Колапсу економіки України немає, довоєнний рівень повертатимемо мінімум 5 років — Бураковський

Колапсу економіки України немає, довоєнний рівень повертатимемо мінімум 5 років — Бураковський

Колапсу економіки України під час війни не сталося, але втрата третини валового внутрішнього продукту — суттєвий удар. Це констатував Українському Радіо голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. А повернення довоєнного рівня життя є для України "довгим марафоном", який може тривати не менше 5 років, зауважив економіст.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: armyinform.com.ua

Мінімум 5 років

"Якщо говорити про відновлення валового внутрішнього продукту України, то можемо арифметично сказати: якщо щорічно темпи економічного зростання України становитимуть 5%, то ми повернемося до того, що в нас було перед війною, 2033 року. Якщо буде 7%, тоді зможемо відновити те, що в нас було, трохи раніше — 2028 року, а якщо буде 10%, то протягом 5 років. Але це арифметика. З іншого боку, Міністерство економіки правильно ставить питання про те, як ми будемо повертатися? І на сьогодні це ключовий момент, тому що за будь-якими цифрами економічного зростання стоять конкретні явища", — зауважує Ігор Бураковський.

Праця, земля і капітал

Відповідно до відомих постулатів економічної теорії Адама Сміта і Давіда Рікардо, щоб розвивалася економіка, потрібні праця, земля і капітал, наголошує експерт. "Нам потрібні інвестиції, і, очевидно, значну роль відіграватимуть насамперед іноземні інвестиції, адже нам буде дуже важко генерувати достатню кількість грошей в межах нашої економіки, яка постраждала від російської агресії. Нам потрібні будуть люди, і в цьому випадку мова йде не лише про повернення тих, хто сьогодні виїхав за кордон. Очевидно будуть і внутрішні процеси, бо багато людей втекли від війни і станом на сьогодні перебувають в інших регіонах країни. Що стосується землі, йдеться про відновлення родючості, бо там, де відбувалися бойові дії, земля дуже сильно зіпсована. Крім того, нам потрібно здійснити розмінування. Щодо інфраструктури, то в багатьох випадках, де були підірвані нафтосховища, ми маємо ситуацію, якщо не екологічної катастрофи, але надзвичайно складну. Відтак рекультивація цих ґрунтів також вимагатиме часу та грошей", — пояснює Бураковський.

2023-й — рік усвідомлення втрат

"Я дуже сподіваюся, що 2023 рік для нас стане роком Перемоги. Однак у суто економічному плані він стане роком усвідомлення масштабів втрат і тих проблем, які нам треба буде вирішувати. Щодня ми отримуємо нові економічні втрати з відповідними наслідками. Тому ми будемо збирати інформацію і розуміти, що і як нам треба робити далі", — каже експерт.


Ігор Бураковський, автор фото: Sasha Gulich

Варто розраховувати на "марафон"

Звісно, 2021 року ми жили значно краще порівняно з поточною ситуацією. Однак варто не забувати, що у 2020 році був ковід, і ми втратили частину економічного потенціалу. Відтак у 2021 році ми виросли на кілька відсотків від низького рівня попереднього, "ковідного" року. Тому коли ми говоримо про темпи економічного зростання, це одна ситуація. З іншого боку, ми повинні говорити про те, якою буде вартість кожного відсотку? Якщо ми будемо зростати по одному відсотку на рік, але за кожним відсотком стоятиме трильйон доларів, то можна погодитися й на таке зростання, вважає Бураковський. На його думку, проблема українського відновлення в тому, що "ми повинні розрахувати і налаштувати себе на марафонську дистанцію".

"Колапсу економічної системи не відбулося"

"Коли ми говоримо про стан української економіки, ми повинні чітко акцентувати. Передусім — стійкість української економіки, тобто ми повинні мати гроші. І ми отримуємо такі гроші від Міжнародного валютного фонду, Світового банку та міжнародної спільноти на те, щоб підтримати нашу економічну систему в операційному стані. Так, вона зазнала великих втрат, але ми не отримали тих катастрофічних наслідків, про які говорили на початку війни. Колапсу економічної системи не відбулося, але втрата 30% валового внутрішнього продукту — це суттєвий економічний удар. Однак економіка вистояла. І ті гроші, які ми сьогодні отримуємо, ми використовуємо для підвищення стійкості української економіки", — коментує Бураковський.

Страхування від воєнних ризиків

Експерт вважає, що "нам треба підтримувати і розвивати те, що в нас наразі є, і відновлювати те, що ми можемо відновити. Крім того, паралельно запускати процеси повноцінного економічного відновлення". "Тому гроші Міжнародного валютного фонду, які ми отримали сьогодні, це насамперед поточна підтримка української економіки з відповідними наслідками. І частково гроші від міжнародної спільноти використовують на відновлення критичних елементів інфраструктури. Але справжнє відновлення ще попереду", — переконаний експерт. "На сьогодні проблема не тільки в оподаткуванні. Також дуже важливо запропонувати іноземним та українським інвесторам інструменти страхування від українських військових ризиків. Про те тривають великі дискусії і в уряді, і між урядом і різним міжнародними бізнесовими структурами. Подивимося, як це питання буде вирішуватися", — резюмує Бураковський.

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
На ціни в Україні блокування польського кордону радикально не вплинуло — Непран
Одна гривня з приватизації дає 4 гривні інвестицій — голова Фонду держмайна
"Тепер це політичне рішення" ― експерт про те, навіщо ми переводимо годинники
"Збитки на сотні мільярдів доларів" — Фурман про те, які галузі найбільше постраждали від війни