Як операція виходу з Лисичанська вплине на хід війни ‒ коментує військовий експерт

Як операція виходу з Лисичанська вплине на хід війни ‒ коментує військовий експерт

Українські підрозділи після важких боїв відступили з Лисичанська. В ефірі Українського радіо цю ситуацію прокоментував військовий експерт Михайло Жирохов.

0:00 0:00
10
1x

Що потрібно знати про цю військову операцію

"Після того, як росіяни прорвалися біля Золотого і Попасної, стало зрозуміло, що утримати Лисичанськ буде дуже важко. До Лисичанська іде лише одна більш-менш пристойна дорога ― це Лисичанськ-Бахмут, її контроль був головним моментом для оборони Лисичанська. Тому після боїв у Сєвєродонецьку і намагань якось призупинити наступ ворога, наше командування розпочало операцію з виведення основного угруповання з Лисичанська".

Про матеріально-технічні ресурси на фронті

"Сьогодні є величезна проблема в тому, що ми не встигаємо перенавчати особовий склад на нові західні зразки озброєння. І питання не в тому, що наші західні союзники не можуть дати необхідної кількості зброї, а в тому, як швидко ми зможемо перенавчитися і переозброїтися. На жаль, це об’єктивна реальність і з нею потрібно миритися. Думаю, що відступ із Лисичанська це один із таких кроків, який дасть змогу протриматись до моменту, коли західна зброя з’явиться у достатній кількості. Хоча достатня кількість поняття відносне, бо зброї багато не буває".

Як операція виходу з Лисичанська може вплинути на хід війни

"Гадаю, що плани ведення війни Генштаб має. По-перше, це оборона по так званій Слов’янсько-Краматорської агломерації. Там зібрані дуже потужні угруповання, зведена потужна фортифікація. Ми маємо таку перевагу, як гора Карачун, вона є дуже важливою у плані організації оборони. Думаю, на цьому рубежі у найближчі тижні та місяці відбуватимуться головні події. Будемо чекати новин із цього напрямку".

Щодо кремлівських заяв про встановлення повного контролю над Луганщиною

"З відходу наший військ із Лисичанська росіяни зараз витискають максимальний медійний успіх. Ці повідомлення мають як внутрішню природу, так і зовнішню. По-перше, вони намагаються показати, що російська армія наступає і виконує ті завдання, які Путін поставив 24 лютого. А по-друге, вони намагаються впливати на зовнішніх гравців ― Францію, Німеччину, показуючи: дивіться, ми, незважаючи на вашу допомогу, наступаємо, отже, потрібно починати перемовини. І починати думати, яким чином зливати Україну".

Фото: Генеральний штаб ЗСУ