Які наслідки для російської економіки матиме дефолт ― пояснює радник Міністра фінансів

Які наслідки для російської економіки матиме дефолт ― пояснює радник Міністра фінансів

Росія зазнала дефолту за зовнішніми зобов’язаннями. Наскільки він буде болючим та які наслідки матиме для російської економіки? Чим він відрізняється від дефолту 1998 року? В ефірі Українського радіо на ці питання відповідав Віталій Ломакович, радник Міністра фінансів, засновник GrowFord інституту.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому це технічний дефолт

"Почнемо з того, що 27 травня мав відбутися черговий платіж за російським зовнішнім боргом у розмірі 100 мільйонів доларів. Окрім того, було надано ще пільговий період протягом місяця. Але до 27 червня РФ цей платіж не здійснила. Зараз зовнішній борг складає близько 40 млрд доларів. Швидше за все, це можна назвати технічним або символічним дефолтом, як пише агенція Bloomberg. Станом на 17.06, за даними Центробанку, Росія має 582 млрд доларів резерву, з яких 300 млрд заморожені, тобто теоретично сума для погашення боргу у них є. Але немає технічної можливості заплатити доларами через санкції, тому формально це технічний дефолт".

Про різницю з дефолтом 1998 року

"Тоді відбувся справжній дефолт. Тому що станом на середину 1998 року зобов’язання перед нерезидентами у валюті, тобто зовнішні борги, складали 36 млрд доларів, а резерви Центробанку Росії на той момент становили 24 млрд доларів. Очевидно, що коштів не вистачало на сплату своїх зобов’язань. Отже, той дефолт був не технічним, а реальним. Відбулась і девальвація рубля, і добробут населення відчутно впав. До того ж у 1997-98 роках були доволі низькі ціни на нафту, що безпосередньо впливало на наповнення бюджету РФ доларами. Але з 99 року розпочалося зростання цін на нафту та відновлення економічного потенціалу. Зараз ситуація кардинально інша, адже ціни на нафту дуже високі, незважаючи на санкції. Сподіваюся, РФ відчує їхню дію до кінця цього року, маю на увазі обмеження експорту нафти і нафтопродуктів. І їхні можливості фінансувати війну будуть значно нижчі, ніж зараз".

Скільки РФ має суверенних боргів та чи можливо за них конфісковувати майно

"Зовнішній борг РФ складає 57 млрд доларів станом на 1.04.22. На сьогодні, за даними Bloomberg, вони називають цифру 40 млрд доларів зовнішніх боргів. Як ми пам’ятаємо, заморожено близько 300 млрд доларів активів Центробанку, тобто золотовалютний резерв, яким вони ще можуть оперувати, складає 282 млрд доларів. На золото збираються накласти чергове ембарго, тому ці санкції ― повільно, але невпинно ― будуть сприяти тому, що російський режим не зможе фінансувати цю війну".

Щодо пропозиції оплати боргу рублями

"Ця пропозиція не є релевантною. Якщо у них є зобов’язання в доларах, то відсоткові платежі мають бути в тій валюті, в якій є основна заборгованість. Коли Путін навесні висловив вимогу проводити розрахунки за газ у російських рублях, то половина компаній відкрила рахунки в Газпромбанку для оплати рублями. Це була стратегічна помилка. А також порушення договірних умов, в яких прописано, що енергоресурси РФ продаються за долари або євро, а не за рублі. Зараз виникає схожа ситуація".

Як вплине цей дефолт на падіння економіки РФ і на пересічного росіянина

"На сьогодні можливість Росії залучати ресурси на зовнішніх ринках фактично відсутня. Дефолт унеможливлює залучення нових ресурсів. Щодо пересічного росіянина, гадаю, в даний момент люди це сильно не відчують. З часом санкції тиснутимуть все більше, насамперед, це вихід з російського ринку компаній, які змушені будуть звільняти працівників. Людина стане безробітною, роботу знайти важко чи неможливо. Це одразу прямий ефект, який відчують пересічні росіяни".

Фото: investory.news