Є реальні перспективи звільнити схід і південь України за 3-4 місяці — Микола Маломуж

Є реальні перспективи звільнити схід і південь України за 3-4 місяці — Микола Маломуж

Є реальні перспективи звільнити від російських окупантів схід і південь України за 3-4 місяці. Про це заявив в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо голова Служби зовнішньої розвідки у 2005-2010 роках, генерал армії Микола Маломуж. Таку свою оцінку він обґрунтував тим, що за ці місяці ЗСУ отримають додаткове новітнє озброєння і техніку від Заходу. Водночас Микола Маломуж констатував, що росіяни не збираються відсиджуватися в обороні. Але їм потрібно ще мінімум пів року, щоб підготувати більшу частину своїх мобілізованих до війни проти України. Тобто, довший термін, ніж час для підготовки потенційного стратегічного наступу українських Збройних Сил.

0:00 0:00
10
1x

Як зазначив ексголова Служби зовнішньої розвідки України, він виходить у своїх висновках із сьогоднішніх об’єктивних умов, враховує оперативні дані та оцінку дій Росії. "Вона готується до широкомасштабних наступів, але для цього їй потрібно мінімум пів року, щоб згенерувати всі сили, підготувати кидати на фронт не просто "мобіків", а частково навчених солдатів — на полігонах, у центрах підготовки, на злагодженні військових частин", – зауважив Микола Маломуж. Він має на увазі формування нових дивізій, корпусів, армій, округів, як росіяни ухвалили на своїй колегії. За приблизними розрахунками, йдеться про кінець весни та літо. До того часу, вже маючи новітнє озброєння і техніку після крайнього "Рамштайну" (чергової координаційної зустрічі глав військових відомств держав-союзниць України, яка відбулася 20 січня – ред.) ЗСУ мають підготувати стратегічну наступальну операцію. "До їхньої чергової навали", – сказав Микола Маломуж.

А це передбачає у найближчі 2-3 місяці проведення стратегічних наступальних операцій на сході та півдні України. "Якщо ми проведемо звільнення наших територій упродовж весни, за 3-4 місяці, то потужно потіснимо російський режим, а можливо, станеться і його падіння. Якщо ж ми затягнемо цей процес, зрозуміло, що Росія почне нарощувати зусилля, а ми будемо створювати передумови захисту по багатьох напрямках. Але перемелювати великі сили нам буде тяжко, тож це може затягнутися на пів року і довше. Тому я — за перший сценарій. Є реальні перспективи на 3-4 місяці, щоб ми звільнили схід і південь нашої держави. Це перша передумова для виграшу у цій війні та настання миру на умовах України, – резюмував Микола Маломуж.

                                            Фото: Українське радіо