"Поведінка Онуфрія зараз нагадує поведінку Януковича часів Майдану" ― Соня Кошкіна

"Поведінка Онуфрія зараз нагадує поведінку Януковича часів Майдану" ― Соня Кошкіна

7 січня предстоятель Православної церкви України Епіфаній планує провести в Успенському соборі Києво-Печерської лаври різдвяну літургію. Натомість УПЦ Московського патріархату стверджувала, що таке богослужіння нібито не має дозволу. Але Міністерство культури України дало цей дозвіл, а заповідник "Києво-Печерська лавра" уклав відповідну угоду. Раніше Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести до парламенту законопроект про неможливість діяльності в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії. Водночас СБУ провела обшуки в деяких установах УПЦ МП. СБУ повідомила про виявлені при цьому прокремлівські агітаційні матеріали. Наскільки це масове явище і що відбувається з Московським патріархатом та його репутацією? Свою думку про це висловила в ефірі Українського радіо шеф-редакторка інтернет-видання "Лівий берег" Соня Кошкіна.

0:00 0:00
10
1x

Як оцінити виявлене Службою безпеки України під час обшуків у церквах МП? 

"Якщо говорити про російські паспорти, то серед верховного кліру вони є у дуже багатьох. Якщо говорити про агітаційну літературу ― її повно. Але досі у лавах цієї релігійної організації залишаються абсолютно нормальні священики і парафіяни. Чому вони не переходять у ПЦУ ― це окрема тема. Проте мести всіх однією мітлою не можна", ― вважає Соня Кошкіна.

Фото з фейсбук-сторінки Sonya Koshkina

Онуфрій і Янукович

На думку журналістки, треба говорити передусім про верховне керівництво єпархій і загалом УПЦ МП.

"Поведінка митрополита Онуфрія зараз нагадує поведінку Віктора Януковича у 2014 році часів Майдану. Коли йому говорили про необхідність якихось компромісів і нормальних цивілізованих домовленостей, він це сприймав як тиск, якому він ніколи не піддасться, і ще більше закручував гайки. Так само Онуфрій. Він мав би відреагувати на факти колаборантства і зрадництва у своїй релігійній організації”, ― зазначила  шеф-редакторка інтернет-видання "Лівий берег".

На фото: глава УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій, УНІАН 

Троє представників УПЦ МП сиділи у Кремлі на “приєднанні” нових територій

“Три єпископи втекли у Росію, а до цього показово були колаборантами. Троє представників УПЦ МП сиділи у Кремлі на церемонії так званого приєднання нових територій. Дуже багато священиків на місцях свого часу агітували за окупаційну владу та підтримували її. На сьогодні маємо дві підозри керівникам Кіровоградської та Вінницької єпархій", ― сказала Соня Кошкіна.

Читати також: "УПЦ МП ​​— це "квазі-релігія", яка насправді не є релігійною структурою" — релігієзнавиця Людмила Филипович

Різдвяна служба Епіфанія в лаврі законна
 

Міністерство культури України дало дозвіл на різдвяну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської лаври предстоятеля Православної церкви України Епіфанія, а заповідник "Києво-Печерська лавра" уклав відповідну угоду. Про це повідомило сьогодні, 6 січня ВВС News Україна. За його даними, заповідник уклав угоду з ПЦУ на проведення служби 7 січня з 8.00 до 12 години дня.

Успенський собор лаври і Трапезна церква Києво-Печерської лаври до кінця минулого року перебували у погодинній оренді УПЦ МП. Але держава не продовжила договір користування. 5 січня цього року міністр культури Олександр Ткаченко повідомив, що спеціальна комісія завершила перевірку майна двох споруд і вони остаточно повернуті державі.

Фото: УНІАН