"Перехід від військової кар’єри до цивільного життя": які потреби у сучасних ветеранів та як держава планує їх забезпечувати?

"Перехід від військової кар’єри до цивільного життя": які потреби у сучасних ветеранів та як держава планує їх забезпечувати?

За прогнозами фахівців, після завершення російсько-української війни в нашій країні буде понад 5 млн ветеранів. Як Україна планує забезпечувати перехід від військового до цивільного життя захисників нашої держави Українське радіо дізнавалось у першого заступника міністра у справах ветеранів Олександра Порхуна.

0:00 0:00
10
1x

"Те, що турбує ветеранів, коли вони повертаються з війни, — це комплексне і обширне питання, тому що кожна людина є індивідуальною та в кожного є різні потреби. Але, завдячуючи Українському ветеранському фонду було проведено соціальне опитування, яке показало, що найбільше ветеранів хвилює те, чим вони будуть займатися в подальшому: де будуть працювати, чи буде робота. Друге питання — це медичне забезпечення, фізична та психологічна реабілітація. Далі йдуть питання забезпечення житлом, забезпечення гарантій, які прописані в законі України щодо захисників нашої країни", — розповів Олександр Порхун. 

За його словами, представники держави вже давно зрозуміли, що для ветеранів треба створювати єдину комплексну систему, яку зараз називають "Перехід від військової кар’єри до цивільного життя": "На папері вона існувала всі 30 років, проте фактично система не працювала. Зараз Міністерство у справах ветеранів підготувало законопроєкт, який був поданий народним депутатам у ВРУ. 287 обранців віддали свої голоси за нього, а президент України вчора його підписав". 

"На базі цього документу Міністерство у справах ветеранів створило міжвідомчу робочу групу, в рамках якої вже півтора місяці ми напрацьовуємо новий комплексний підхід. Військовослужбовець, який проходить військову службу, за рік до звільнення повідомляє своєму командиру, що він хоче через рік не продовжувати контракт, а спробувати себе в цивільному житті. Він проходить скринінг, де програма буде визначати, чи потрібна йому психологічна або медична реабілітація. Далі він вказує, яку освіту хоче здобути або яку кваліфікацію він хоче змінити. Можливо, він захоче стати бізнесменом: створить бізнес-модель, захистить її та отримає грант від Українського ветеранського фонду на розвиток власного підприємництва", — пояснив перший заступник міністра у справах ветеранів. 

Порхун додав, що міністерство прагне запустити цю систему для того, щоб військовослужбовець вже розумів, що коли в нього закінчиться контракт і він перетне двері контрольно-пропускного пункту своєї військової частини, він вступить в цивільне життя підготовленим та реабілітованим: "Цей економічний фронт буде дуже великим і нас всім треба буде його боронити та відновлювати країну".

Принагідно Олександр Порхун додав, що програма перекваліфікації працює й зараз, під час війни, тож після завершення бойових дій та перемоги України проблем із соціалізацією наших захисників не виникне:

"Дане фінансування знаходиться в Міністерства у справах ветеранів і всі охочі — учасники бойових дій, ветерани війни  — які звертаються щодо здобуття освіти, здобувають її. В цьому немає проблеми. Тут все залежить безпосередньо від ветерана, чого він хоче. Адже ми маємо багато прикладів, коли ветеран вступає задля здобуття другої вищої освіти або перекваліфікації, проте розуміє, що це процес, а не просто "прийшов і отримав освіту". Навчання буває й чотири роки і тут за ветерана вже ніхто слова не замовить, держава виділяє кошти, проте пройти цей шлях — це завдання самого ветерана". 

"Після перемоги, думаю, все відбуватиметься поступово і одночасно 5 млн ветеранів не прийдуть. Адже з них вже 1,2 млн осіб до 24 лютого були в нашій країні ветеранами. Хлопці вісім років користувалися пільгою щодо здобуття безкоштовної освіти", — підсумував Порхун.

Фото: BBC