Руденко: "Харків продовжує під обстрілами виготовляти ліки"

Руденко: "Харків продовжує під обстрілами виготовляти ліки"

Фармацевтична галузь під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну переживає складні часи. Відчутний дефіцит провізорів, фармацевтів, аптекарів на територіях, близьких до бойових дій. Харків, де виготовляються найбільші і основні партії ліків, продовжує працювати в надскладних воєнних умовах. Як працює зараз ця галузь? Які нововведення очікують на нас найближчим часом? Про все це слухачам Українського радіо розповів директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Як почувається фармацевтична галузь сьогодні

"Це непростий період. Дефіцит кадрів в багатьох регіонах відчувається доволі сильно. Особливо там, де щойно було звільнено території від окупантів, де міста, селища і села знаходяться на лінії вогню". 

Чи відбулося заміщення ліків із територій країн-агресорів

"У нас багато фармацевтичних підприємств, які випускають основні групи ліків. І, на щастя, ми мало були залежними від Білорусі і Росії. Те, що зникла з полиць продукція російського і білоруського виробництва, не впливає на забезпечення наших людей лікарськими засобами, ми цього не відчуваємо. Ворожа фармацевтична промисловість нічого важливого для лікарських препаратів не виробляла. І ми надалі не будемо і не збираємося поповнювати бюджет агресорів. 

Харків у нас був завжди традиційно фармацевтичним. Там провідний фармацевтичний ВНЗ, і багато підприємств, які виготовляють ліки. Вони зараз працюють в надзвичайно складних умовах. Всі ліки українського виробництва посідають цінові сегменти від дешевих до дорогих. Українські ліки можуть бути дешевими, але обов'язково якісними". 

Де брати рецептурні ліки, якщо це щойно деокуповані території

"На сьогодні насправді діє електронний рецептурний продаж ліків. Це є пілотний проєкт. Паралельно з ним залишили і паперові рецепти.  Там, де немає можливості виписати електронний рецепт, можна скористатися паперовим. Ми рухаємося в Європу. Сьогодні ми багато в чому навіть переганяємо європейські країни, тому що електронний рецепт не в усіх країн є. Він у нас вже був впроваджений у програмі Доступні ліки. Зараз він впроваджується на антибіотики. 

З 1 листопада буде впроваджено такий електронний рецепт щодо наркотиків і психотропних ліків, а з 1 квітня 2023 року на всі препарати, які будуть відпускатися за рецептом". 

Чи багато контрафакту зараз є на ринку ліків

"На території, підконтрольній Україні, постійно проводиться контроль і порядок за продажем і доставкою препаратів. Всі ліки якісні, перевірені і ефективні. На щойно звільнених територіях нам потрібен буде час, щоб здійснити перевірки, подивитися, що там є". 

Фото: Нововолинськ