Більше на 250-300 грн. Попенко про платіжки українців із 1 червня

Більше на 250-300 грн. Попенко про платіжки українців із 1 червня

З початком літа майже удвічі збільшуються тарифи на електроенергію для побутових споживачів. Також із 1 червня було анонсовано підвищення вартості централізованого водопостачання та водовідведення для великих міст. Кожна область має власне ціноутворення, але в середньому підвищення у межах двох етапів має становити приблизно 30%, зокрема у липні очікується зростання на 14%. У результаті сім’я платитиме щомісяця на 30-70 гривень більше. Розібратися з новими тарифами слухачам Українського Радіо допоміг засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

0:00 0:00
10
1x

Фото: drohobych.city

Як зростуть платіжки?

Олег Попенко зазначив, що в середньому платіжка за електроенергію зросте десь на 250-300 грн в одному домогосподарстві, це залежить від кількості людей та обсягу споживання. "Якщо брати електроенергію, то від сьогодні будемо платити 2,64 грн за 1 кВт-год. Щодо водопостачання та водовідведення, то ухвалення рішення про підняття тарифів відтерміновано ще на два тижні. Учора ввечері НКРЕКП ухвалили рішення про відміну прайскепів на електроенергію. Це означає, що електроенергія може зрости у ціні для бізнесу, а це стосуватиметься і водоканалів. Тому, можливо, будуть переглядати тарифи для водоканалів у бік зростання. Тобто 30 анонсованих відсотків це ще не межа".

Чи допоможе підвищення тарифів компенсувати ремонти мереж?

"Це будуть нормальні гроші, але вони ніяк не вплинуть на те, щоб відремонтувати або налагодити нашу енергосистему. За даними Міненерго, загальні втрати енергетичної системи України від російських обстрілів складали 8,7 млрд євро. Якщо порахувати кошти, які будуть надходити від споживачів у разі збільшення тарифів з 1 червня, то нам знадобиться більше 10 років, щоб полагодити систему. Ці кошти взагалі не підуть на лагодження, а будуть спрямовані на компенсацію виплат інвесторам зеленого тарифу ― усім, хто вклав кошти у сонячну, вітрову та гідроенергетику. Постає питання, чому простим українцям підвищують тарифи, щоб виплатити інвесторам зеленої енергетики підвищений тариф? Зараз на ринку генерація електроенергії коштує в середньому 3,5 грн, а ми виплачуємо "зеленим" інвесторам близько 5 грн. Чому б цим інвесторам не піти самостійно на ринок, продати свою електроенергію і вирішити усі свої питання?".

Як формується тариф від водоканалів?

"Головна складова собівартості ― це електроенергія. Постійне зростання електроенергії призводить до того, що піднімати тарифи змушені й водоканали. Близько 40-50% у собівартості водоканалів складає електроенергія, 25-30% складають заробітні плати, постійні ремонти, заміна обладнання. До речі, 85% водоканалів потребують негайного капітального ремонту, повної заміни усіх мереж. На жаль, нормальної дієвої програми щодо заміни обладнання і труб для водоканалів в Україні немає. Шляхом підвищення тарифів водоканали вирішуватимуть питання хоч якихось ремонтів. Але кошти потрібні у зовсім інших вимірах ― мільярди доларів".

Звідки останнім часом взялися додаткові рядки у платіжках?

"Ця історія триває із 2020 року ― українці почали сплачувати за абонентську плату. Абонентська плата розповсюджується на холодне й гаряче водопостачання, теплопостачання та вивезення побутових відходів. Раніше ця абонплата входила у склад тарифу, який ми платили. Після того, як було ухвалено закон про ЖКТ у 2017 році, введення абонплати відтермінували на пізніший період і пояснили, що ми будемо сплачувати абонплату окремо, але тариф нам перерахують. Тобто сам тариф мав бути перерахований і зменшений. Але, на жаль, усе вийшло навпаки ― ми додатково почали платити за абонентську плату. Загальна сума платежів за абонентську плату складає 113 гривень з одного домогосподарства, ми їх щомісяця додатково сплачуємо".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук