Як подати свідчення до "Архіву війни" ― інформує координаторка проєкту

Як подати свідчення до "Архіву війни" ― інформує координаторка проєкту

ГО "Докудейз" запустила проєкт "Архів війни". Команда проєкту збирає свідчення війни з середини березня 2022 року. Вже відбувся запуск телеграм-бота, а на черзі запуск сайту проєкту, на який можна надсилати свідчення за допомогою спеціально розробленої форми подачі відео та аудіо. В ефірі Українського радіо докладніше про це розповіла Марія Бучельнікова, координаторка проєкту "Архів війни".

0:00 0:00
10
1x

Про створення "Архіву війни"

"На початку цього проєкту, коли він називався "Енциклопедія війни", ми не до кінця знали, як його розвивати. Тоді ми просто запустили гугл-форму на нашому сайті Docudays UA і побачили, що люди почали активно надсилати матеріали ― фото, відео, аудіо. Відгук пішов майже одразу. І незабаром ми запустили телеграм-бота, а потім сайт. Відповідно, ми зрозуміли, що людям зручно передавати інформацію різними шляхами. Крім звичайних смартфонів звичайних людей, є професійні режисери та оператори, яким зручніше надсилати матеріали через сайт, бо зазвичай ці ролики багато важать і мають зовсім іншу якість. І ми зрозуміли, що це має бути саме об’єднаний архів війни. Адже усі ці події ― наша новітня історія, ми є її свідками. Дуже хочемо зафіксувати це так, щоб майбутні покоління мали доступ до цих матеріалів. Але разом з тим важливо, щоб зібрані свідчення допомогли процесу покарання винних під час міжнародних судів".

Як можна подати свої матеріали

"Це можна зробити через телеграм-бота або через спеціальну форму на сайті, тоді зручніше робити з комп’ютера. Якщо людина хоче зробити це анонімно або у неї дуже сенситивні дані, то вона може безпосередньо зв’язатися з нами, там є спеціальна іконка. Людина обов’язково дає згоду на надання персональної інформації. Ми її фіксуємо для того, щоб під час судового процесу можна було зв’язатися з людиною, можливо, уточнити якісь деталі, або ж вона може виступити свідком у справі".

Чи буде вільний доступ до архіву

"Звісно, можна буде отримати доступ до завантажених матеріалів. Це працюватиме як каталог, в якому за ключовими словами можна буде знайти локацію, дату і певні фрагменти. Але поки що ресурс не у вільному доступі. Якщо хтось хоче подивитися, які є матеріали, то потрібно зареєструватися та обґрунтувати свою мету користування архівом. Адже поки тривають бойові дії, ми не можемо бути впевнені, хто і з якою метою захоче користуватися матеріалами. Наразі ми надаємо доступ тільки правозахисникам, працівникам державних органів, адвокатам, представникам громадських ініціатив".

Які обсяги матеріалів завантажено на сьогодні

"На жаль, поки що не можу поділитися точними цифрами, бо матеріали ми отримуємо постійно, відбувається безперервна робота по завантаженню і перегляданню. Ми ще не встигли облікувати. Можу сказати, що надсилають дуже різні матеріали. І про те, як жили у ваннах і коридорах, і з окупованих міст, які сьогодні вже звільнені ― де стояли гради, де проходили ворожі війська... Надсилають якісь іронічні сюжети, бо гумор українців надзвичайний і не має меж. Нещодавно ми отримали 60 гігабайтів відео з окупованої Херсонщини, зараз займаємось упорядкуванням".

Чи надсилають свідчення про сексуальні злочини

"Таких матеріалів поки що не було. Але у нас працює окремий напрямок зі збору таких сенситивних свідчень, є команда інтерв’юерів, які шукають таких свідків. Якщо хтось хоче розповісти нам таку історію, то можна до нас написати, але поки що самі люди не зверталися. Це настільки непроста робота збирати саме такі свідчення, цим займаються насправді професійні адвокати з великим досвідом, є ще спеціальні волонтери. Зазвичай люди розповідають таку чутливу інформацію років за п’ять, після роботи з психологами і психотерапевтами".

Фото: docudays.ua