Чи можливий новий спортивний сезон в умовах війни ― коментує міністр Вадим Гутцайт

Чи можливий новий спортивний сезон в умовах війни ― коментує міністр Вадим Гутцайт

Від початку навали понад 1000 медалей ― такі досягнення українських спортсменів під час війни. З якими викликами доводиться стикатися нашим спортсменам і тренерам на шляху до нагород та як працює спортивна дипломатія під час війни ― в ефірі Українського радіо розповів Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України.

0:00 0:00
10
1x

Які з медалей найважливіші

"У такий складний час для нашої держави кожна медаль кожного українця ― дуже дорога для нас. Бачив, як наші спортсмени беруть участь у змаганнях, які вони сконцентровані, як відчувають, що за ними країна, що їм потрібна перемога. Велике бажання стояти на п’єдесталі, піднімати прапор, розповідати про те, що відбувається в Україні. Вдячний нашим тренерам і фахівцям, що вони повністю віддаються підготовці, повністю мотивовані на перемогу. 17 нагород на Всесвітніх іграх ― і на другий день по медальному заліку ми лідируємо: 6 золотих, 6 срібних і 5 бронзових медалей. 110 країн беруть участь, 4 тисячі учасників змагань ― і Україна на перших місцях. Велика подяка нашим Збройним Силам. Лише завдяки їм ми можемо брати участь у спортивних турнірах".

Про спортсменів, що змінили тренувальні костюми на військові

"На сьогодні понад три тисячі наших спортсменів та інших працівників спортивної галузі стоять у лавах Збройних Сил і боронять країну. На жаль, є сто загиблих, наша спортивна небесна сотня… Сподіваємося, перемога не забариться, щоб наші хлопці якнайшвидше повернулись у спорт. Маю такий приклад ― кікбоксер Шерстюк став до лав тероборони, охороняв стратегічні об’єкти, далі воював у Попасній на Луганщині, був поранений. Потім він виграв Кубок світу, а зараз тренується для участі у Всесвітніх іграх. Тож наші хлопці боронять країну, а потім ідуть і перемагають у спортивних змаганнях".

Про комунікацію зі спортсменами на тимчасово окупованих територіях

"На жаль, з окупованими територіями немає ніякого спілкування. Я знаю спортсменів, які поїхали звідти і зараз перебувають на території України. Вони беруть участь у тренувальних зборах і змаганнях. Тобто ― хто мав можливість і бажання, вони виїхали".

Про тренувальні процеси у нових реаліях

"На жаль, 111 спортивних об’єктів на сьогодні пошкоджено, 19 взагалі знищено, 92 ― частково. За останні 30 років не було такого розвитку інфраструктури, як в останні два роки. Скільки ми побудували стадіонів, палаців спорту, басейнів… А зараз їх зруйновано на понад 160 мільйонів доларів. Щодо підготовки, з першого дня вторгнення багато наших спортсменів були за кордоном на зборах, хтось перебував на тренувальних олімпійських базах всередині країни. З районів бойових дій наші спортсмени поїхали у більш безпечні місця, багато хто залишився за кордоном. Міністерство дуже посприяло цьому, ми знайшли кошти, щоб тренувальний процес там продовжити. Більше 40 країн світу надали нам допомогу. Понад пів мільярда гривень ми отримали від європейських партнерів, від МОК, який з першого дня створив фонд солідарності, котрим керує голова нашого олімпійського комітету Сергій Бубка. Без тренувальних зборів не буде перемог на змаганнях, тому ми повністю забезпечуємо, щоб наші спортсмени перебували у формі та йшли до нашої мети ― Олімпійські ігри в Парижі у 2024 році".

Про спорт як дипломатію

"З першого дня воєнного вторгнення РФ президент МОК Томас Бах дав рекомендацію усім федераціям світу відсторонити російських та білоруських спортсменів від міжнародних змагань. Лише на тому тижні ми вперше за чотири місяці повномасштабної війни побачили, що російські спортсмени брали участь у Монголії в дзюдо. Ми всі згуртувались і працювали над тим, щоб на наступних змаганнях цих дзюдоїстів не було. Усі спортивні змагання, які мали бути проведені у 2022-25 роках на території Росії, звідти забрали. Тобто зараз на спортивному фронті повністю відсторонені всі російські та білоруські спортсмени, щоб їх до закінчення війни взагалі не було на міжнародній арені".

Щодо можливості нового спортивного сезону в умовах воєнного стану, пан міністр зазначив: "Для нас дуже важливо, щоб спорт в Україні відновився. І щоб там, де немає бойових дій, активно працювала рухова активність".

Фото: Getty Images