Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт

Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на ЗАЕС новий Чорнобиль — експерт

Росіянам хочеться, але дуже складно вчинити на окупованій ними Запорізькій атомній станції новий Чорнобиль, тобто техногенну катастрофу такого рівня, яка сталася 1986 року на Чорнобильській АЕС. Це констатував в ефірі Українського Радіо експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак. До того ж,  якщо найближчим часом Путін віддасть наказ спричинити масштабний інцидент на ЗАЕС, є ризик, що його не виконають. На думку експерта, росіяни з високою ймовірністю спричинять на ЗАЕС витік радіації.  Це може бути, якщо окупанти відчуватимуть, що не можуть утримати ЗАЕС. У разі штучного інциденту на ЗАЕС світ наважиться на жорсткі санкції проти РФ, прогнозує Олексій Їжак.

0:00 0:00
10
1x

 Окупована ЗАЕС. Фото: AP

 

"Зберігається високий ризик спричинення росіянами інциденту на ЗАЕС, щоб станцію неможливо було швидко повернути Україні"

МАГАТЕ заявляють, що на Запорізькій АЕС нічого не змінилося за останні місяці. Ядерні блоки в режимі підтримання, майже не споживають води й вимагають обслуговування. Але Росія контролює ЗАЕС повністю. Окупанти не допускають МАГАТЕ до всіх об'єктів станції. Невідомо, де там і що? І оскільки фахівці "Росатому" перебувають на ЗАЕС разом із військовими та здійснюють контроль над станцією, то вони технічно можуть спричинити там інцидент, зазначає Олексій Їжак. "Але це питання намірів. Це не питання технічного стану станції, через який обов'язково виникне інцидент. Росіяни продемонстрували, що вони можуть створити техногенну катастрофу. Це відповідає всій історії їх нападу. Вони не досягали цілей, але спричиняли багато смертей, руйнувань та шкоди, зокрема екологічної. І скрізь, із жодного міста, де раніше були окупанти, вони не йшли просто так. Вони руйнували все, що там було, щоб потім не можна було швидко відновити. Тому ризик того, що росіяни створять інцидент, щоб Запорізьку станцію неможливо було швидко повернути Україні, все ще високий", — пояснює експерт.

На ЗАЕС дуже складно повторити Чорнобильський сценарій

Що стосується вчинення росіянами терористичного акту на станції, щоб зупинити контрнаступ ЗСУ, то ризик, можливо, зменшився, припускає експерт з безпеки. "Росіяни розуміють: щоб зупинити контрнаступ українських сил, там потрібен дуже великий інцидент на рівні Чорнобильського. А Чорнобильський інцидент дуже важко спричинити – і політично, і технічно. Це все ж таки станція іншого дизайну. І щоб стався такий інцидент, принаймні один реактор, попри всі запобіжники, треба вивести із зупину в робочий режим.  А потім ще й створити аварійну ситуацію. Це дуже складно. Тому, я думаю, основний сценарій, що росіяни з високою ймовірністю спричинять інцидент на станції з витоком радіації. Якщо окупанти відчуватимуть, що вони не можуть утримати ЗАЕС під контролем і зроблять так, щоб законний власник станції "Енергоатом" не зміг би її швидко відновити", — коментує Олексій Їжак.


Олексій Їжак. Фото: ФБ-сторінка Олексія Їжака

"Якщо найближчим часом Путін віддасть наказ спричинити інцидент на ЗАЕС, є ризик, що його не виконають"

На думку експерта, щоб спричинити інцидент на ЗАЕС, Росії потрібна політична воля. Її зараз немає через наслідки заколоту, вчиненого Євгеном Пригожиним та його "вагнерівцями". (24 червня цього року стався озброєний заколот у Росії. Бойовики так званої "ПВК Вагнера" захопили два обласних центри РФ і підійшли до Москви. Столицю Росії Пригожин усе-таки не став брати, але після його путчу більшість західних аналітиків констатувала слабкість путінського режиму і те, що політично Росія є "колосом на глиняних ногах", який може будь-якої миті розвалитися — ред.)  Просто навіть, якщо Путін віддасть наказ по ЗАЕС, є ризик, що його не виконають. Тому загроза зменшується на найближчу перспективу. Але під час деокупації плани спричинення інциденту з боку Росії можуть бути втілені.

"Світ наважиться на жорсткі санкції щодо "Росатому", якщо відбудеться ядерний інцидент із виходом радіації на ЗАЕС"

Залежно від того, яким саме буде гіпотетичний інцидент на ЗАЕС, західні санкції проти Росії за це можуть бути різного ступеню жорсткості, пояснює фахівець. "Якщо це серйозний ядерний інцидент, який вказуватиме на те, що фахівці "Росатому" допомагали військовим створити його, то санкції дійсно будуть жорсткі. Проблема, що за певними категоріями світового ринку ядерного палива у Росії є дуже висока частка. Так було зроблено давно, щоб включити РФ у світову економіку і зробити цивілізованим цей сектор. І зараз від Росії певні елементи виробництва ядерного палива глобально у світі дуже сильно залежать. Значно більше, ніж проблема атомних станцій, які є російського дизайну. Адже за три роки можна перезавантажити інше паливо і все працюватиме. А от те, що саме паливо у світі за певними етапами виробництва на 40% може залежати від Росії, це серйозно. Але я думаю, що світ піде на жорсткі санкції, якщо відбудеться ядерний інцидент з виходом радіації на Запорізькій станції", — прогнозує Олексій Їжак.

Окупанти продовжують мінування ЗАЕС

Тим часом окупанти продовжують мінування Запорізької АЕС, доставляючи на територію станції міни та вибухівку. Про це інформує Головне управління розвідки Міністерства оборони України. "У технічних приміщеннях та у машинних залах АЕС установлені мінно-вибухові загородження, які складаються з керованих дистанційно та некерованих протипіхотних мін спрямованого типу", — йдеться в повідомленні ГУР МО.