3/1 замість 10/1 — російська перевага над ЗСУ в артилерії все менше, але є

3/1 замість 10/1 — російська перевага над ЗСУ в артилерії все менше, але є

3/1 замість 10/1 — російська перевага над ЗСУ в артилерії скорочується, але у агресора запас ще є. Це констатував в ефірі Українського радіо керівник безпекових проєктів Центру глобалістики "Стратегія 21" Павло Лакійчук. Військовий експерт розглянув можливі варіанти російського наступу і оцінив, коли на полі бою в Україні можуть з'явитися західні танки.

0:00 0:00
10
1x

Два варіанти наступу

"Росіяни розуміють, що ми будемо звільняти свою територію, розвідка їх працює досить якісно. Тому вони готуються до цього. А єдиний спосіб запобігти визволенню Україною своїх територій — стратегічно й оперативно перехопити ініціативу і розпочати свій наступ", — зазначає Павло Лакійчук. Відтак ми спостерігаємо накопичення резервів та підрозділів на території Росії, зокрема у Курській, Брянській, Ростовській та Білгородській областях, а також на окупованих територіях і частково в Білорусі. Водночас експерт пояснює, що наступ Росії може відбуватися у кілька способів.

Перший (як узимку минулого року) — під виглядом навчань противник формує угруповання сил та все що необхідно. А потім в один день починає масові обстріли і рух колон.

Другий — поступове нарощування зусиль, коли вже не так багато особового складу і техніки збирають. Тобто на деяких напрямках напруженість зростає до певної межі. А потім здійснюється спроба прориву оборони і війська йдуть на оперативний простір.

На думку Лакійчука, те, що відбувається наразі на Донецькому напрямку, зокрема бої в Лимані, Бахмуті, Авдіївці, Вугледарі, нагадує поступове нарощування зусиль. "Куди будуть перекидатися резерви і як буде розвиватися подальший шлях противника — залежатиме від стійкості наших бійців. Якщо "закупорять" їм усі проходи на оперативний простір, то можна зірвати наступальну операцію ще на першому етапі", — додає він.


Фото з фейсбук-сторінки Павла Лакійчука

У росіян боєприпасів усе менше, але запас ще є

Ще пів року тому ворог мав перевагу в понад 10 разів над ЗСУ в артилерії на основних напрямках ударів, констатує Павло Лакійчук. Наразі це співвідношення зменшилось і сягає один до трьох, а на деяких напрямах наші військові утримують співвідношення один до одного, зауважує фахівець. "Крім того, після початку поставок артилерії західного зразка з весни-літа минулого року ми маємо більш точну, далекобійну і ефективну артилерію (23 червня минулого  року міністр оборони України Олексій Резніков повідомив про отримання для ЗСУ американських високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS. Невдовзі після цього стало відомо проти передання Великобританією Україні систем M270 MLRS — аналогічних HIMARS. Відмінності лише у боєзапасі для одного залпу: у М-270 він більший. Також M270 використовує гусеничну базу БМП Bradley — ред.) Це певною мірою нівелює перевагу противника в артилерійських засобах", — каже експерт.

               M142 HIMARS фото: Mil.gov.ua, commons.wikimedia.org

Але він наголошує: росіяни накопичують сили та артилерійський боєзапас, і це погано для ЗСУ. "Наші артилеристи та ракетники як можуть ці склади знищують, однак у росіян запас ще є. Противник переніс лінію логістики на дальність понад 80 км, аби наші далекобійні засоби не могли їх уразити", — пояснює Лакійчук.

Танкісти для "леопардів" за 5 тижнів

Павло Лакійчук також оцінив, коли на полі бою в Україні можуть з'явитися західні танки. "Одна справа — це технічна готовність танків до передачі Україні. Інший не менш важливий момент — їхні екіпажі, обслуговування та логістика. Адже можна пригнати ешелон танків, поставити їх на кордоні з Україною, але хто на них буде їздити? У Польщі підготовка екіпажу танку "Леопард" триває десять тижнів. Зараз польські військові з Центру підготовки особового складу сформували дуже стислий графік і кажуть, що можуть підготувати українські екіпажі за п’ять тижнів. Лакійчук резюмує: це мінімальний термін, за який будуть підготовлені люди, техніка та логістика, зокрема боєприпаси і транспортні засоби, на яких перекидатимуть ці 70-тонні машини в зону бойових дій.

Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua