"Те, що робить Росія, —​​ це перший у світі приклад ядерного тероризму", — співробітниця НАН України про замінування Запорізької АЕС

"Те, що робить Росія, —​​ це перший у світі приклад ядерного тероризму", — співробітниця НАН України про замінування Запорізької АЕС

В Енергоатомі повідомили, що росіяни відкрито шантажують увесь світ, заявляючи, що вони замінували Запорізьку атомну електростанцію. Зокрема, в організації нагадують, що представник пресслужби Головного управління розвідки України Андрій Юсов повідомив, що відомство має підтверджену інформацію щодо замінування ЗАЕС російськими військами, що пізніше підтвердили й самі росіяни. Відтак Україна вимагає спрямувати на ЗАЕС місію МАГАТЕ. Які небезпеки криються в діях російської армії на території Запорізької атомної електростанції та до яких наслідків варто готуватися, Українському радіо розповіла старша наукова співробітниця Інституту проблем безпеки атомних електростанцій Національної академії наук України Олена Паренюк.

0:00 0:00
10
1x

"Те, що ми маємо, — це перший у світі приклад ядерного шантажу і тероризму. Те, що зараз відбувається, — це останній аргумент, який залишився у Путіна: шантажувати Україну та весь світ, погрожуючи зробити ядерну пустелю на наших південних регіонах. Це надзвичайно небезпечно, тому що Запорізька АЕС є найбільшою в Європі. Там шість енергоблоків, до п’ятниці з яких працювало чотири. Ця атомна електростанція надає енергію і промисловим виробництвам, і людям, які живуть на півдні. Так само енергія із ЗАЕС йде на експорт, що є важливим для економіки України.

Крім енергоблоків, що працюють, там є відпрацьоване паливо, яке було вивантажено із ЗАЕС. Підірвати ядерні реактори можливо, але не так просто, тому що це споруди, які будувалися з урахуванням техніки безпеки. Певні вибухи реактори витримати можуть і аби їх підірвати, треба буде закласти багато вибухівки в ті місця, до яких, ми сподіваємося, терористи не мають доступу. В той же час там є сховище відпрацьованого палива, яке також захищене, але менше. Сховище —  це басейн з бетону, в якому в сталевих контейнерах зберігається високорадіактивне паливо. В залежності від рівня безумства, це паливо можна підірвати, дістати та забруднити територію Енергодара та Запоріжжя. В найгіршому, проте дуже маловірогідному сценарії відбудеться підрив реактора, який все ще працює. Тоді нас чекає катастрофа надзвичайного масштабу. Гарна новина — це зробити дуже важко, погана новина — Росія ніколи не зупинялася перед тим, що важко", — розповіла Олена Паренюк.

З 8 серпня ЗАЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Також внаслідок обстрілів пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин. Також високою є пожежна небезпека.

"Ми з нетерпіння чекаємо на МАГАТЕ, адже їхній генсекретар Гроссі сказав, що він готовий очолити цю комісію, іншими словами — піти в заручники для того, щоб убезпечити весь світ від ядерного шантажу і того, щоб не підірвали атомну електростанцію. МАГАТЕ — це певний джентельменський клуб, який був створений з умовою, що всі, хто туди входять, знають, як працюють ядерні реактори. Вони не мали би свідомо робити нічого такого, що могло би зашкодити ядерним реакторам. Там люди домовляються, ухвалюють правила, які всі члени цієї організації мають виконувати. Проте все складно, тому що Росія як правонаступник СРСР, є одним із фундаторів МАГАТЕ і піти проти своїх фундаторів організації складно", — зазначила експертка. 

Вона звернула увагу на те, що ситуація на ЗАЕС наскільки небезпечна, що очільник Енергоатома в своєму інтерв’ю запинається, оскільки не знає, як підібрати слова: "Також варто згадати, що в результаті обстрілу, через який стався витік водню та була пошкоджена охолоджувальна станція, відбулася аварійна зупинка реактора. Це дуже небезпечно, але добре, що вона сталася, оскільки реактор зупинено і хоча б один із них зараз не функціонує".

Фото: Укрінформ