Рішення скасувати підвищення тарифів на воду "не є у законній площині" — президент Асоціації водоканалів

Рішення скасувати підвищення тарифів на воду "не є у законній площині" — президент Асоціації водоканалів

Рішення НКРЕКП скасувати підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення "не перебуває у законній площині". Таким чином  президент Асоціації "Укрводоканалекологія", яка об'єднує провідні водоканали України, Дмитро Новицький прокоментував Українському Радіо скасування регулятором підвищення цих тарифів. Хоча спершу НКРЕКП повідомила про їх зростання. На сайті регулятора тоді йшлося, що зростання тарифу для середньостатистичної сім’ї із трьох осіб в Україні мало становити 60 грн. Але президент  Володимир Зеленський назвав це — перше рішення — "ганебним і непрофесійним". Із Дмитром Новицьким спілкувалася Ірина Славінська. За твердженням Новицького, середньостатистична українська сім’я має сплачувати за воду 300-350 грн на місяць.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: zhmerynka.city

 

 

Ірина Славінська: Прокоментуйте рішення НКРЕКП скасувати підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення.

Дмитро Новицький: Рішення НКРЕКП про скасування підвищення тарифів не перебуває у законній площині, з нашої точки зору. Тому ми будемо проводити додаткові консультації, зокрема з Кабміном. Річ у тім, що ми півтора року кажемо про проблему фінансування водоканалів. Єдиним джерелом фінансування діяльності водоканалів є плата споживачів за користування цією послугою. А вартість послуги обмежується тарифом, який встановлено національним регулятором. Встановлення тарифу відбувається щороку на підставі розрахунків, які перевіряє національний регулятор до 1 січня. 27 грудня 2022 року було ухвалено рішення, а потім його скасували, аби провести додаткові консультації. Додаткові консультації тривали пів року, ми надавали всі розрахунки, спілкувалися з Міністерством інфраструктури, з Кабміном, ми доносили інформацію про проблеми фінансування галузі до РНБО. Можливо, відбулась якась ситуація, що топ-менеджери не почули або не захотіли нас почути. Але це рішення перебувало в законному руслі. Для того щоб зараз залагодити цю проблему, вирішити питання щодо джерел фінансування водоканалів, ми будемо проводити додаткові консультації. Я впевнений, що влада знайде рішення у цьому питанні. Можливо, буде передбачено фінансування з бюджету у вигляді субсидій на різницю в тарифах. Однак у будь-якому разі питання фінансування водоканалів треба вирішувати.

Дмитро Новицький. Фото: vechirniy.kyiv.ua

Ірина Славінська: Нагадаю, що спершу Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) повідомила, що буде встановлено нові тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення. Йшлося про 33 водоканали, АТ "Укрзалізниця". Згідно із цим рішенням, тарифи на згадані послуги з 1 липня мали зрости в середньому на третину — на 32%. Але днями Володимир Зеленський назвав це рішення національного регулятора ганебним і непрофесійним. Так само прем‘єр Денис Шмигаль наголосив, що ці дії не відповідають політиці уряду. І далі було продовження — заява самої НКРЕКП про скасування рішення, в якій пояснили скасування нововведених тарифів саме критикою з боку президента і прем’єр-міністра. Йдеться про те, що потрібно буде проводити нові консультації, а сама комісія НКРЕКП не відмовилася від планів переглянути тарифи і заявила про початок консультацій з урядом та всіма зацікавленими сторонами.

Чому потрібно підняти тарифи на воду, на вашу думку?

Дмитро Новицький: Востаннє тарифи для водоканалів встановлювали у грудні 2021 року. Відтоді ситуація стала ще проблемнішою — через війну порушились логістичні ланцюжки. Основна складова тарифу водоканалу — це, безперечно, плата за електроенергію. Ще одна важлива складова — оплата праці наших працівників. Інші складові тарифу — це податки і закупівля реагентів, вони доволі суттєві та впливають на розмір тарифу. Зростання на 30% звучить досить відчутно, однак середнє зростання в абсолютних цифрах — це приблизно 60 грн. Навіть на сайті НКРЕКП було опубліковано, що зростання тарифу для середньостатистичної сім’ї із трьох осіб в Україні мало становити 60 грн. На фоні зростання вартості інших комунальних платежів це зовсім небагато. Ми як асоціація пропонували компенсувати або з тарифу, а це величезна сума для всіх водоканалів — приблизно 12 млрд грн, або встановити економічно обґрунтований тариф. А тим, хто потребує допомоги, встановити чіткий механізм субсидій для оплати комунальних послуг. Це потребувало б виділити з бюджету України всього 600 млн, і зробити це було б набагато легше і швидше, причому в законному руслі. Чинні тарифи було встановлено у 2021 році, до війни, зараз відбувається зростання вартості електроенергії (третина тарифів — це електроенергія). А у нас джерел плати за користування електроенергією немає. Відповідно, ми не зможемо сплачувати за електричну енергію, а кошти від несплати спрямовуватимемо на підтримання наших технологічних процесів — це закупівля реагентів, придбання обладнання та матеріалів для ремонтів після аварійних ситуацій. У такий спосіб ми певний час ще зможемо працювати. Але я впевнений, що в результаті консультацій уряд знайде рішення для визначення джерел фінансування водоканалів.

Ірина Славінська: Якою має бути ціна на воду?

Дмитро Новицький: Середньостатистична сім’я має сплачувати приблизно 300-350 грн на місяць. Це враховуючи зростання, яке було передбачено попереднім рішенням.