Чалий: "Ядерна загроза від Росії поступово об'єднує весь світ"

Чалий: "Ядерна загроза від Росії поступово об'єднує весь світ"

Рада безпеки ООН останніми роками втратила свою вагу в світі, якщо говорити загалом про інститут ООН. Після Другої світової війни вона мала великий вплив і повагу. Останнім часом на адресу ООН лунає багато критики. РФ не дотримується жодних норм і правил, вона користується правом вето. Які результати Радбезу ООН, де обговорювали псевдореферендуми РФ на окупованих територіях України? Яке майбутнє чекає на цю організацію? Чим корисним для України може бути цей майданчик? Про все це слухачам Українського радіо розповів Надзвичайний і Повноважний Посол України, голова правління Українського кризового медіа-центру Валерій Чалий.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз ООН не має важелів впливу в частині світової безпеки.  Такого випадку в історії цієї організації ще не було, щоб ядерна держава країна-агресор Росія, яка на сьогодні напала на свого сусіда, досі була постійним членом ООН. Росія порушила і постійно порушує її статут. І зараз не існує прямих механізмів, як реагувати на таку ситуацію. Тому Радбез залишається радше майданчиком, де на найвищому рівні обговорюються ключові питання світу. Можливо краще, що він є, ніж якби його не було. 

Засідання показало, що Росія нарешті поступово опиняється в ізоляції і програє. Це знаковий момент цього засідання. Вона хотіла отримати виправдання щодо свого нападу на Україну від інших країн, натомість позиція багатьох починає змінюватися на нашу користь. Останнім часом ми почули трохи інші заяви тих країн, які намагалися бути нейтральними. Зараз вже не звучать слова щодо їхньої нейтральності і щодо мирних переговорів. Свою позицію змінив Китай, Бразилія, Мексика, менше Індія. Не можна допустити руйнування всього світового порядку. В цьому не зацікавлений навіть Китай. 

Всі члени говорять про три головні пункти у своїх промовах: щодо територіальної цілісності України, не вживати у світовій риториці ядерну погрозу, і що Росія повинна зупинитися в цій війні, вийти і деокупувати українські території. Представник Росії на фоні таких заяв виглядає досить жалюгідно. 

На особистих зустрічах лідерів Китаю та Індії з Путіним прозвучав сигнал, що йому б треба зупинятися у війні з Україною. Але Путін це сприйняв по-своєму. Ті країни, які є зараз в організації БРІКС, не приєднаються до санкцій. Але свою чітку позицію щодо територіальної цілісності України вони вже підтвердили. Ці країни зараз створюють для Путіна іллюзію його нібито виходу з ізоляції. Якби верхівка Росії зараз була справді ізольованою, то вона швидше б зупинила війну. Китай для Росії зараз є сюзереном, вона змушена віддавати за безцінь свою нафту. 

А от позиція України залишається дуже чіткою і відвертою: Україна повинна отримати юридично обов'язкові гаранти колективної безпеки. Ми маємо закликати і Радбез ООН, і НАТО у необхідності надати Україні членство в НАТО після деокупації територій. 

На сьогодні нам не вистачає остаточної консолідованої позиції всього світу. Було б добре, якби ядерні країни зробили якусь  спільну заяву. 

Треба сконцентрувати свої зусилля тоді, коли з'явиться вікно можливостей щодо приєднання до Північноатлантичного альянсу. Бо саме він показав свою ефективність. Навіть нейтральні країни вступають до НАТО. Ця безпека повинна бути для України в Європі, яка реалізується через членство в НАТО. Це наш шлях, який закріплено в Конституції. Але це нам не заперечує пошук інших двосторонніх механізмів: будь-яких угод на етапі до приєднання до НАТО. Ці угоди корисні нам з ядерними країнами: США, Британією, можливо Польщею, яка є потужною у військовому плані. Вікно можливостей для нас буде після деокупації. Воно обов'язково з'явиться. Нам треба не упустити цей шанс. 

Якщо об'єднати зусилля Європи, США і Китаю, тоді у Росії не було б ніяких шансів фінансувати свою армію. Китай щодо Росії має свої інтереси, тим паче там поширені антиамериканські настрої. Однак ми бачимо, що ядерна загроза починає об'єднувати всіх. Буде спільна відповідь, яка не дасть Путіну жодних шансів погрожувати всьому світові

Після розпаду Радянського Союзу було вирішено, що безпечніше відібрати ядерну зброю у Білорусі, Казахстану та України і віддати її Росії. Тепер всі розуміють, що тоді було зроблено багато помилок. Але нині ми маємо інші реалії: позбавити Росію можливості володіти ядерною зброєю ніхто не може. Застосовувати ядерну зброю вона не має права. Крім випадку, коли нападають на саму Росію. Лише тоді вона може захищатися." 

Фото: АР