Як телеграм-канали впливають на політику ти життя українців — коментує Оксана Романюк

Як телеграм-канали впливають на політику ти життя українців — коментує Оксана Романюк

6 червня в Україні відзначають День журналіста. Як робота медіа та інформаційних телеграм-каналів впливає на повсякденне життя українців в умовах повномасштабної війни розповіла в ефірі Українського радіо виконавча директорка Інституту масової інформації Оксана Романюк.

0:00 0:00
10
1x

Про журналістику під час війни

Медіа є тією подушкою безпеки і запобіжником, які не дають Україні перетворитися на аналог тоталітарної Росії. Саме наші медіа захищають в Україні демократію і є запорукою розвитку України як європейської держави. Наші медіа дуже плюралістичні, у них можуть постійно відбуватися сварки, ці медіа можуть комусь належати … однак саме тому, що в нас є незалежні медіа, ми можемо голосувати на виборах, боротися за свої права, боротися з корупцією тощо. Зокрема навіть у мене під будинком свого часу зрізали дерева та хотіли поставити МАФи. Однак завдяки тому, що приїхали журналісти та висвітлили цю проблему мешканцям будинку вдалося "відбити" це корупційне діяння та захистити свої права.

Журналістика в часи війни надзвичайно важлива, вона показує усьому світові, що відбувається в Україні. Наприклад, світлини з Бучі розлетілися світом і все людство побачило, із чим нам довелося зіткнутися.

За місяці війни я особисто почула чимало людських історій про те, як журналісти допомагали родичам знайти одне одного. У Бучі окупанти вкрали в бабусі телефон і вона не могла зв′язатися зі своїм сином. Завдяки тому, що журналісти написали про неї, вдалося знайти родичів цієї бабусі. Також ЗМІ висвітлюють гуманітарну катастрофу та проблеми переселенців.

Про телеграм-канали як анонімні джерела інформації

Під час війни люди хочуть отримувати інформацію дуже оперативно тому телеграм-канали дуже сильно зросли. За останніми даними, рівень популярності телеграм-каналів перебуває на рівні фейсбука або навіть перевищили цю соціальну мережу.

Однак навіть якщо ви прочитали певну новину в телеграмі (наприклад, про прильоти) після того все одно треба йти в якісне медіа і перевіряти цю інформацію. За ці місяці війни ми побачили тисячі фейкових новин у телеграм-каналах, бо телеграм-канали не перевіряють дані від очевидців. Їм можуть прислати інформацію якісь диверсанти і вони цю новину поставлять (уже були такі випадки), а потім вони цю інформацію прибирають і навіть не вибачаються. Ця новина просто зникає, хоча вона вже потрапила у стрічку новин і її вже прочитало мільйон підписників.

Окрім того, телеграм-канали можуть займатися політичними маніпуляціями і ви не знатимете, що вами маніпулюють, оскільки телеграм-канали переважно анонімні. Вони розвиваються часто з комерційною метою. Телеграм-канали можуть ставити відео від очевидців і ця інформація буде оперативнішою, аніж у якісному медіа, але якісне медіа будь-яку інформацію обов′язково перевірить.

Щоб зрозуміти, чи вами не маніпулюють потрібно знати, хто є власником телеграм-каналу та які його політичні уподобання. Я закликаю завжди перевіряти інформацію в якісних медіа та зосереджуватися тільки на незалежних ресурсах, особливо в умовах війни.

Про вплив телеграм-каналів на життя людини

З одного боку під час війни ми всі перебуваємо у постійному стресі, а з іншого — наш мозок вже шукає адреналіну, який можуть дати телеграм-канали. Це емоційна реакція, яку важливо у собі відстежити і спробувати проаналізувати її логічно і дати відповідь на питання: "Де мені потрібно шукати інформацію?".

Інформація безпосередньо впливає на нашу безпеку. Якщо людина евакуювалася з родиною і вирішує, чи варто їй повертатися назад, то однозначно таке рішення потрібно приймати не на основі даних із телеграм-каналів.

Хоча війна нині займає в нас 90% часу, однак політичні інтриги ніхто не скасовував. Політичні розбірки тривають і навіть процвітають у телеграм-каналах. Нам потрібно залишатися свідомими і перевіряти інформацію в надійних медіа.

Нещодавно в Києві стався приліт ворожої ракети і очевидці почали слати в телеграм-канали фото і відео. І навіть якщо це ті самі фото і відео, однак масовість створює тиск на психіку і дуже тяжко потім повернутися до виконання своїх професійних обов′язків чи дивитися за дітьми тощо.

Про постраждалих на війні журналістів

За час повномасштабної війни загинули 32 журналісти, із них 8 — під час виконання своїх професійних обов′язків, десятки колег потрапляли під обстріли. Понад 10 журналістів дістали поранення.

Станом на сьогодні російські загарбники обстріляли 11 телевеж з метою вимкнення або тимчасового призупинення українського мовлення. