"Наступного року в Україну прийдуть перші гроші з конфіскованих російських активів" ― Кіра Рудик

"Наступного року в Україну прийдуть перші гроші з конфіскованих російських активів" ― Кіра Рудик

Про діяльність Верховної Ради задля міжнародної ізоляції Росії, конфіскації російських активів та використання їх на користь України розповіла в ефірі Українського радіо Кіра Рудик, голова партії "Голос".

0:00 0:00
10
1x

Які зусилля можна ще докласти задля консолідації міжнародної підтримки України?

"Наше завдання сьогодні ― зробити так, щоб світ сконцентровано працював проти Росії. Дуже правильний напрямок роботи ― щоб викинути Росію з ООН або принаймні позбавити її права вето. Навіщо українцям потрібно, щоб інші країни визнавали Голодомор геноцидом, Росію країною-спонсоркою тероризму тощо? Крім політичної та культурної важливості, у цих визнаннях буде і практичний аспект, і він для нас є критичним. По-перше, звісно, це міжнародний трибунал, в якому РФ та її військові мають заплатити за свої злочини. По-друге, це конфіскація російських активів та використання їх на користь України. Це те, чим я зараз займаюся у рамках своєї міжнародної політичної діяльності разом із фінансистом Біллом Браудером, який вже проходив процес, як зробити так, щоб країни всього світу засудили росіян, які чинили злочини проти тих чи інших людей, порушували права людини, а отже, повинні стати персонами нон ґрата в усіх країнах, а їхні активи мають бути конфісковані. На даний момент у світі є близько 500 млрд доларів російського центрального банку. Тобто Росія, яка порушує всі норми міжнародного права, продовжує користуватися правом власності та зберігає свої гроші в тих країнах, які забезпечують їм максимальну прозорість і захист. Ці гроші були заарештовані на початку повномасштабного вторгнення. Зараз ми працюємо над тим, щоб їх розконсервували і використали на допомогу Україні".

Читати також: Підласа: "Всі активи Росії, як держави, повинні бути конфісковані за рішенням Верховної Ради з огляду на суспільну необхідність"

Які шанси України одержати ці гроші?

"Чотири місяці тому всі говорили, що це неможливо і що ми ― ідеалісти. Три місяці тому Канада ухвалила перший законопроєкт, який дозволяє це робити. І зараз ми збираємося з представниками усіх політичних партій Великої Британії та юристами, для того щоб напрацювати механізм. Вже немає питань, чи можна це зробити і чи потрібно, стоїть лише питання ― як це зробити. Як юридично прив’язати конфіскацію активів до певного визнання. Або що Росія є спонсором тероризму, тобто ми говоримо: всі, хто є спонсором тероризму, не можуть розраховувати на збереження своїх активів. Або прив’язати до якоїсь іншої юридичної конструкції. Також є варіант, який ми пропрацьовували з пані Ненсі Пелосі та естонською прем’єркою Каєю Каллас: щоб країни взяли у борг із грошей російських активів з обов’язковим поверненням після закінчення війни. Тобто вже зараз ми працюємо на цілком практичному рівні, і я переконана, що наступного року будуть перші гроші, які прийдуть в Україну із конфіскованих російських грошей в одній із країн, що активно над цим працюють. Це відбудеться абсолютно точно. Хоча б тому, що це правильно, справедливо і політично привабливо для наших партнерів. Адже ти виходиш і говориш: "шановні жителі Сполучених Штатів або Великої Британії, це ж так несправедливо, що ви зі своєї кишені платите за злочини Путіна. Треба, щоб Путін сам платив за свої злочини. Давайте візьмемо його кошти і використаємо на боротьбу проти нього". І звісно, це одержує величезну підтримку, адже сьогодні спостерігається висока інфляція у західних країнах. Ціни на електроенергію, обігрів, продукти всюди зростають, і зростає невдоволення людей. А коли політик виходить з такими пропозиціями, то вони мають велику підтримку. Зараз ідеальний час це зробити, і я абсолютно впевнена, що ми це зробимо. Генасамблея ООН ухвалила резолюцію про те, що країни, де можливо це зробити, де є політична воля, можуть використовувати російські активи на допомогу Україні. Це дуже важлива заява, яка заронила в голову кожного західного лідера думку про те, що це обов’язково відбудеться".

Ви ініціювали резолюцію про конфіскацію російських активів на користь України. Як це буде працювати на практиці?

"Ми зараз живемо в час, коли величезна кількість неможливих речей, в які ніхто не вірить, стають реальністю. Ми повинні використовувати цей час та можливості на користь нашої держави і наших людей. Від самого початку ніхто не вірив, що ми вистоїмо довше за кілька днів, потім ніхто не вірив, що ми отримаємо важке озброєння, що ми станемо кандидатом до ЄС, що ми здатні на контрнаступ і що відіб’ємо Херсон. Зараз ніхто не вірить, що світ визнає РФ країною-спонсором тероризму і визнає те, що сьогодні відбувається геноцид українського народу. Багато людей не вірить, що ми станемо частиною НАТО. Але головне, що в це віримо ми. У нас є величезна кількість людей, які кожного дня дотискають, роблять так, щоб це неймовірне стало реальністю. Нещодавно я виступала від імені України на зібранні ліберальних партій Європи і говорила про те, що ми дуже сподіваємося на наших партнерів щодо їхньої допомоги і в тих проєктах, які вони самі донедавна вважали нереалістичними. Зараз робота щодо конфіскації ведеться не лише на рівні Європарламенту, США та Великої Британії, а й на рівні національних парламентів. Такі країни, як Польща, Литва, Латвія, Естонія, Фінляндія дуже чітко розуміють, з ким мають справу і що таке загроза Росії. І вони готові приймати це законодавство швидко і дуже ефективно".

Коли можна чекати першого рішення щодо конфіскації російських активів та з якої країни?

"Перша країна, яка вже ухвалила відповідне законодавство, це Канада. Наступного року я буду зустрічатися з Христею Фріланд і спонукатиму її, щоб Канада стала першою країною, яка передасть хоча б один долар із російських активів на користь України. Зараз я перебуваю у Лондоні, де буде конференція, і я спонукатиму британців, щоб вони стали першою країною, яка перерахує нам кошти. Так само, як Британія першою дала нам важке озброєння і чий лідер Борис Джонсон першим відвідав Україну. Сподіваємось на суперечку між країнами, хто ж першим перерахує нам кошти з російських активів".

Фото: з відкритих джерел