Народжені в депортації. Алгоритм реєстрації дитини від заступника Міністра реінтеграції

Народжені в депортації. Алгоритм реєстрації дитини від заступника Міністра реінтеграції

Від початку російської агресії мільйони наших громадян опинилися за кордоном. Фактично протягом 10 місяців там створюються сім’ї, народжуються діти. Станом на 03.01.2023 року з початку вторгнення було депортовано 13 876 дітей. Скільки ще українців та українок народилося за кордоном після 24 лютого 2022 року, зокрема в депортації, даних немає. Як діяти батькам, щоб правильно зареєструвати новонароджених українців за кордоном, зокрема в депортації, слухачам Українського радіо пояснив заступник Міністра реінтеграції тимчасово окупованих територій України Анатолій Стельмах.

0:00 0:00
10
1x

Алгоритм для вимушених переселенців

Заступник Міністра зазначив, що державну реєстрацію актів цивільного стану громадян, які проживають або тимчасово перебувають за кордоном, проводять дипломатичні представництва та консульські установи України:

"Реєстрацію народження дитини проводить консул з одночасним визнанням її походження та присвоєння прізвища, імені та по батькові. Реєстрація проводиться за місцем народження дитини або за місцем проживання батьків дитини, або одного з них за їхньою письмовою згодою. У разі хвороби, смерті батьків або через інші причини неможливості зареєструвати народження ― за заявою родичів, інших осіб чи уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася або перебуває дитина. Якщо дитина народилась під час перебування матері на морському, річковому чи повітряному судні, у потязі або в іншому транспортному засобі, то реєстрація народження здійснюється у найближчій консульській установі. Заяву про реєстрацію народження дитини батьки зобов’язані подати невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини".

Документи, які слід подати батькам

Насамперед потрібно надати документи про народження дитини, наголосив Анатолій Стельмах. "Перший ― це документ медичного закладу про народження дитини. У виняткових випадках народження дитини поза медичним закладом треба мати довідку лікаря, який надавав допомогу при пологах. У разі народження дитини вдома без медичної допомоги факт її народження повинен бути підтверджений письмово двома свідками, присутніми при пологах. Другий ― це паспортні дані, що засвідчують особи батьків або одного з батьків. Якщо документ, що посвідчує особу одного з батьків, не може бути пред’явлений з поважних причин, то відомості другого з батьків зазначаються на підставі свідоцтва про шлюб. Якщо дитина народжена мертвою, батьки повідомляють про це у правоохоронні органи і так само в консульські установи, але не пізніше трьох діб від моменту смерті дитини. Третій ― це документ, який є підставою внесення відомостей про батька. Це свідоцтво про шлюб, заява матері, заява батька про визнання батьківства, спільна заява батьків дитини".

Важливий момент ― усі ці послуги безкоштовні. З людей не мають стягувати жодний консульський збір, підкреслив заступник Міністра.

Скільки українців та українок народилося за кордоном після 24 лютого 2022 року

Наразі таких даних немає, зазначив пан Стельмах. "Ми знаємо, що за кордоном зараз перебуває понад 5 млн осіб. Люди їдуть, міграція продовжується, хтось повертається. У нас вже зареєстровано близько 3 млн людей, які вже повернулися в Україну".

Експерт наголосив, що консульські установи, безперечно, збиратимуть дані про новонароджених за кордоном, щоб узагальнювати їх та озвучувати у пресі. "Це нормальний процес, життя триває. Цей механізм запущено, аби не втратили ідентичності. Щоб наші громадяни не отримували громадянство іншої країни, якщо вони цього не хочуть, і поверталися в Україну на законних підставах", ― вважає Анатолій Стельмах.

Отже, якщо українці будуть повертатися в Україну з новонародженою дитиною, їм потрібно якраз і мати свідоцтво про народження, тобто засвідчувальний документ. Плюс документи батьків, які вимушено опинилися за кордоном.

Читати також: В ООН назвали кількість українських біженців у Європі

Про права дітей, народжених за кордоном

В залежності від законодавства тієї чи іншої країни, діти користуються правами біженців у країні перебування. Наразі вони є громадянами України і мають такі ж права, як і громадяни України, що вимушено перебувають за кордоном.

У деяких країнах громадянство при народженні надається автоматично, зауважив пан Стельмах. Водночас батьки самі можуть обирати, звертатися їм у консульські установи чи ні. Здебільшого наші люди звертаються у консульські установи, і дитина отримує свідоцтво українського зразка, відповідно ця дитина є громадянином України. "Якщо ж люди планують залишатися в цій країні на постійній основі, вони отримують громадянство іншої країни як собі, так і дитині та користуються всіма правами громадян тієї країни", ― пояснив заступник Міністра.

Якщо дитину народила на території Росії депортована українка

У Росії трохи інша ситуація, зазначив пан Стельмах. "Людям, які перебувають у Росії, ми б радили залишати цю країну-агресорку. На своїх  ресурсах ми вже оприлюднювали багато інструкцій, як можуть люди повернутися в Україну, наприклад, через треті країни. Але водночас я б радив людям узяти згаданий перелік документів, зокрема довідку з медичного закладу про народження дитини. І тоді в третіх країнах можна звернутись до консульських установ. Якщо такої довідки медичний заклад не видав, є механізм двох свідків народження дитини плюс документи батьків. На підставі цих паперів можна звернутися до консульської установи й отримати свідоцтво про народження дитини", ― підсумував експерт.

Фото: Суспільне