"Водію треба лише 5 хвилин на реєстрацію" — Деркач про єЧергу для автобусів

"Водію треба лише 5 хвилин на реєстрацію" — Деркач про єЧергу для автобусів

єЧерга запрацювала для пасажирських автобусів: від сьогодні, 1 серпня, рух регулярних рейсів через пункт пропуску "Ягодин – Дорогуськ" можливий тільки за записом в електронній черзі. У березні нинішнього року запустили "єЧергу" для водіїв. При цьому можна користуватися мобільним додатком eCherha. Із травня електронна черга працює на пунктах пропуску для вантажівок. Сьогодні водію, щоби пройти кордон, треба виділити лише 5 хвилин на реєстрацію, зазначив в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач. За його даними, на пункті пропуску Ягодин-Дорогуськ перетинає держкордон щодня 40-50 пасажирських автобусів. Загалом на західному і південному кордоні саме автомобільних пунктів пропуску є 40. Для автобусів – 22. "Ми спробуємо поетапно підключати всі пункти пропуску" до єЧерги, обіцяє Сергій Деркач.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Укртрансбезпека"

Від вантажівок до автобусів 

Електронна черга для перетину кордону — це послуга, яка дозволяє фізично не простоювати в черзі перед кордоном, а приїхати на конкретний час і пройти кордон. єЧергу запровадили наприкінці минулого року для вантажних транспортних засобів і тестували на пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Із травня цього року електронна черга працює на всіх вантажних пропусках для вантажних транспортних засобів. З 1 серпня 2023 року запрацював пілотний проєкт і для регулярних великих пасажирських автобусів на пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ" із Польщею. Автобуси вже не стоятимуть у "звичайній", фізичній черзі, а реєструватимуться в електронній й проїжджатимуть без затримок через кордон. Сергій Деркач констатує, що нинішні довгі черги утворюються через те, що "наші пункти пропуску не мають фізично можливості пропускати кількість автобусів, яка зараз йде через кордон. Бо у нас через розв'язану Росією війну закрите авіа- та морське сполучення. Тому всі їдуть залізницею та автодорогами, і навантаження на них дуже велике". Сергій Деркач запевняє, що намагаються систематизувати всю цю роботу, хоча "такий процес нелегкий, бо у нас є 1,5 тисячі міжнародних маршрутів. Щоби зробити це системно і спробувати, як це працює, щоби не створювати будь-яких перешкод, ми вирішили зробити це пілотно на пункті пропуску "Ягодин-Дорогуськ". Саме тут проходить 40-50 автобусів вдень, які мають попередньо зареєструватися в системі електронної черги перед тим, як виїжджатимуть і прибуватимуть до пункту пропуску". Заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури переконує: сьогодні водію, щоби пройти кордон, треба виділити лише 5 хвилин свого часу, щоби зареєструватися і вказати свої дані. В найближчих планах – глобальна реформа пасажирських перевезень в Україні. Як міжнародних, так і українських, стверджує Сергій Деркач.

У кожного автобуса – свій час на перетин кордону

Електронна черга проходження рейсових автобусів дещо відрізнятиметься від проходження вантажних транспортних засобів, каже чиновник. На сьогодні існують дві черги для вантажівок: загальна і пріоритетна (відповідно до законодавства, останні мають право на безперешкодний перетин кордону: це вантажівки, які перевозять продукти, що швидко псуються, медпрепарати та перевізники живих тварин). "З автобусами трохи інша історія: коли ліцензований перевізник на міжнародні автоперевезення отримує дозвіл на свій маршрут, у нього вже є конкретний час перетину кордону. Але часто автобуси не приїжджають на зазначений час. Плюс є нерегулярні рейси, туристичні, які їздять без спеціального часу на перетин кордону і створюють таким чином черги. Ми хочемо, щоби у кожного автобуса був свій час на перетин кордону. Це інакше працює, ніж із вантажними перевезеннями, які реєструється у фізичну чергу, але онлайн і чекають свого часу на перетин кордону, який відліковується у системі". 

Сергій Деркач. Фото: interfax.com.ua 

Для пасажирів нічого не змінюється

Для пасажирів нічого не змінюється, додає Сергій Деркач. Вони просто купують квиток, сідають в автобус і їдуть. Пасажири лише будуть впевнені в тому, що автобус пройде пункт пропуску без затримок і приїде до пункту призначення вчасно, переконує посадовець. Можуть бути випадки, коли через одного пасажира затримується автобус на пункті пропуску (проблеми із документами, наприклад, нещодавно було виявлено 100 кг бурштину на кордоні). Тоді, розповідає Сергій Деркач, зупинили рух автобусів на певний період. Такі ризики і затримки трапляються. "Ми працюємо із Прикордонною та Митною службою, щоби у нас був чіткий графік руху автобусів і він забезпечувався. Ми забезпечуватимемо певний період, наприклад 1-2 години, щоби автобус перебував перед пунктом пропуску і був готовий його проїхати. Цього часу достатньо, навіть якщо трапиться затримка". 

З 1 серпня ніхто не зможе проїхати, якщо не зареєстрований в системі

Пілотний проєкт лише розпочався, тому, заспокоює Сергій Деркач, якщо сьогодні деякі автобуси приїжджатимуть за старою схемою, не зареєструвавшись, на цей випадок перед пунктом пропуску "Ягодин-Дорогуськ" працюватиме державна служба із безпеки на транспорті. "Такі екіпажі працюють із системою єЧерга. Вони допомагатимуть швидко зареєструвати автобус в електронній черзі. Бо з 1 серпня проїжджатимуть винятково ті автобуси, які зареєстровані в електронній черзі. Ніхто не зможе проїхати, якщо вони не зареєстровані в системі".

До кінця року буде єЧерга для легкових авто

На західному і південному державному кордоні України саме автомобільних пунктів пропуску налічується 40, каже Сергій Деркач. "Тих, які пропускають великі пасажирські автобуси – 22. Ми спробуємо поетапно підключати всі пункти пропуску. Якщо все буде добре з пілотним проєктом цього тижня, то з наступного плануємо відкриття іншого пункту пропуску, наприклад Устилуг на Волині. А далі вже поетапно. Плануємо його масштабувати за місяць-два на всіх пунктах". Також до кінця року планують запровадити новий функціонал електронної черги і щодо легкових авто. Це непросте завдання, каже чиновник. Адже "є українські громадяни, які виїжджають, є іноземні. Ми хочемо, щоби реєстрація була повноцінною, щоби люди бронювали конкретний час", – запевнив насамкінець заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.