"Ніша Мінстратегпрому": Кухта про завдання нового міністра Камишіна

"Ніша Мінстратегпрому": Кухта про завдання нового міністра Камишіна

Верховна Рада призначила сьогодні, 21 березня колишнього керівника "Укрзалізниці" Олександра Камишіна новим міністром із питань стратегічних галузей промисловості. Як зазначив Українському Радіо ексвиконувач обов'язків міністра економіки Павло Кухта, Мінстратегпром створювали як "міністерство ОПК" і воно досі не запрацювало належно. На думку Кухти, Мінстратегпром поки що не знайшов свою нішу в державі. Наразі закуповує для ОПК Міноборони, замовником є ЗСУ, бюджет надає Мінфін. І очолюване Камишіним "міністерство ОПК" має подолати бюрократичні, логістичні, фінансові проблеми у ланцюжку від виробництва до закупівлі й використання військової техніки, зауважує експерт.

0:00 0:00
10
1x

Олександр Камишін, фото: ФБ-сторінка "Укрзалізниці"

Міністерство "без сенсу"

Головне завдання Камишіна – наповнити сенсом роботу міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, як це не дивно для когось прозвучить, вважає Павло Кухта. Він нагадує, що це міністерство по суті новостворене, йому всього пару років. "По суті, створювали його як міністерство ОПК й воно ще не запрацювало так, як планували – як міністерство оборонно-промислового комплексу, особливо під час війни. Мінстратегпром створили як результат довгої дискусії між дуже різними людьми з різними баченнями. Були позиції, що це має бути міністерство, агентство або й взагалі певна корпорація, яка радше працює комерційно. Були різні бачення, проте створили міністерство, яке тепер треба наповнити певним сенсом”, – розповів Павло Кухта. Разом з тим, додав експерт, функціонал того, що зараз робить держава в цій галузі, покритий іншими відомствами: “Закуповує для ОПК Міністерство оборони, замовником є Збройні Сили, які кажуть, що їм треба. Бюджет дає Мінфін, виробляють все самі підприємства оборонки. У цих процесах є вагон різноманітних проблем: бюрократичних, логістичних, фінансових тощо. Це перше, чим може зайнятися Мінстратегпром. Адже, з одного боку, інші органи наче повністю покривають весь ланцюжок – від виробництва до закупівлі й використання техніки. З іншого боку, в цьому ланцюжку є певні проблеми на різних етапах, зокрема і у взаємодії цих органів. Такі проблеми хтось має вирішувати, а поки що немає когось одного, хто би системно дивився на весь ланцюжок і вирішував проблеми. Я, чесно кажучи, ніколи не був прихильником його створення, але, з іншого боку, я знаю людей, чию експертну думку я дуже шаную, і вони були прихильниками появи такого міністерства. Тому я б не критикував це рішення легковажно”, – пояснив свою позицію Павло Кухта. Також для вирішення проблем у ланцюжку постачання від виробництва до використання в ЗСУ міністру Камишіну доведеться політично заходити на територію інших відомств і з ними домовлятися, щоб вони вирішували і проблеми. 

Павло Кухта, фото: ФБ-сторінка

Планова економіка української оборонки

“Друге завдання міністерства – воно може зайнятися безпосередньо розвитком ОПК: інвестиційними проєктами, плануванням розвитку галузі. В Україні досвід цього всього вельми поганий, адже розвиток у нас відбувається зазвичай там, де приватний сектор працює сам. Проблемою для нас була відсутність ринкової економіки і те, що бізнес та приватний сектор працюють значно швидше за державу. Вони репрезентують собою природне середовище, а не державний сектор, який щось придумав і робить. У нас не вистачало економічної свободи, яка б дозволяла швидко розвиватися для цього ринку. Також через планову економіку виникала і корупція, адже коли держава ділить все, то можливостей вкрасти дуже багато. Коли ж економіка ринкова і здебільшого все працює в приватному секторі, то й корупція стає значно менш привабливою”, – констатує Кухта. 

Мінстратегпром – як політичний представник оборонки

Водночас Мінстратегпром може формувати бачення галузі, виконувати представницьку функцію для неї: “Грубо кажучи, міністерство могло би бути політичним представником галузі – як державних компаній, так і приватних. Насправді між ними не така вже й велика різниця, адже комерційні компанії все одно дуже тісно співпрацюють із державою, бо зброю купує саме держава. Тому вони мають як спільні інтереси, так і спільні проблеми. Інше питання, що інколи в Україні є наївний підхід із боку людей, які не дуже добре розуміють, як реально працює державний апарат. Якщо утворити міністерство під якусь проблему, галузь чи бачення, то воно візьме на себе політичні повноваження, бюджет і буде вирішувати ці проблеми. Але це працює не так: від того, що ви створюєте нове міністерство, воно не стає потужною машиною в складі держави. Держава – це складна екосистема, яка складається з дуже різних організацій, які вже існують. Нове міністерство може роками лише вбудовуватися туди, знаходити себе як організацію. Й поки що, як на мене, Мінстратегпром там себе не знайшов. Це й буде для Камишіна викликом – спробувати знайти нішу, яку міністерство чітко займе”, – підсумував Павло Кухта. 

Олександр Камишін, фото: Володимир Шевчук/Суспільне

Хто такий міністр Камишін? 

Олександр Камишін – український менеджер та державний діяч, у минулому – менеджер у Dragon Capital і SCM, засновник компаній Latifundist Media, Grano Group, AgTech Farm та Fortior Capital. Із серпня по жовтень 2021 року Камишін виконував обов'язки голови правління "Укрзалізниці". Із жовтня 2021 по березень 2022 року був тимчасовим головою правління "Укрзалізниці". У березні 2022 року Камишін став головою правління "Укрзалізниці". 27 лютого нинішнього року поінформували, що Камишін подав у відставку з посади голови правління залізничного перевізника. У березні президент Володимир Зеленський призначив Камишіна своїм позаштатним радником.

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Основа — дрони і ремонт. Експерт про українську оборонку та збільшення її ефективності
Цифровізація вражає, дерегуляція малоамбітна. Вишлінський про урядовий план дій-2024
"Маємо допомагати собі самостійно" — оглядач про забезпечення фронту боєприпасами, дронами
Це дуже непоганий патерн — Краєв про угоду між Україною та Британією
"Я більш, ніж впевнений, що виробники впораються" — Данілов про мільйон дронів в Україні