Російське пальне продовжує просочуватися в Україну — Куюн

Російське пальне продовжує просочуватися в Україну — Куюн

Повністю перекрити потік російського пального в Європу поки що не вдалося, зазначив в ефірі Українського Радіо директор Консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. Незважаючи на багатомісячну дію західних санкцій та ембарго проти Росії, РФ вдається хоч і не без труднощів зберігати свої поставки. І як наслідок ― російське пальне просочується через треті держави в Україну. Так вважає експерт. Однієї з цих "буферних" держав Сергій Куюн називає Латвію. А в Туреччині є 5-6 портів, що спеціалізуються на російському пальному, яке потім опиняється в Україні. І є також “індійське” пальне ― воно майже повністю робиться з російської нафти. Фахівець прокоментував ефективність заборони ввезення пального незрозумілого походження в Україну, запровадженої урядом цього місяця. Кабмін сподівається закрити лазівку, через яку російське пальне потрапляло в Україну.

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото

Які нафтопродукти підпадають під визначення Кабміну "нафтопродукти невизначеного походження?

Сергій Куюн пояснив, що законодавство України прописане таким чином, що для митного оформлення пального імпортер не повинен був показувати сертифікат походження. Вистачало паспорта якості, оформленого належним чином, і пальне могло в'їжджати в Україну. "Але що почало відбуватися восени минулого року? Почало зростати постачання особливо скрапленого газу, це автомобільний пропан-бутан, із паспортами якості від таких країн, як Латвія, наприклад. Але ж Латвія не має свого виробництва нафтопродуктів та скрапленого газу. Як показав аналіз, ця країна повністю імпортує російське пальне, потім видає відповідний паспорт, і для української митниці цього було достатньо". (Керівництво Латвії наголошує на дотриманні цією державою антиросійських санкцій та дотриманні всіх рішень Євросоюзу з цього приводу ― ред.)

Чи можуть інші країни або виробники підпадати під визначення "незрозумілого походження"?

"На жаль, повністю перекрити цей потік не можна. Щодо скрапленого газу, то він не потрапив під санкції Європейського Союзу, на відміну від дизельного пального та бензину, які заборонені для ввезення. Тому газ безперешкодно постачається у Європу, там може змішуватися із неросійським, і, згідно із законодавством ЄС, таке пальне вже не вважається російським. Вони видають на нього європейський сертифікат, тож ми зобов’язані його приймати. Тому ця боротьба триватиме. Найбільш чорні схеми постачання, коли просто перекладали документи на російський газ, припинилися, але ось ці мікси, які Європа допускає до використання у себе, і досі можуть надходити. Зараз уряд України за допомогою учасників ринку лобіює те, щоб Євросоюз включив скраплений газ до переліку підсанкційних товарів, щоб закрити йому в’їзд у Європу, а відповідно ― потрапляння потім до нас".

Як проводиться аналіз та розслідування?

"Це проблема не тільки наша, це проблема всієї Європи. Зараз відбувається дуже великий скандал в Іспанії. Національна компанія Репсол несподівано для себе виявила, що під виглядом саудівського дизпального імпортувала багато партій російського. Тобто ― просто були підкладені документи іншого виробника, в такий спосіб партії потрапляли до Євросоюзу. Зараз триває розслідування. Але це демонструє проблематику, з якою буде стикатися і Україна. Наприклад, Туреччина, що є найбільшим імпортером дизельного пального з Росії та одним із найбільших постачальників дизпального в Україну. Бачимо, що багато хто у нас спеціалізується саме на імпорті російського пального. І є всі підстави вважати, що просто відбувається фальсифікація документів ― і російське пальне їде вже як турецьке, африканське, саудівське, індійське тощо. Тому треба й надалі цей тиск посилювати. В уряді продовжуються відповідні консультації. Справді, якщо там турецький паспорт, ми ж не можемо відносно Туреччини заборонити повністю імпорт. Тому треба мати тонкіші механізми, які дозволять поставити бар’єр на кордоні".

"У Туреччині є 5-6 портів, які спеціалізуються винятково на російському пальному"

"Ідеться про те, щоб посилювати вимоги до документів на пальне. Тобто щоб не сам комерсант видавав документи, а якийсь офіційний орган, наприклад, торгово-промислова палата. Щоб отримати сертифікат від торгово-промислової палати, постачальник має показати, де він це пальне взяв, надати відповідні документи, а це значно ускладнить задачу. Крім того, має відбуватися вивчення найбільш токсичних напрямків. Ми бачимо, що є 5-6 портів у Туреччині, які спеціалізуються винятково на російському пальному, і потім із тих портів пальне їде в Україну. Думаю, ці порти мають потрапити у "чорний список", і держава повинна подати відповідний сигнал, що ми таке пальне приймати не будемо. Це буде сигнал для ринку, і думаю, що ризикувати ніхто не буде. Бо це ризик отримати великі збитки і проблеми.

Сергій Куюн. Фото: ФБ-сторінка

"Україна сама не зможе з цим впоратися, тут має включатись і Європа"

"Та ж Туреччина імпортує російське пальне, яке продається з дисконтом 25-30%, тобто воно дуже дешеве. Турецький імпортер купує це дешеве пальне, а також купує неросійське пальне ― і в загальному кошику вартість пального виходить нижча. Тобто вони отримують конкурентну перевагу, адже можуть нам абсолютно чесно постачати неросійське пальне, а самі й надалі купувати дешеве російське пальне. Україна сама не зможе з цим впоратися, тут має включатись і Європа".

"Індійське" пальне ― майже повністю робиться з російської нафти

"Наприклад, інша проблема називається "індійське”пальне ― воно майже повністю робиться з російської нафти. Цьогоріч Індія збільшила імпорт російської нафти у 10 разів. То це індійське пальне чи російське? Ми вже бачимо сигнали з Євросоюзу про те, що треба вживати певних заходів для вирішення цієї проблеми".

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук