Російські штурмовики підготовлені, але їхній рівень падатиме — Андрій Отченаш

Російські штурмовики підготовлені, але їхній рівень падатиме — Андрій Отченаш

Коли російські солдати здаються в полон, "80% – це неосвічені дурні люди, які не можуть пояснити, чому вони пішли на війну", – констатує командир екіпажу безпілотних авіакомплексів "Кара небесна" 4-ї бригади оперативного призначення "Рубіж" Нацгвардії України Андрій Отченаш. Головна справжня мотивація росіян – гроші. При цьому  Отченаш уточнює: низький інтелект – не означає поганий піхотинець, виконавець. "Вони йдуть, йдуть, йдуть і вмирають", – розповідає Отченаш. Штурмують і на мотоциклах, і на "жигулях". Водночас російські штурмовики хоч і добре підготовлені, але їхній рівень падатиме, каже український воїн. До того ж, через погоду восени та взимку штурмові дії та обстріли скорочуються. 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото. Джерело: Facebook/ГУР Міноборони України

Російські штурмовики на "жигулях"

Пане Андрію, ми спілкувалися з вами наприкінці вересня і тоді ви сказали, що на лінії оборони, яку тримає бригада, росіяни проводять достатньо активні штурмові дії. Це зберігається станом на зараз чи, можливо, якісь зміни відбулися?

На жаль, штурмові дії продовжуються, і з використанням техніки також. Звичайно, піхотних штурмових дій значно більше, при тому інколи дуже-дуже дурних. Одного разу, наприклад, вони намагалися штурмувати наші позиції на "жигулях". Один "жигуль" підірвався на міні, представники РФ неймовірно красиво вилетіли акробатичним піруетом з машини і залишилися лежати на українській землі. Іншого "жигуля" знищив FPV-коптер. Я навіть не можу уявити, що вони собі думали і яка в них була мета їхати на наші позиції…

Можливо, перевіряли, зважаючи, що вже під час їхніх наступів різні мотоцикли і навіть мопеди помічали. Але росіян, попри жарти, продовжує до лиха перти, вірно?

Їх дуже велика кількість продовжує штурмувати наші позиції, щодня без відпочинку. Вони йдуть і йдуть, вмирають, йдуть і йдуть, вмирають. Інколи відчуття, що в Росії десь є бройлерська фабрика дурних росіян, яких спеціально створюють для війни. Коли вони здаються в полон, 80% – це абсолютно неосвічені дурні люди, які не можуть пояснити, чому вони пішли на цю війну. 90% цікавили винятково фінанси, 1% – це боротьба з якимось умовним "нацизмом", що смішно, враховуючи, що війна триває вже понад 2,5 роки. Я ще зрозумію, що деякі дурні вірили в "нацизм-фашизм" на початку війни, тому що їм промили у Росії мозок. Але зараз вже ж видно, що всюди, куди приходять в Україні росіяни, дійсно відбувається нацизм, розруха, знищення – типовий рашистський стан. 

Російські солдати тупі, але як бійці підготовлені достатньо добре 

Пане Андрію, щодо того, що ви кажете про неосвічених, недалеких росіян. Відомо, що вони використовують для штурмових дій або для тих дій, які потребують великої людської сили та "витратного матеріалу" саме таких людей. А так звана умовна "еліта" залишається десь позаду і виконує далі свою роботу. Як із цим?

Насправді потрібно розуміти, що тупий ворог – це не поганий ворог. Тупий інтелектуально не означає, що це поганий піхотинець, солдат, виконавець. Їх як особовий склад, як військовослужбовців готують достатньо добре. Те, що попадаючи в полон, він не знає елементарної шкільної програми – це одне, це ознака його інтелектуальної деградації. Але він як військовослужбовець, виконавець, солдат свою роботу виконує достатньо добре. Через це ми й бачимо просування ціною величезної кількості життів російських солдатів, але просування по лінії фронту зі сторони противника. Тож, незважаючи на те, що величезний відсоток солдатів противника неосвічені, як бійці вони підготовлені, на жаль, достатньо добре. 

Росіяни вмирають швидше, ніж поповнюються, але резерви є

Пане Андрію, ще влітку деякі експерти в ефірі Українського Радіо говорили, що ще місяць-два і в росіян або не вистачатиме резервів, або вони призупинять штурми. Зараз була інформацію, що ні, в них є свої стратегічні плани захопити певні території. Що насправді відбувається? Чи можна говорити про те, що в росіян дійсно в певний час має зупинитися активність? Чи вона триватиме доти, доки вони будуть спроможні її підтримувати?

Вона триватиме доти, доки вони будуть спроможні мобілізовувати по 30 тисяч людей щомісяця та набирати ще людей на контракт. В них це виходить, вони мотивують своїх людей великими фінансами. Наприклад, в Білгородській області наразі одноразова підтримка складає 3 млн рублів, це просто одноразова виплата, коли ти підписуєш контракт з Міністерством оборони РФ. Чи купляє це людей? Однозначно, що купляє, тим більше, коли ти інтелектуально неосвічена людина і це, по факту, єдиний варіант заробити настільки великі гроші за своє життя. Тому в них є резерви і достатньо потужні. Те, що вони вмирають швидше, ніж поповнюються, – це теж факт. Але й факт, що резерви в них є, на жаль, також присутній. Наразі зима, відповідно, штурмові дії будуть меншими в своїй кількості, зокрема й через погодні умови та холод. Тож РФ матиме змогу трішки свої резерви поповнити. 

