10 млрд грн на рік для армії — Гетманцев обґрунтовує додаткове оподаткування банків

10 млрд грн на рік для армії — Гетманцев обґрунтовує додаткове оподаткування банків

За пів року комерційні банки України отримали прибуток у 93 млрд гривень завдяки цінним паперам від Нацбанку – депозитним сертифікатам НБУ. Це зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії "Слуга народу" Данило Гетманцев. Йдеться про так званий "чистий" відсотковий прибуток" банків. Ці цінні папери абсолютно безризикові – вони високоліквідні й за них сплачується непоганий відсоток, додає Гетманцев. І тому, за його словами, "виникла ідея, що треба на такий економічно немотивований прибуток запровадити  додатковий податок". Очолюваний Гетманцевим комітет готує законопроєкт про додаткове оподаткування банків. Цей податок, зауважив Гетманцев, запроваджується на три роки, а гроші з нього підуть на армію. Йдеться про близько 10 мільярдів гривень на рік. 

0:00 0:00
10
1x

Данило Гетманцев. Фото: ФБ-сторінка

 

"Йдеться про достатньо великі відсотки"

Протягом останніх трьох років українські банки збільшують свої прибутки на отриманні відсотків та державних цінних паперів, обґрунтовує необхідність запровадження додаткового тимчасового оподаткування банків Данило Гетманцев. "Передусім це депозитні сертифікати Національного банку – це такі цінні папери, які НБУ розміщує в комерційних банках, тобто продає їм і комерційні банки за них отримують відсотки. Ці цінні папери абсолютно безризикові – вони високоліквідні й за них сплачується непоганий відсоток. Наприклад, якщо говорити про овернайти, то це 20%, якщо тримісячні – то це приблизно облікова ставка Нацбанку, тобто 22-25%. Тобто йдеться про достатньо великі відсотки", – зазначає Гетманцев. І додає: йдеться про необхідність для НБУ вилучати грошову масу з обігу й таким чином впливати на інфляційні процеси: "Це одна з регуляторних дій НБУ, але вона призводить до того, що комерційні банки отримують надприбуток. Протягом першого півріччя цього року вони отримали прибуток у розмірі 93 млрд гривень. Це так званий "чистий" відсотковий прибуток".

"Треба на такий економічно немотивований прибуток запровадити  додатковий податок"

Іншого інструменту в НБУ не існує, аби регулювати ліквідність: цей інструмент на сьогодні є високоприбутковим для банків, завтра ситуація може змінитися, продовжує депутат. "Проте так чи інакше зараз цей прибуток утворюється: 93 млрд за перше півріччя, тобто за рік буде вдвічі більше. І йдеться про кошти, які банк отримує не у зв’язку з тим, що він розробляє якісь нові маркетингові продукти, кредитує населення, бізнес, виробляє якусь додану вартість. Тут сам Національний банк пропонує ці депозитні сертифікати і комерційний банк, вкладаючи гроші, без будь-якого ризику отримує ці прибутки. В цьому зв’язку виникла ідея, що треба на такий економічно немотивований прибуток запровадити  додатковий податок. Цей податок введений в інших країнах світу, наприклад, Італії, Чехії, Литві, проте ми пішли по спрощеній схемі Іспанії, яка практично буква в букву запровадила податок для банківських установ на їхні надприбутки", – зазначив Гетманцев. Цей податок, зауважив він далі, є тимчасовим і запроваджується на три роки, а гроші з нього підуть на армію: "Ми розрахували, що близько 10 млрд гривень отримає наступного року армія від цього податку", – заявив Українському Радіо голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.