"Безпечні для довкілля, фатальні для російських танків": Гетьман про снаряди зі збідненим ураном

"Безпечні для довкілля, фатальні для російських танків": Гетьман про снаряди зі збідненим ураном

Такі снаряди здатні пробити броню будь-якого танка російських окупантів, констатував Українському Радіо військовий експерт Олексій Гетьман. Він прокоментував повідомлення агенції Reuters, яка з посиланням на власні джерела інформувала 1 вересня цього року, що США вперше надішлють в Україну боєприпаси зі збідненим ураном. За твердженням експерта, снаряди зі збідненим ураном у принципі безпечні для довкілля, але фатальні для російських танків. 

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото www.defense.gov (Міністерство оборони США). Автор фото: Gertrud Zach

"Можуть пробивати лобову броню будь-якого російського танка"

Снаряди зі збідненим ураном, які, за повідомленням агенції Reuters, отримають від США ЗСУ – це бронебійні боєприпаси, констатує Олексій Гетьман. Вони здатні пробивати будь-яку броню танків російських окупантів, а також руйнувати укріплені бліндажі чи бункери ворога. Їхня перевага саме в цій бронебійності: на відміну від інших снарядів, вони можуть пробивати лобову броню будь-якого російського танка", – розповів Олексій Гетьман. "Це бронебійний снаряд, всередині якого є стрижень із важкого металу. Раніше використовувався вольфрам, який завдяки хімічній реакції розвивав всередині кінетичну енергію при ударі й міг пробити навіть дуже потужну броню. Але, на відміну від збідненого урану, вольфрам доволі коштовний, тому після перевірки ефективності цих снарядів, останніми роками почали використовувати збіднений уран".

А радіація?

Російська пропаганда під час розв'язаної РФ повномасштабної війни проти України поширює фейки, що снаряди зі збідненим ураном нібито завдають критичної шкоди. І взагалі багатьох пересічних людей хвилює безпека використання таких снарядів, адже основна асоціація зі словом "уран" – "радіація". Олексій Гетьман із цього приводу зазначає: "З точки зору радіації він є безпечним: його радіаційний фон є меншим за природний радіаційний фон. Щоб люди не хвилювалися, наведу декілька аргументів. По-перше, якби ці снаряди були небезпечними, їх би навряд чи використовували в арміях НАТО. Альянс би не наражав своїх військових на небезпеку отримати променеву хворобу. По-друге, збіднений уран використовують навіть заможні люди у своїх яхтах, кіль яких виготовлений зі збідненого урану, щоб він був важкий і яхта краще трималася поверхні".

Наостанок військовий експерт зауважив, що російські окупанти також мають бронебійні снаряди:  "В них є снаряди з вольфрамом. А от чи є зі збідненим ураном сказати важко". 

Олексій Гетьман. Фото: ФБ-сторінка

Щоб отримати дозу річного природного випромінення танкіст має провести в повністю завантаженому снарядами танку 2000 годин

Як зазначив військовий історик Андрій Харук інтернет-виданню "Український мілітарний центр", дійсно, збіднений уран є радіоактивним. "Але головну частину його випромінювання становлять альфа- і бета-частинки, які мають низьку проникну здатність. Якщо осердя снаряду … повністю закрите балістичним ковпачком, піддоном і гільзою, радіоактивна небезпека для екіпажу танка є близькою до нуля. Певний ризик виникає лише при ушкодженні снаряду і фізичному контакті осердя з незахищеною шкірою.

Емісія гамма-променів є мінімальною. За розрахунками американських фахівців, щоб отримати дозу, відповідну річному природному випроміненню в США, танкіст має провести в повністю завантаженому снарядами танку 2000 годин. Під час стрільби снарядами з урановим осердям в стволі гармати залишаються сліди радіоактивності. Але дослідження виключили можливість проникнення часточок збідненого урану в танк внаслідок відкриття затвору гармати".