення засобів РЕБ: і подавлення дронів, і подавлення засобів комунікації, і інших речей противника. Є негатив в цій історії: нестача цих речей. Але є і позитив, що ми розуміємося на цій проблемі. Й існує динаміка  – ми матимемо більше і більше засобів РЕБ щодня. 

РЕБ – не панацея

— Щодо якості РЕБ у ворога. 

— Вони розвинули цю тему після російсько-грузинської війни у 2008 році. Вони зробили великий стрибок. 

— Стільки років минуло…

— Ці технології є базовими. Якщо є база, то їх можна нарощувати. Вони створили лінійку різноманітних засобів. Кожен із цих засобів можна модернізовувати і оновлювати. Тут є фізика процесів, є розуміння речей, які відбуваються в електромагнітному полі. Вони сталі та їх можна удосконалювати і розвивати. Ті засоби, які росіяни використовують, не можна сказати, що вони надсучасні, що це передостання версія. Але ми маємо розуміти, що, наприклад, для порівняння, в США головний нахил робили на засоби РЕБ повітряного базування. Робили підвіси для літаків, вертольотів армійської авіації. По наземних РЕБ не було великої кількості цих просунутих речей. У РФ, навпаки, зробили нахил у цьому напрямку і розвивали наземний РЕБ, використовуючи їх на різну глибину. В них є сучасні рішення. Ми це маємо розуміти.

Але РЕБ – не панацея: якщо вони використовують РЕБ, у нас нібито немає зв'язку і ми нічого не можемо начебто зробити. РЕБ – це засіб, який випромінює сигнал. Якщо він випромінює сигнал із метою подавлення засобів комунікації, він щось випромінює у простір. Є засоби радіоелектронної розвідки в Україні, які дозволяють виявляти місцеположення джерел радіовипромінювання. Якщо ми бачимо, що вони увімкнули засіб РЕБ, ми бачимо координату, де вона є, після цього завдається вогневе ураження і повертається зв'язок. Ворог втрачає можливість впливати на ситуацію в радіоелектронній обстановці. Тому це не панацея. Ми не маємо лякатися і казати, що далі нічого не буде. Насправді є протидія в ході бойових дій.