Ярослав Железняк: "Жодної копійки з донорських грошей ми не витрачаємо на війну"

Ярослав Железняк: "Жодної копійки  з донорських грошей ми не витрачаємо на війну"

Минулого тижня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт державного бюджету на наступний рік. "За" проголосував 251 народний депутат. Про проєкт бюджету на 2023 рік розповів слухачам Українського радіо Перший заступник Голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції "Голос" Ярослав Железняк.

0:00 0:00
10
1x

10 жовтня по всій території України було завдано ракетних ударів. Ця подія обговорюється не тільки в нас, але і у всьому цивілізованому світі. У скільки можна оцінити збитки? 

Їх важко оцінити. Ті цифри, які вже озвучувалися раніше, від 300 до 700 млн, є логічними. Частина з російських ракет є старим мотлохом. Але такого мотлоха ще багато, на жаль, у ворога. Погано, що вони обстрілюють наші території, але кожен обстріл зменшує потенціал нашого ворога. Ми розуміємо, що за всі гроші світу РФ зараз не зможе відновити випуск високоточних ракет. Вони свою "Ладу" не можуть зібрати, у них на це не вистачає запчастин. 

Наскільки ефективно працюють в таких умовах державні установи?

Тут можна однозначно говорити компліменти найперше ДСНС. Їхня робота вражає. Зараз у них адекватна позиція і щодо ведення бізнесу в Україні, і щодо таких критичних реагувань. Також місцева влада ефективно відреагувала. Ми дізналися, що величезні ями на дорогах можуть бути залатаними дуже швидко.  

Путін думав, що цими обстрілами зробить паніку. Я був у центрі міста, коли пролунали перші вибухи. Пам'ятаю, як реагували люди. Паніки точно не було. Ми пристосувалися. Те, що нас такі речі не лякають, є правдою.

Верховна Рада ухвалила бюджет у першому читанні у неформальній коаліції "Слуг народу", "Довіри",  кількох голосів від ОПЗЖ і "Голосу". Чи стала ця коаліція реальним механізмом, який дозволяє правлячій партії ухвалювати важливі законопроєкти?

Я б не хотів це називати коаліцією. У нас триває війна. Я бачив багато бюджетів у своєму житті і знаю, як розкритикувати будь-який бюджет. Це дуже легко робиться. 

Я голосував за цей бюджет свідомо. Я агітував колег з інших фракцій робити так само. Це єдиний бюджет, за який мені, як громадянину, не було соромно. В ньому грошей майже ні на що не вистачає. І це правда. Половину наших витрат фінансують міжнародні партнери. А ми ледь-ледь своїми податками і доходами покриємо військові видатки. І добре, що у нас є можливість фінансувати свій бюджет зовнішніми грошима.

Тут діє дуже проста математика: беремо вересень. Нам надійшло 115 млрд грн доходів. І 30 млрд надрукованих Нацбанком. На війну ми витрачаємо 130 млрд. Ми отримали ще 70-80 млрд від донорів. Але жодної копійки з цих донорських грошей ми не можемо витрачати на війну: на зарплати, соціальні виплати, які ідуть безпосередньо військовим. Добре, що ми, як держава, запаслися до цього грошима, у нас були накопичені ресурси і тому у нас військові отримують зарплату, ми ремонтуємо техніку і закуповуємо боєкомплекти. 

В наступному бюджеті схема буде такою: ми заробляємо, як держава, гроші, наші підприємці платять податки, і це все має йти виключно на війну. Зарплати та пенсії покривають міжнародні партнери.

Вперше в історії України цей бюджет ніхто не критикував. Бо він адекватний. На нього чекають наші партнери, тому нам його необхідно прийняти у жовтні. Вони повинні покрити свої 38 млрд доларів наступного року в нашому бюджеті. 

Щодо правок до бюджету, їх подали 1270. Залишили тільки 2. Які важелі використав уряд, щоб депутати проголосували саме такий варіант?

На комітеті прийняли 4 правки. 2 із них адекватні: на реконструкцію і 400 млрд на лікування таі реабілітацію дітей. Дві правки ще було на 1,4 млрд на так званий марафон єдиних новин для каналу "Дом" і "Freedom". Найменше зараз хотілося б витрачати грошей на піар. Тому ці правки не були схвалені. Бюджет був прийнятий в тому ж варіанті, який було запропоновано урядом. 

Чи достатні видатки на оборону? Чи достатньо їх на соціальні потреби?

У нас недостатньо грошей на армію. Нам треба їх збільшувати. Скільки разів потрібно буде змінити в бюджеті статті щодо збільшення фінансування, стільки ми зробимо таких змін наступного року. Не обговорюється зараз бюджет війни. Його не обговорює навіть Мінфін. Військові говорять, яка сума їм потрібна, депутати голосують. 

Що стосується соціальних видатків, то хотілося б більше. Грошей поки у нас немає. Ми повинні підтримувати нашу армію. 

Що мені подобається в цьому бюджеті, що ми змогли переконати уряд не змінювати податкову базу під бюджет. Завжди від ялинку нашим підприємцям ставили новий податковий кодекс. А цього року він буде старим. Ми пообіцяли бізнесу, що не змінюватимемо для них правила гри, а вони залишаться в Україні. 

Бюджет буде ухвалено без проблем і в другому читанні? Бо ми пам'ятаємо всі попередні ухвалення.   

Тоді це були запеклі торги. Деякі політичні сили хотіли під бюджет призначити свою людину на державну посаду. Це називається політичною корупцією. 

Цього року проблем із голосами за бюджет не буде. У Мінфіна дуже проста позиція: нікому і нічого. Всі забувають про свої "хотєлкі" і голосують. Якщо раптом не проголосують, то у Мінфіна є всі умови і важелі впливу для того, щоб бюджет сформувати, як їм потрібно.  

За Вашими прогнозами бюджет буде ухвалено до кінця жовтня?

Він залишається актуальним. Ми не змінювали формально процедуру прийняття бюджету. Всі домовилися, що не будуть затягувати перше читання. Воно мало відбутися до 20 жовтня. А ми прискорилися на три тижні. До кінця жовтня бюджет буде прийнятий в другому читанні і в цілому. І після цього почнуться перемовини щодо надання нашими партнерами фінансової допомоги. 

Яка перспектива матиме повернення акцизу на пальне?

100 євро на тисячу літрів це 4,5 грн на літрі. Зараз не зовсім зрозуміла ціна на нафту. Все залежить від зовнішньої кон'юнктури. Я впевнений, що подорожчання буде на 1,2,3 грн. З липня 2023 року прибираються всі податкові пільги на пальне. Тобто залишається ПДВ 20% і повертається акциз 213 євро на 1000 літрів. Буде подорожчання на 8 грн.  

Фото: Уніан