Смертельна зброя: що таке касетні боєприпаси та чим вони небезпечні? Пояснює експерт

Смертельна зброя: що таке касетні боєприпаси та чим вони небезпечні? Пояснює експерт

1 серпня 2010 року набула чинності Конвенція про касетні боєприпаси. Що це за зброя, чим вона небезпечна та який принцип її дії, Українське радіо дізнавалося у військового експерта Сергія Грабського.

0:00 0:00
10
1x

Чому для обмеження використання касетних боєприпасів потрібна була окрема конвенція?

Конвенції, які обмежують чи забороняють використання певних видів боєприпасів пов’язані з тим, що такі боєприпаси можуть завдавати надмірних страждань або неконтрольовано вражати мирне населення. Саме тому, маючи досвід використання касетних боєприпасів у тривалих військових конфліктах, зокрема, й в Другій світовій війні, було прийнято рішення про максимальне обмеження використання таких боєприпасів у бойових діях. Касетні боєприпаси є вкрай небезпечними як для військовослужбовців, так і для мирного населення. 

Що таке касетні боєприпаси?

Один контейнер касетних боєприпасів несе в собі від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, в кожному з яких є свої боєприпаси. Як носій таких касетних боєприпасів можуть використовуватися не тільки авіабомби, але й ракети від систем залпового вогню, блоки тактичних ракет й навіть артилерійські снаряди. 

Касетні боєприпаси можуть використовуватися безпосередньо як для ураження живої сили, а в нашому випадку — для нанесення ударів по цивільних містах та селах, так і для дистанційного мінування, що робить їх ще більш небезпечними.

Де російська армія застосовувала цей вид озброєння в Україні?

Ми багато чути про застосування касетних боєприпасів проти оборонців Маріуполя. Проте зараз вони використовуються й на інших ділянках. Йдеться про обстріли й Миколаєва, й Харкова, — там, де населення постійно страждає від ударів російських систем залпового вогню, артилерії. 

Чим небезпечні касетні боєприпаси?

Вони можуть підриватися безпосередньо під час приземлення, але можуть використовуватися й для дистанційного мінування або відкладеного підриву. 

Їх можуть ховати в яскравих предметах, які привертають увагу. Таку річ можна підняти як дитина, так і доросла людина. Й вибухнути вона може або одразу в руках, або за якийсь час, якщо людина принесе її, наприклад, в будинок. Таки чином ця зброя є неконкретного ураження та несе небезпеку для всіх в зоні, де вона була використана. Дезактивувати її надзвичайно складно, а вибуховий елемент дає надзвичайно велику кількість уламків, які спричиняють надмірну шкоду та велику кількість жертв.

Навіщо існують касетні боєприпаси?

Вони дозволяють виконувати дуже широкий спектр завдань. Це можуть бути завдання щодо безпосереднього ураження великої площі, тому їх використовують такі країни, як США або Ізраїль. Також касетні боєприпаси можуть використовуватися як оборонний засіб, зокрема, й для дистанційного мінування. Тому той же Ізраїль використовує їх для того, аби попередити просування будь-якої техніки або персоналу ворога. 

Фото: ВВС