"Баланс на користь України": експерт про склад місії МАГАТЕ, яка вирушила на ЗАЕС

 "Баланс на користь України": експерт про склад місії МАГАТЕ, яка вирушила на ЗАЕС

Місія Міжнародного агентства атомної енергетики (МАГАТЕ) вирушила до Запорізької АЕС. Окрім голови МАГАТЕ Рафаеля Гроссі з Аргентини, до команди потрапили ще 13 експертів із переважно нейтральних країн, зокрема фахівці з Польщі, Литви, Сербії, Китаю, Албанії, Франції, Італії, Йорданії, Мексики та Північної Македонії. Натомість до складу місії не включено представників США та Великої Британії, яких Росія вважає "упередженими через їхню рішучу підтримку України". Більше про це в ефірі Українського радіо розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов.

0:00 0:00
10
1x

Наскільки "нейтральним" є склад місії МАГАТЕ

Враховуючи те, який вплив на МАГАТЕ досі має Російська Федерація і той ультиматум, що серед експертів не має бути представників так званих "недружніх країн", то список виглядає досить обнадійливо. Є присутність експертів з Польщі та Литви, а також з Албанії та Північної Македонії. Враховуючи те, що, наприклад, Північна Македонія за певними повідомленнями передавала Україні зброю радянського зразка, то це теж говорить про те, що політично ці експерти не будуть ставати на бік Росії.

Крім того, є представники Франції та Італії, що також є достатньо обнадійливим, оскільки ці країни зацікавлені насамперед не в тому, щоб "відбілити" Росію, а в тому, щоб забезпечити безпечне функціонування станції. Вони підтримують Україну, але ніхто не виключає звичайної корупції, до якої Росія вдається. Водночас не можна виключати суто професіонального підходу того чи іншого експерта, навіть якщо він буде з Китаю.

Китай, скоріше, зацікавлений не в тому, щоб підтримати Росію, а щоб вийти з бонусами з цієї ситуації. Таким бонусом може бути підсилення його ролі в МАГАТЕ, і це може бути саме за рахунок Росії. Так само як відбувається підсилення Туреччини на Близькому Сході та Кавказі. Водночас Мексика взагалі не хоче коментувати ситуацію і дистанціюється. Отже, ситуація не є поганою. І якщо оцінити всі кандидатури, то баланс буде на користь України.

Про вплив Росії на МАГАТЕ

Є підстави хвилюватися і вважати ситуацію на Запорізькій АЕС реальною загрозою. Адже наприкінці минулого тижня вперше в історії було відключення всіх енергоблоків станції. І, як кажуть експерти-ядерники, це дуже небезпечна ситуація, яка може загрожувати функціонуванню станції та її технологічному циклу. Гроссі говорить про те, що такі речі взагалі не припустимі.

З одного боку, ми бачимо, що МАГАТЕ уникає говорити про саму ситуацію, коли станція буквально захоплена іншою країною та функціонує в зоні бойових дій. Проте, на жаль, у МАГАТЕ немає алгоритму для того, щоб сказати, що в цій ситуації робити. Крім того, вони не мають можливості його розробити. Росія має можливість блокувати більшу частину таких ініціатив МАГАТЕ, оскільки друга людина в організації — росіянин Михайло Чудаков, колишній функціонер "Росатому". Крім того, за різними підрахунками, близько ста людей, які обіймають в МАГАТЕ керівні посади, мають російські паспорти.

Про ймовірні наслідки роботи МАГАТЕ

МАГАТЕ цікавить небезпека роботи атомної станції, а не демонстрація персоналу чи мешканців у лояльності до Росії. Росія мала б продемонструвати, що станції нічого не загрожує. У МАГАТЕ мають дати чіткі технологічні оцінки щодо того, як працює станція, чи присутні там військові та техніка. Будемо сподіватись, що їх будуть пускати всюди. Якщо ж пускати не будуть, вони мають зазначити, що фактично їм закрили доступ до тих чи інших об’єктів. 

На жаль, мені здається, що особливих змін не станеться. Але МАГАТЕ буде мати певну інформацію. Ми знаємо, що станцію періодично обстрілюють росіяни, є верифіковані відео, і це дозволить Україні та її союзникам ставити питання про санкції щодо Росії в атомній сфері. Крім того, треба ставити питання про те, що Росія має втрати свій вплив в МАГАТЕ, оскільки не дотримується всіх принципів. Це початок шляху, але важливо, що МАГАТЕ змогла отримати доступ і експерти, які там присутні, не є цілком лояльними до Росії.

Фото: twitter.com/rafaelmgrossi