ЗСУ на Харківщині продовжують контрнаступ: як відбувається відновлення деокупованих територій — розповідає журналістка

ЗСУ на Харківщині продовжують контрнаступ: як відбувається відновлення деокупованих територій — розповідає журналістка

Контрнаступ Збройних сил України на Харківщині продовжується. Як наслідок звільнено майже всю територію області, а на деокупованих районах почався процес відновлення соціальних виплат та постачання гуманітарних вантажів. Водночас обстріли Харкова та області продовжуються. Більше про ситуацію в регіоні розповіла журналістка Харківської регіональної студії Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про деокупацію Харківщини

Поступ нашої армії вражає. І це справжнє свято і для тих хто, не перебував на окупованих територіях, і для тих, хто був весь цей час в окупації. Люди тепер хоча б можуть вільно говорити і насправді вільно жити без окупантів поруч із собою. За тим, що ми бачимо наразі, то наші Збройні сили звільнили майже всю область і контрнаступ продовжується. Як йдеться у звіті британської розвідки, на тлі українських досягнень Росія, імовірно, віддала наказ вивести свої війська з усієї окупованої Харківської області на захід від річки Оскіл, і в секторі все ще лишаються ізольовані вогнища опору. 

Вчора було повідомлення, що добровольці підрозділу "Хартія" вийшли на кордон на півночі Харківської області. 130 батальйон тероборони повідомляв про звільнення від російських окупантів прикордонного села Гоптівка Дергачівської громади. Там був пункт пропуску, і тамтешні прикордонники 24 лютого одними з перших зустрічали вторгнення. 

Щодо півночі Харківщини, є дані про те, що в Козачій Лопані та Липцях російські окупанти облаштували укріпрайони і били зі ствольної реактивної артилерії по Харкову. Окупанти залишили територію прикордонної Золочівської громади. Там люди бачили, як вони просто сідали в автобуси і виїжджали з населених пунктів, які були там тимчасово окупованими.

На іншому напрямку, зокрема в Ізюмі та Куп'янську, теж є наші прапори. Російські військові покинули селища Великий Бурлук та Дворічна Куп'янського району, і це просто неймовірна радість для всіх нас. За словами голови військової обладміністрації Олега Синєгубова, звільнена значна частина території Чугуївського, Куп'янського і Балаклійського районів. Триває звільнення населених пунктів Ізюмського району. Станом на 11 вересня, за його даними, понад 40 населених пунктів області звільнені від російських окупантів, але насправді їх значно більше, і цю цифру проголошувати не можемо, враховуючи інтереси військової операції наших Збройних сил, яка наразі триває. 

Про відступ росіян 

Під час відступу російські війська кидають свої позиції і тікають вглиб тимчасово зайнятих територій або взагалі на територію Російської Федерації. З публікацій, що роблять бійці, ми бачимо, що є велика кількість кинутої росіянами не лише важкої техніки, а й машин, снарядів та високотехнологічної зброї. Натомість представники армії Росії тікають з області, забираючи награбоване. Близько 150 військовослужбовців збройних сил Росії виїхали колоною з Борщової та Артемівки на двох автобусах, вантажівці і 19 викрадених легкових автомобілях. 

Про відновлення області

На деокупованих територіях тепер починається процес відновлення, зокрема там виплатять пенсії. "Укрпошта" планує доставити першу виплату пенсій мешканцям деокупованих територій вже найближчим часом. За даними Мінінтеграції, пересувні відділення почнуть розвозити пенсію вже сьогодні-завтра. На деокуповані території теж направляють гуманітарні вантажі. Українська правоохоронна система також починає відновлювати роботу на звільнених територіях, але поки доступ на ці території є обмеженим з міркувань безпеки. 

Про обстріли Харківщини
Обстріли тривають. Від минулого тижня вони посилилися, тому що росіяни б’ють не лише ракетами і вдень і вночі. Є поранені і загиблі. Цієї ночі близько опівночі вдарили по Харкову, частково зруйнували багатоповерхівку. Одна людина загинула і двоє були поранені. Крім того, близько 8-ої вечора був ракетний удар по Холодногірському району Харкова, де був пошкоджений об'єкт критичної інфраструктури, зокрема електропідстанція. Там загинули двоє працівників. Рятувальники майже всю ніч локалізували масштабну пожежу. Також від обстрілів постраждав об'єкт критичної інфраструктури в Чугуївському районі. Як там зазначають рятувальники, двоє людей отримали поранення. 

Фото: Генштаб

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
O.Torvald видали альбом "Втома": без спекулятивних треків про війну та перемогу
"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського