Тиск на вчителів та бізнес, а також бойкот військових з ДНР: як живе Херсонщина зараз?

Тиск на вчителів та бізнес, а також бойкот військових з ДНР: як живе Херсонщина зараз?

Вже більше тижня українці затамувавши подих спостерігають за контрнаступом Збройних Сил України на Херсонщині. Тож Українське радіо вирішило дізнатися із перших вуст, як зараз живе область та що відбувається в лавах окупантів. Деталі в ефірі розповіла кореспондентка Українського радіо на Херсонщині, імені якої ми не називаємо з огляду на заходи безпеки.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Бойкот військових РФ та успіхи ЗСУ

В Херсонській області та Херсоні постійно спрацьовують повітряні тривоги, проте це відбувається лише у мобільних додатках, тому що звичайну повітряну тривогу окупанти нам не включають. В Херсоні на околицях міста постійно лунають вибухи. Вчора у міста та деяких районах області було відсутнє світло та водопостачання. Також частково зник зв’язок, хоча, нагадаю, українського мобільного зв’язку немає вже фактично три місяці. Ближче до 21 вечора поступово в місті та області відновилося електро- та водопостачання. 

Збройні Сили України звільнили від російських загарбників два населених пункти на Херсонщині. Про це вчора у своєму вечірньому зверненні повідомив Президент України Володимир Зеленський. Також ЗСУ фактично зруйнували міст біля Каховської ГЕС. Про це свідчать знімки із супутника, які з’явилися в мережі. Проїхати цим мостом вже неможливо. 

Також Збройні Сили змогли вдарити по паромній переправі російської армії поблизу Берислава. Про це повідомив речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. Крім того, вчора вкотре наші військові влучили по Антонівському мосту та по складах боєкомплекту, живій силі противника біля Чорнобаївки. 

В зв’язку з цим, російські військовослужбовці, які знаходяться поблизу Херсона, вже підняли бунт. Йдеться про військовослужбовців так званої ДНР, які написали відмову від участі в бойових діях. Причиною вони називають незадовільне всебічне забезпечення. У них навіть немає питної води на передових позиціях, немає складу з боєприпасами. Тобто наші зусилля щодо того, аби залишити військових без постачання, виконуються на 100 %. 

Також нашим військовим вдалося знищити склад боєприпасів у районі Томиної Балки і ще одну понтонну переправу поблизу села Львова. Крім того, величезний склад боєприпасів був на території готельного заміського комплексу "Grand Prix" біля Олешок. ЗСУ знищили розміщений у його ангарах склад боєприпасів. Внаслідок детонації, на жаль, цей заміський комплекс був майже повністю зруйнований, але мирні жителі не постраждали. 

Посилення заборон та обмежень в області

Російські військові встановили заборону на пересування місцевих жителів через річку Дніпро як мостами, так і плавзасобами. Без спеціального дозволу зараз цього робити не можна. В разі порушення заборони погрожують відкрити вогонь на ураження. 

Також дуже сильно посилюються фільтраційні заходи. З кожним днем стає все складніше і складніше. Продовжуються обшуки, перевірки документів. Росіяни шукають партизанів, осередки опору, людей, які допомагають ЗСУ, та тих, хто не погоджується з "русским миром" і не хоче отримувати російські паспорти, перереєстровувати автомобілі. Вони просто зупиняють людей на вулиці і починають, перевіряючи документи, питати, чи збираються люди отримувати російський паспорт, чому досі не отримали, чому не перереєстрований автомобіль, де російське водійське посвідчення. 

Тиск на підприємців та вчителів

Величезний тиск зараз відбувається і на підприємців, які ще залишилися в Херсоні та області. Їх примушують перереєстровувати свій бізнес. Тому багато з них закривають бізнеси, намагаються виїхати на територію, підконтрольну Україні. 

Крім того, шалений тиск відбувається і на вчителів: окупанти продовжують набір учнів, студентів до своїх навчальних закладів, які вони контролюють. В школах окупанти продовжили набір до 15 вересня, у ВУЗах — до 15 жовтня. Це ще раз підтверджує провал їхньої кампанії щодо формування освітньої системи. При тому, що батьків дітей, які залишилися в області залякували, що якщо вони не віддадуть дітей навчатися, їх позбавляють батьківських прав, а дітей заберуть до інтернатів. 

Фото: ВВС