Хто відповідальний за безпеку на публічних заходах, де демонструють зброю? Пояснює експерт

Хто відповідальний за безпеку на публічних заходах, де демонструють зброю?  Пояснює експерт

3 вересня в історичній частині Чернігова під час благодійного ярмарку спрацювала бойова зброя, в результаті чого постраждали 15 осіб, більшість з яких — діти. Дворічний хлопчик і двоє дорослих досі залишаються в лікарні. Як бойова зброя опинилася на мирному заході, хто за це має відповідати та як попередити такі випадки в майбутньому? Про це Українське радіо розмовляло з експертом Українського інституту майбутнього з питань реформування правоохоронних органів Іваном Ступаком.

0:00 0:00
10
1x

Хто відповідальний за те, що бойова зброя опинилась на публічному заході?

"Цей захід начебто був організований благодійною організацією, яка таким чином намагалася зібрати кошти на потреби армії. Такий захід стовідсотково потребував погодження з боку місцевої влади — мерії, міської чи обласної адміністрації. В той же час я бачив повідомлення, що мерія сказала, що вони нічого не погоджували і до цього заходу взагалі не причетні. Тоді ми маємо захід, проведений самостійно і без будь-яких погоджень. Проте міська влада бере участь в організації заходу і не може сказати, що вони нічого не знали.

На місці заходу була поліція, яка мала гарантувати безпеку та переконатися, що захід дійсно проводиться законно. Вони мали перевірити зброю, яку виставляли, чи є набої, чи не буде ніхто стріляти. Вони повинні були бути поруч та контролювати весь цей захід. Фахівці кажуть, що можна швидко відрізнити, чи РПГ був заряджений, чи ні. Кажуть, що розряджений РПГ набагато легший. Тому можливість гарантувати безпеку є", — розповів Іван Ступак.

За його словами, швидше за все, не було достатньої координації дій між представниками ДСНС, Нацполіції та місцевої адміністрації: "Хтось повинен був цей захід контролювати: чи зброя, яку виставляють, розряджена, деактивована, чи немає бойових набоїв. Повинен бути контроль, але на якомусь етапі він "зламався". В результаті ніхто не перевірив зброю і не проконтролював, а організатори чомусь вибрали саме ці зразки зброї. Я більш, ніж впевнений, що серед організаторів були й військові, які знали, що несуть на виставку".

Як сталася трагедія?

"Із повідомлень, які ми маємо, дитина взяла в руки РПГ, почала натискати на все. РПГ ввімкнувся і реактивним струменем дитину, яка знаходиться позаду установки, травмувало. За інструкцією, коли РПГ береться в руки, то довкола людини, яка його тримає, на відстані 2-3 метрів немає нікого бути. Стався постріл і граната деактивувалася в повітрі", — розповів експерт.

За правилами, як додав Ступак, поруч мала би знаходитися людина, яка слідкувала б за тим, аби нічого зі зброї не чіпали або, якщо якісь виставкові елементи можна брати, аби нічого не натискали.

Хто має контролювати використання бойової зброї, аби уникнути подібних ситуацій в майбутньому?

"Організатор, який проводить такий захід, в першу чергу зацікавлений в тому, аби все пройшло спокійно, без жодних надзвичайних подій. Він обирає, що саме хоче показати людям, і якщо він не фахівець, який розбирається в зброї, залучає таких учасників. Адже можна запросити фахівців з поліції", — підсумував Іван Ступак.

Фото: УНІАН