Рівень російських штурмовиків падатиме

Я памʼятаю, що десь місяці півтора тому було велике інтервʼю Кирила Буданова, що, мовляв, цих резервів, про які ви зараз говорите, вистачить десь до середини жовтня. Після цього активна фаза має просто в природний спосіб ослабнути. Чи бачите ви зараз підтвердження цим словам? Що показує розвідка?

Там, де оборону тримає бригада "Рубіж", ми розуміємо, що й завдяки погоді штурмові дії будуть зменшуватися. Триватимуть, але не так активно, як це було раніше. Це надасть росіянам, знову ж таки, змогу підготувати нову хвилю резервів. Але в порівнянні можу сказати, що ті бійці, які були раніше, зазвичай трішки краще воюють, ніж бійці зараз. Тобто, незважаючи на те, що в них достатньо хороша підготовка, вони мають значно меншу мотивацію, навіть в тому, що фінанси не так сильно їх "купують", як бажання вижити. Коли безпосередньо потрапляють на фронт, то вони вже не настільки "матьорі", як ті, що були перед ними, й мали якусь ідею. Тому стовідсотково, що рівень російських штурмовиків падатиме. 

Через погоду восени та взимку штурмові дії та обстріли скорочуються

Ви згадали за погодні умови. Вже зараз синоптики обіцяють, що істотно опускатиметься температура. Наскільки складно працювати саме в осінній період? Наскільки все переоснащується і що виходить зараз на перший план, якщо порівнювати з літнім періодом?

Насправді все дуже ситуативно. Холод – це найбільше зло, коли панує апатія і нічого не хочеться робити, лише зігрітися. Наразі, дякуючи цивілізації, люди створюють все більше і більше варіацій, щоб зігрітися. Останнім часом ми використовували дизельні обігрівачі в наших бліндажах. Це дуже сильно рятувало ситуацію, бо в бліндажах було умовно тепло. Сиро, волого, вогко, але тепло. 

Андрій Отченаш. Фото: facebook/iamo.armyinform

Звісно, дуже сильно впливають дощі, тому що вони закривають можливість нашим розвідникам, нашим "очам" спостерігати за противником, не дають нам працювати FPV-коптерами і знищувати противника так, як ми зараз звикли, з максимальним ККД. 

Тому і бійці бригади "Рубіж", і Сили оборони України застосовують в такий період часу найбільш класичні методи боротьби і війни. Але водночас в такий період часу найменша кількість обстрілів, найменша кількість активних бойових дій тощо через те, що ніхто не хоче рухатися, коли дуже холодно. Ніхто не хоче мокнути, мерзнути тощо. Тому зазвичай взимку та восени штурмові дії і будь-яка активність трішечки нівелюється, зменшується через погодні умови. 

Торік жоден кіт не рятував від мишей. Цього року їх менше

Я хотів би запитати про мишей та пацюків. Минулого осіннього сезону ми говорили про те, що було просто нашестя. Що в цьому році?

Порівняно з минулим роком, кількість мишей значно скоротилась. Я памʼятаю, як було минулого року, коли жоден кіт не рятував від мишей. Коли заводиш кота, то він лежить побитий і йому вже нічого не хочеться. Там реально не рятувало абсолютно нічого, при тому миші гризли всі провода, обожнювали ізоленту, яку згризали просто під "нуль". Страждали "старлінки", страждало все. Вони кусали за пальці, прогризали термобілизну і кусали за живіт. Бувало таке, що ми виловлювали за день по 40-50 мишей просто вдень і їхня кількість не зменшувалася. Проходить пів години-годину і знову нашестя мишей. Дійшло до того, що ми просто лежали на саморобному ліжку в бліндажі, а в мене на животі дві миші просто билися, не знаю за що. Я піднімаю голову, дивлюся, але нічого не роблю. "Ай, займайтеся, хлопці, головне – мене не чіпайте, дайте поспати". Їх було дуже багато. Але порівняно з минулим роком, кількість мишей зараз значно скоротилась. 

Останні новини
"Що таке одна сторінка?" Оксана Забужко про написання Радіодиктанту національної єдності – 2024
"Що таке одна сторінка?" Оксана Забужко про написання Радіодиктанту національної єдності – 2024
Промінь рекомендує: Defy Def, CHUPA 12 і MOLODOY з треком "Брат"
Промінь рекомендує: Defy Def, CHUPA 12 і MOLODOY з треком "Брат"
Менеджер гурту "Океан Ельзи" в кінці 90-их Віталій Климов:  "Я подумав, ось є чуваки, треба їх брати й робити"
Менеджер гурту "Океан Ельзи" в кінці 90-их Віталій Климов: "Я подумав, ось є чуваки, треба їх брати й робити"
Лагідне кепкування над минулим: Околиця та Darie Lu спільно випустили трек "Дощі"
Лагідне кепкування над минулим: Околиця та Darie Lu спільно випустили трек "Дощі"
"На одного воїна припадає 6-8 працівників". Мірошниченко про бронювання
"На одного воїна припадає 6-8 працівників". Мірошниченко про бронювання
Новини по темі
Сергій Мартинюк (Фіолет): Я радий, що наша країна стає інклюзивнішою — це про наш ріст
Це стосується однієї категорії осіб. Юристка щодо заборони мобілізації чоловіків до 25 років
Для України краще "Рамштайн" після виборів у США – Краєв
Саша Ганапольска (Tember Blanche): Мені буде цікаво спілкуватися з людиною, якщо вона розумна й наповнена
"Укрпошта": Усі посилки через роботизовані лінії, 23 нових сортувальних центри