"Виїхати з Херсонської області можливо, але це складний і страшний квест" — журналістка

"Виїхати з Херсонської області можливо, але це складний і страшний квест" — журналістка

Жителі Херсонщини не змогли отримати свої дипломи та атестати про здобуття освіти, проте вони мають можливість зробити це у Кривому Розі. Водночас виїхати з Херсонської області можливо двома шляхами, але це доволі складно. Більше про ситуацію на Херсонщині розповіла журналістка Херсонскої філії Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про ситуацію в регіоні 

На околицях міста вдень і вночі лунають вибухи, і вони стають потужнішими. А це значить, що ЗСУ вже ближче і ближче до Херсона. І це додає херсонцям наснаги боротися далі і не здаватися. 

Водночас проблемна ситуація на Херсонщині лишається в селах, в тих населених пунктах, де йдуть постійні бойові дії. Окупанти стріляють хаотично, масовано, не зважають на мирних жителів. І села на лінії фронту вже декілька місяців лишаються без світла, води, газу, харчів — без всього, що необхідно для того, щоб хоч якось нормально виживати. Вчора на території Кочубеївської громади внаслідок цього обстрілу сталася дуже сильна пожежа, загорілись господарські будівлі, постраждали будинки, була перебита електрична мережа, загинула худоба. Тобто люди там знаходяться на межі виживання, і це дуже страшно. 

Крім того, з кожним днем окупаційна влада в самому Херсоні теж посилює фільтраційної заходи. У нас багато блокпостів, військові постійно перевіряють. Вони можуть просто на вулиці зупинити, попросити перевірити телефон та ставити запитання. Можуть зупинити навіть жінку з дитиною, і вже запитувати у дитини, де працюють її батьки, чим вони займаються, а також яким є її ставлення до Росії. 

Також продовжуються викрадення людей. Російські військові викрали колишнього голову Станіславської територіальної громади Володимира Желуденка, його заступника Сергія Смутченка. Невідома доля викраденого проректора Херсонського державного університету Максима Вінника. Від початку окупації правоохоронці Херсонщини вже зафіксували викрадення або зникнення 408 людей. Але це те, що їм стало відомо, бо іноді херсонці навіть не повідомляють нікуди, що зникли їх близькі, тому що бояться, що з ними в полоні щось може статися. Наразі нам відомо, що від початку окупації звільнили 259 громадян, але ще невідома доля 149 людей. Ми не знаємо, що з ними і де вони перебувають.

Буквально на днях представники окупаційної влади увірвалися до приміщення державного архіву Херсонської області і викрали звідти виборчу документацію зі списками виборців за 2019 рік. За попередньою версією ці персональні дані виборців міста та області вони хочуть використати для організації псевдореферендуму для зміни територіальних меж України. Вони не змогли зібрати інформацію іншими шляхами, тому вирішили просто її вкрасти.  

Як вручалися документи про завершення навчання 

Зараз в Херсоні документи про завершення навчання отримати неможливо, тому що ми в окупації. Відтак, свої дипломи та атестати херсонці не змогли отримати. Все це можна зробити зараз у Кривому Розі, але для цього потрібно виїхати, пройшовши складний і страшний квест.

Як можна виїхати з Херсонської області 

Є два шляхи, якими можна зараз виїхати з Херсонської області. І хоча віце-прем'єр-міністерка і міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук закликає мешканців Херсонської області скористатися цими можливостями і виїхати, але це дуже складно. Для того, щоб виїхати, потрібно мати або власне авто, або кошти, щоб заплатити перевізниками. Якщо їхати до Криму, це коштує від 5000 гривень. Або від 600 доларів і більше на людину, якщо їхати через Крим до країн ЄС. Водночас з пальним проблем немає. Воно дешевше, ніж на підконтрольній Україні території, адже все пальне зараз завозиться з території Криму нелегально і реалізовується тут.

Щодо можливості виїзду через Крим, потрібно зважити на те, що на в'їзді до Криму всі проходять дуже жорстку перевірку та співбесіду, які проводять співробітники ФСБ. Якщо виїздить сім'я, то співбесіду проводять з кожним членом родини окремо. І навіть з неповнолітніми дітьми теж окремо. 

Ще одним шляхом через лінію фронту можна виїхати у Василівці Запорізької області. Там ФСБ вже не працює, а є просто військові і блокпости. Їх можна пройти легко і нічого не перевіряють, а на інших витягують все, що є в машині, постійно запитують, навіщо ви їдете, і проводять політичну агітацію щодо необхідності залишатися в Херсонській області. І ти не можеш нічого їм сказати у відповідь, бо тебе просто можуть завернути і не пустити далі. Цей шлях іде через лінію фронту, щоб його пройти у Василівці, потрібно ночувати в полі під обстрілами, а це дуже небезпечно. У цьому намагаються допомогти волонтери, але ресурси волонтерів Херсонщини дуже обмежені, і допомогти всім бажаючим виїхати вони, на жаль, не можуть.

Фото: Flickr