Це останній президентський термін Ердогана — Ілія Куса

Це останній президентський термін Ердогана — Ілія Куса

Усупереч перемозі Реджепа Таїпа Ердогана на президентських виборах відчувається втома – як самого переможця, так і турецького суспільства від нього. У цьому переконаний аналітик "Українського інституту майбутнього" Ілія Куса. На думку експерта, черговий президентський термін, очевидно, буде для Ердогана останнім. В ефірі Українського Радіо Ілія Куса розповів, що політика Туреччини стосовно України, а також бажання бути лідером Чорноморського регіону залишаться незмінними.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час онлайн-виступу на церемонії відкриття електростанції "Аккую", 27 квітня 2023 року. Фото: AP

"Не думаю, що результат цих виборів вплине на зовнішню політику Анкари"

"Я не думаю, що результат цих виборів вплине на зовнішню політику Анкари, тому що більшість зовнішньополітичних рішень за часів Ердогана поділялися турецькою опозицією", – констатує Ілія Куса. І додає: саме тому зовнішня політика не була пріоритетним питанням для турецької опозиції – їй нічого було сказати. Опозиція більшість речей, які Ердоган робив на зовнішній арені, схвалювала. "Тому він достатньо впевнено себе завжди почував за кордоном і я не думаю, що будуть зміни. З погляду об’єктивних національних інтересів Туреччини зовнішня політика Ердогана є правильною та вигідною для Анкари", – зазначає експерт. 

 "Через п’ять років Ердоган на вибори не піде"

Ердоган завжди був гнучким і прагматичним, відзначає Куса. "Це характерна риса його зовнішньої політики - деадаптивність, гнучкість і прагматизм, вузьке розуміння національних інтересів. Не думаю, що щось зміниться, адже для нього цей термін, мабуть, останній і через вік, і загалом втому – як його, так і від нього. Для Ердогана ці вибори були найскладнішими: вперше в історії Туреччини було два тури голосування, що показує – його політичний запас вичерпується. Тому, думаю, через п’ять років на вибори буде йти хтось інший, з його команди", – прогнозує експерт.  

"Більшість людей у регіонах, які постраждали від землетрусу, проголосували за Ердогана"

Землетрус у Туреччині (6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус магнітудою 7,7 бала. Загинули понад 50 тисяч людей – ред.) не поставив хрест на планах країни на розвиток, каже Куса. "Турецька влада і Ердоган особисто обіцяли, що вкладуть величезні кошти у відбудову зруйнованих будинків, у розвиток регіонів, які постраждали. І за результатами виборів ми бачимо, що люди повірили в це. Більшість людей у регіонах, які постраждали від землетрусу, проголосували за Ердогана. Подивимося, як влада відновить інфраструктуру та життя людей, які втратили домівки через землетрус, і чи зроблять можновладці висновки з корупційних історій, які стали одним із факторів, який вплинув на руйнівний характер цієї трагедії", – зауважує експерт. 

Ілія Куса. Фото: ФБ-сторінка

Чи намагатиметься Ердоган зберегти позицію лідера в регіоні Чорноморського басейну?

"Так, адже це одна з його великих амбіцій", – відповідає на це запитання Ілія Куса. "Характерна риса зовнішньої політики Ердогана – розширення зони комфорту, інтересу Туреччини в своєму найближчому зарубіжжі. Це стосується й Чорноморського басейну, й окупованого Криму, України, Молдови. Саме тому Туреччина й почала з нами та цими країнами розвивати стосунки. Але його амбіції нікуди не подінуться, він справді вважає, що Чорне море – це й море Туреччини і вона має бути там однієї з найпотужніших держав", – резюмував експерт.