Росію не люблять у всіх регіонах України, а громадяни переходять на державну мову — пів року війни в соціології групи "Рейтинг"

Росію не люблять у всіх регіонах України, а громадяни переходять на державну мову — пів року війни в соціології групи "Рейтинг"

Напередодні Дня Незалежності соціологічна група "Рейтинг" провела дослідження різноманітних маркерів патріотизму українців. Респондентам ставили запитання щодо віри в перемогу, емоцій, які сьогодні відчувають громадяни стосовно себе та країни, оцінки становища нашої держави в світі, громадянської та мовної ідентичності. Також дослідники цікавилися частотою споживання російського інформаційного контенту та ставленням до різноманітних етнічних груп. Як висловлювалися українці на запропоновані теми Українському радіо розповів заступник директора української соціологічної групи "Рейтинг" Любомир Мисів.

0:00 0:00
10
1x

"Основна тенденція, яка відбулася за останні пів року, — це максимальна консолідація суспільства та зростання україноцентричної ідентичності громадян. Якщо до 24 лютого в нас були песимістичні настрої стосовно країни, її розвитку та майбутнього, які з часом навіть дещо погіршувалися, то після початку повномасштаного вторгнення Росії на нашу територію настрої кардинально змінилися. Суспільство об’єдналося, що було сюрпризом навіть для соціологів: на сьогоднішній день близько 90 % українців вірzть в перемогу та те, що Україна буде розвиватися в правильному напрямку. Й ми не маємо сьогодні різних регіональних чи вікових відмінностей у питаннях, які стосуються ставлення до Росії, ідеологічних маркерів. Також зростає кількість тих, хто переходить на українську мову. Тому Україна стає більш українською", ​​— розповів Любомир Мисів.

Головною причиною зростання піднесених настроїв українців, які залишилися в Україні, за словами Мисіва, є те, що в умовах агресії, стресу більшість мешканців нашої держави розуміє, що лише об’єднавшись можна досягти результату: "Ми вже докладаємо надзусиль у боротьбі проти РФ, тож майбутнє повинно бути тільки світлим та хорошим.

У мирний і спокійний час, звісно, зосередження людей було б на інших проблемах, зокрема, в соціально-економічній сфері. Також, мабуть, обговорювалися б певні політичні негаразди в країні. Але, оскільки основною проблемою сьогодні є необхідність вибити ворога, відповідно перемога бачиться як найбільше досягнення в найближчій перспективі".

"Якщо ж говорити про емоції, які переживають українці, то рівно рік тому ми задавали таке ж питання респондентам і саме тут є різкі зміни. Минулого року домінуючою емоцію стосовно України був сум, оскільки фокус громадян був зміщений в соціально-економічні питання, боротьбу з корупцією та подібне. На даний же момент домінуючою емоцією є гордість за свою країну — цей показник зріс практично вдвічі, адже зараз 75 % опитаних почувають гордість за Україну. Також зріс і показник радості", — розповів заступник директора соціологічної групи "Рейтинг".

"Щодо цінностей, тут все трішки складніше. Якщо дивитися динаміку, то особливих змін в порівнянні з минулим роком не відбулося. Єдиною більш вираженою цінністю у шкалі стала самостійність прийняття рішень. Й ця зміна відбулася у всіх поколіннях, хоча зазвичай ця цінність була притаманна молодшій групі населення", — розповів Любомир Мисів.

Наостанок соціолог торкнувся й питання руйнування в українському суспільстві наративу про "братні" з росіянами та білорусами народи, зазначивши, що тут в свідомості українців відбулися радикальні зміни.

"В проміжку між 2014 та 2022 роком ставлення до мешканців Росії було зазвичай позитивне, хоча українці розрізняли політиків та звичайних росіян. Наприклад, до Путіна ставлення було вкрай негативне, а до росіян ставлення було більш позитивне — лише чверть респондентів погано ставилася до звичайних мешканців Росії. У 2021 році ситуація почала різко змінюватися, оскільки більш агресивною стосовно України стала й російська пропаганда. Але кардинальна зміна в настроях українців відбулася після початку повномасштабного вторгнення, що особливо стало помітним у квітні, після подій у Бучі та Ірпені. Після цього ставлення до росіян почало різко погіршуватися і на сьогодні 80 % негативно ставляться до мешканців Росії. 

Стосовно Білорусі, то тут ситуація змінювалася більш повільно. Навіть у квітні ставлення до білорусів було більш нейтральне, але постійні обстріли з території Білорусі спричинили ситуацію, коли половина громадян України негативно ставиться до білорусів, а третина — має нейтральне ставлення. Тобто переломний момент, коли негатив щодо цього народу почав домінувати, вже минув", — підсумував Любомир Мисів.

Фото: Суспільне