Соціолог: "У рашизма добре виражене старече обличчя. Люди, які його підтримують, готові взяти до рук зброю, сидячи на дивані"

 Соціолог: "У рашизма добре виражене старече обличчя. Люди, які його підтримують, готові взяти до рук зброю, сидячи на дивані"

Всеросійський центр вивчення громадської думки опублікував результати опитування, згідно з яким нібито 78% росіян схвалюють діяльність Путіна, а 80% вірять йому. Позитивно оцінюють росіяни і роботу прем'єр-міністра та уряду. Чому, незважаючи на війну в Україні, запроваджені санкції, ізоляцію в усьому світі, великі втрати російських солдат на фронті громадяни Росії продовжують підтримувати Путіна. Навіть більше, ця "підтримка" зростає. Наскільки вірні і правдиві соцопитування в Росії? Як працює служба вивчення громадської думки в авторитарній Росії? Пояснює слухачам Українського радіо доктор соціологічних наук Олександр Стегній.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз передбачити в Росії результати опитувань громадської думки з будь-якого питання дуже просто. Достатньо подивитися, як інтерпретують ту чи іншу подію ведучі на телебаченні. Вона завжди буде співпадати із думкою влади. Можна одразу вгадати, і яку думку будуть висловлювати респонденти. Всеросійський центр громадської думки - це філіал ФСБ. Ще один Центр Юрія Левади в Росії (російська недержавна дослідницька організація) має статус іноземного агента. І його зразу намагаються відсторонити від роботи. 

Треба розуміти насамперед, хто проводив опитування

Респондент, відповідаючи на питання, повинен почуватися в безпеці. Він повинен відповідати добровільно. В Росії зайве згадування про події в Україні, з певними підозрілими інтонаціями  - це вже є пересторога для опитуваного. 

Дуже цікаве на території Росії формулювання запитань. Там, в опитувальниках, відсутнє слово "війна" в Україні, натомість присутнє слово "військова операція". А якщо військова операція, то це щось локальне і конкретне. Що вирішується швидко і безболісно. 

В Росії дуже добре контролюється віртуальне інформаційне поле. Люди, які дивляться не тільки телебачення, а й інтернет, сьогодні знаходяться під контролем. 

Що стосується громадської думки масової свідомості в Росії. Коли почалася повномасштабна війна, то в Росії почали говорити про те, що треба рятувати "русскую цивілізацію". І що під загрозою знаходиться існування самої Росії. Що ж таке ця "русская цивілізація"? Мова йде про євразійську ідею. Євразійський рух втратив свій вплив ще в середині минулого століття. Він почав відроджуватися вже після розпаду Радянського Союзу. І в сучасній Росії він є панівною ідеологією. 

Що таке євразійська ідеологія. Це особливий симбіоз ідей і фашизму, і нацизму. Це ідея національної величі, неприйнятність критики і скептицизму. Всі рішення ухвалюються колом певних людей, які шляхом пропагандистського тиску добиваються підтримки цих рішень суспільством. А воно (суспільство) усвідомлює, що від нього нічого не залежить. Індивіди сприймаються, як єдиний монолітний народ. Думку якої висловлює лідер. 

В цій ідеї євразійства присутній культ війни. 

Культ традицій. Слідування "духовним скрєпам" стало навязливою ідеєю. У російських пропагандистів Росія у кращий бік відрізняється цим культом від "прогнилої" Європи. У сучасній Росії реалізується  суспільний  проект не на модернізацію, зміни та оновлення, а свідомо будується суспільство, звернене на минуле, яке рухається до минулого. Для нас це має бути пересторогою. І ці заявки про ядерний апокаліпсис, що треба боятися ядерної зброї - це теж випливає із ідеї євразійства. 

Щодо психології, яка поширена в сучасній Росії. Соціологи говорять про посттоталітарний соціопатієвський синдром. Він починає постійно зростати. Дуже показовим є допис в телеграм каналі Дмитра Мєдвєдєва про ненависть. Він багато говорить про ті стереотипи, які російська влада намагається впровадити в масову свідомість росіян.

А що може бути позитивного в цих опитуваннях. Коли ми говоримо про рашизм, як якусь практику копіювання фашизму і націонал-соціалізму, то в них є одна відмінність: фашизм і націонал-соціалізм ставили на молодь. А у сучасного рашизма добре виражене старече обличчя. Люди, які підтримують рашизм, віком за 60 років. Вони готові взяти до рук зброю, сидячи на дивані. Вони теж представлені в опитуванні і їх присутність дається взнаки. За рахунок цього і є такою високою підтримка путінського режиму.

Чи існує механізм повернення людей до реальності, розуміння того, що світ розвивається і він є набагато кращим ніж той, в якому вони живуть? Така можливість фактично відсутня. У росіян відсутнє критичне мислення. Воно там повністю придавлене. Ті, хто з цим не згодний, масово виїжджали  і виїжджають із Росії. А ті, хто в Росії залишається, намагаються публічно не висловлюватися. Репресивний механізм зараз дуже добре працює. Нам в цій ситуації важливо зберегти своїх громадян. І тих росіян, які поза межами Росії. За них теж треба боротися". 

Фото: знімок з відео на youtube "Отряды путина"