Зміни у виплатах ВПО. Пояснює заступниця міністерки соціальної політики

Зміни у виплатах ВПО. Пояснює заступниця міністерки соціальної політики

Постанова уряду передбачає два етапи змін у виплатах ВПО: 1 серпня та 1 вересня. Вже припинилися виплати тим ВПО, хто тривалий час перебував за кордоном, коли є реєстрація факту смерті особи, що отримувала виплати і якщо особа оформила на себе допомогу у кількох різних громадах одночасно. Планується з 1 вересня припинити виплати тим, хто в період з 15 липня по 31 серпня придбали житло, квартиру, земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики чи валюту на суму понад 100 тисяч грн. Таким чином держава регулюватиме виплати тим, хто цього насправді потребує. Про такі зміни у виплатах розповіла в ефірі Українського Радіо заступниця міністерки соціальної політики Дарина Марчак. Якщо громадяни, які стали ВПО, вперше звернуться по допомогу після 1 серпня 2023 року, то їм буде призначено фінансову допомогу на 6 місяців з можливістю перепродовження її потім ще на 6 місяців.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак, фото: facebook.com/darina.marchak

Зміни виплат ВПО

Щодо зміни порядку виплати для ВПО, то постанова уряду в середині липня передбачає два раунди змін: з 1 серпня, яка вже почала діяти, та з 1 вересня, розповідає Дарина Марчак. 

Зміни з 1 серпня: 

допомога на проживання ВПО має виплачуватися саме ВПО, тим, хто перемістився всередині країни і проживає зараз в Україні. Допомога не має виплачуватися людям, які не є ВПО, а знайшли притулок в іншій країні і там перебувають тривалий час; 

припинено виплати за результатами перевірки від державних реєстрів про те, що людина померла і є реєстрація факту її смерті; 

виплати припиняються за результатами верифікації Мінфіну, якщо з'ясувалося, що та сама людина оформила собі виплату одразу в кількох різних громадах. 

Зміни з 1 вересня: 

після вступу в дію постанови допомогу буде припинено тим, хто за останні півтора місяці з 15 липня по 31 серпня, наприклад, придбали житло, квартиру, земельну ділянку, облігації внутрішньої державної позики чи валюту на суму понад 100 тисяч грн, тим самим здійснили не критичні виплати на достатньо велику суму, що свідчить про певні заощадження. Тому такі особи не є критично залежними від державної фінансової підтримки.

Перепродовження виплат ВПО строком на 6 місяців

Як каже Дарина Марчак, завдання і мета держави не в заміщенні своєю допомогою власних джерел надходження громадян, а допомогти громадянам максимально у відновленні спроможності жити якісно і бути економічно незалежними. "Ми не передбачаємо урізань для ВПО в 2024 році. Ті ВПО, хто отримував допомогу тривалий час із квітня, липня 2022 року, їм було перепризначено таку допомогу строком на 6 місяців. Якщо громадяни вперше звернуться по допомогу після 1 серпня 2023 року, то їм буде призначено допомогу на 6 місяців з можливістю перепродовження її ще на 6 місяців". 

Зараз Україна намагається від міжнародних партнерів навчитися розвивати невиплатні інструменти соціальних послуг. В країнах ЄС видатки на систему соціальних послуг становлять від 20 до 30% всіх видатків на соціальну підтримку, каже заступниця міністерки соціальної політики. "Розмір видатків на соціальні послуги у нас є нижчим. Треба забезпечувати доглядові послуги для тих осіб, які мають інвалідність, треба розвивати послуги з психосоціальної підтримки, послуги супроводу осіб з інвалідністю щодо працевлаштування".