Херсонщина: під вогнем щодня, але гуманітарну ситуацію втримують — Соболевський

Херсонщина: під вогнем щодня, але гуманітарну ситуацію втримують — Соболевський

На Херсонщині протягом доби зафіксовано 83 обстріли з боку російських агресорів. При цьому гуманітарну ситуацію в області вдається втримувати на задовільному рівні, повідомив в ефірі Українського радіо перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський. У місті вистачає медикаментів, установлюють так звані укриття-коробки, а в лікарнях надають належну допомогу хворим навіть в умовах важких обстрілів.

0:00 0:00
10
1x

"Життя під постійними обстрілами"

Питання безпеки дуже гостре, бо дуже велика кількість обстрілів, зокрема минулої доби зафіксовано 83 удари по Херсонщині, розповів Юрій Соболевський. 26 разів обстріляли безпосередньо обласний центр артилерійськими й мінометними снарядами, а також запалювальними боєприпасами, зазначив перший заступник голови облради.

"Гуманітарний стан задовільний"

За словами Соболевського, все можливе робить система охорони здоров'я регіону, а також Державна служба з надзвичайних ситуацій. "Потрошку повертається навіть бізнес. Зокрема супермаркети, попри те, що зараз найкраще рішення — це добровільна евакуація з цих територій. Також ми максимально сприяємо тому, щоб аптечна мережа поновила свою роботу, адже це необхідно для повноцінного забезпечення доступу людей до медикаментів. Працюють фінансові установи і кав’ярні. Тож життєдіяльність наших громад забезпечена і життя повертається на Херсонщину", — повідомляє Соболевський.

"Медицина — пріоритет"

Збереження життя та здоров’я людей — пріоритет, переконує Соболевський. Лікарні Херсонщини працюють. Є медики, обладнання та ліки. Лікарні продовжують безкоштовно надавати медикаменти громадянам, які звертаються. І коли швидка допомога приїжджає до людини на виклик, так само залишає їй набір універсальних ліків, які ймовірно знадобляться. "Ми фактично поновили нашу швидку допомогу, яка була дуже сильно пограбована орками, коли вони виходили з Херсона. Дуже допомагають "Лікарі без кордонів", які їздять по громадах, адже там значно гірша ситуація з медичними послугами, ніж в Херсоні, через те, що в деяких населених пунктах лікарень вже немає", — додає він.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради запевняє, що в лікарнях є можливості для продовження надання меддопомоги навіть в умовах важких обстрілів. Зокрема, підготовлена подвійна система живлення, встановлені потужні генератори, облаштовані укриття, розраховані на достатню кількість людей і де є запаси ліків та їжі. Крім того, Соболевський наголосив, що "відпрацьовано алгоритм дій, якщо лікарня потрапляє під обстріл. Усі наші лікарі знають, що слід робити, аби зберегти і власне життя, і життя своїх пацієнтів. Водночас після стабілізації стану людини ми намагаємось здійснювати медичну евакуацію до безпечніших локацій. Ми не залишаємо велику кількість поранених у Херсоні, бо це небезпечно".

Читайте також Запорізька АЕС живиться енергією з неокупованої частини України — мер Енергодара

"У Херсоні встановлять укриття-коробки"

"Таких укриттів у місті мають бути десятки. Вони повинні бути встановлені таким чином, щоб коли людина стоїть біля такого укриття, вона бачить наступне укриття. Тобто всі вони мають бути відносно поруч один від одного. Тому що час на реакцію від початку обстрілу — секунди. Нині всі населені пункти, розташовані біля Дніпра, є під обстрілами. Найбільше ударів фіксується у Херсоні та Бериславі", — зауважує Юрій Соболевський.

Наслідки обстрілу 14.12.2022 російськими загарбниками будівлі Херсонської обласної ради, фото з офіційного сайту Херсонської облради