Обережно, міни! Військовий експерт Коваленко ― як розмінують Україну

Обережно, міни! Військовий експерт Коваленко ― як розмінують Україну

Масштаби мінування території України чималі. За словами Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, повномасштабна війна призвела до утворення в Україні найбільшого у світі мінного поля площею 250 тисяч квадратних кілометрів. Щотижня з’являються повідомлення про загибель цивільних людей, що стали жертвами мін. Скільки часу потрібно, аби очистити територію України від вибухонебезпечних предметів, в ефірі Українського радіо розповів Олександр Коваленко, військовий експерт, координатор групи "Інформаційний спротив".

0:00 0:00
10
1x

"Ситуація складніша, ніж здається"

Оцінювати якісно та повноцінно масштаби мінного забруднення України внаслідок розв'язаної Росією війни зараз дуже важко, констатує Олександр Коваленко. Коли ми говоримо про міни, то у багатьох в уяві постає міна наземного типу, розміщена десь у землі (прикопана або на поверхні). Насправді це не зовсім так. Йдеться ще про велику кількість боєприпасів, снарядів, які не розірвалися під час обстрілів, і вони також становлять досить високу загрозу як вибухонебезпечні елементи", ― зауважує військовий експерт.

Чому важко оцінювати ситуацію? По-перше, Україна стала першою державою за багато років історії сучасних війн та конфліктів, де настільки масовано використовували артилерію та іншу важку техніку. І в жодному конфлікті у світі не було використано такої великої кількості боєприпасів, особливо снарядів. Сьогодні оцінювати масштаби, поки ще війна триває, зарано. По-друге, на окупованих торік територіях відбувалося хаотичне мінування, але воно більш-менш відповідало якомусь військовому порядку розміщення. Але є й інші території, наприклад частина Луганської та Донецької областей, окупованих Росією з весни 2014 року. Там мінування території роками відбувалося хаотично, навіть не завжди є карти мінних полів. Отже, там буде ще гостріша проблема з невиявленою кількістю мінних полів. Тому ситуація набагато складніша, ніж може здаватися на перший погляд.

Підступні "Пелюстки"

Найнебезпечніший на сьогодні для цивільного населення вибуховий прилад ― так звана "Пелюстка", пояснює Олександр Коваленко. Це дуже підступні міни, вони не мають великої потужності, але здатні скалічити людину на все життя. Це протипіхотна міна навісної дії ПФМ-1, невелика, зелена і виглядає, як пелюстка, тому її дуже важко побачити в зеленій траві. Велика кількість цивільного населення зазнала серйозних поранень саме через ці міни. Їх окупанти розкидають у великій кількості, засівають ними великі площі, й протидіяти цим мінам дуже важко.

Крім цього, окупанти використовують інші протипіхотні й протитанкові міни. Для цивільної людини, якщо вона не перебуває в автівці, протитанкова міна не несе загрози. "Але якщо ти перебуваєш у машині, то імовірність вижити при наїзді на таку міну ― мінімальна. Отже, їх хаотичне розміщення, особливо біля доріг, на узбіччях, становить серйозну небезпеку", ― попереджає експерт.

Важливо сказати про велику кількість мінних пасток, ті ж розтяжки або міни, що їх окупанти маскують під дитячі іграшки та різні побутові предмети. Таким чином вони фактично мінують оселі людей. Коли люди повертаються до своїх домівок, то знаходять такі сумні сюрпризи. Тому дуже важливо, щоб на деокупованих територіях спершу кожен будинок перевірили фахівці, а вже потім люди заходили у свої квартири.

Читати також: Битва за Соледар: російська пропаганда несе маячню – каже військовий експерт Селезньов

Скільки часу треба на розмінування?

Усе залежить від того, як саме проходить розмінування. Чи це здійснює сапер уручну з відповідними приладами, які фіксують металеві предмети, або якщо це робить, наприклад, службовий пес, який знається на пошуку мін. До речі, саме тварини іноді набагато краще виконують пошук вибухонебезпечних предметів, вони реагують саме на хімічні речовини. Є й інші технічні засоби, це відповідні протимінні машини, які проорюють поле і тралом здійснюють перевірку території на наявність мін. Особливо це вигідно робити проти згаданих "Пелюсток", бо вони невеликі та їх може бути дуже багато на одному гектарі. Знищувати їх масово завдяки такому тралу ― це вигідно. Він цього і залежить час розмінування. Взагалі, кожен вибухонебезпечний предмет вимагає специфічної уваги. Тому один гектар може бути розмінований за 24 години. Або його не зможуть розмінувати і за 72 години. Це залежить від складності вибухонебезпечних предметів на цій площі, розповідає Олександр Коваленко.

Дистанційне розмінування

Є трали, якими можна керувати дистанційно. Тобто певна техніка без участі людини може працювати безпосередньо в небезпечній зоні. "Ми живемо у 21 столітті, і саме дистанційне розмінування небезпечної території ― вже є нормою у цивілізованому світі", ― нагадує військовий експерт. В Україні будуть використовувати і такі засоби, особливо на тих площах, де є максимальна небезпека від вибухових предметів.

"Протимінний джавелін"

"Із розмінуванням нашої виключної морської економічної зони та прибережної території все набагато краще, ніж із розмінування суходолу", ― додає Олександр Коваленко. Тому процес відбуватиметься набагато швидше. Звісно, ми отримуємо від партнерів відповідне обладнання, наприклад, так звані "мінні мисливці" або британський Sea Fox, який називають "протимінним джавеліном морського типу". Саме завдяки такому обладнанню ми зможемо значно прискорити розмінування нашої виключної морської економічної зони. "Ми її набагато швидше звільнимо від мін, ніж наш суходіл", ― переконує військовий експерт.

Фото: Суспільне. Міна "Пелюстка" в українських містах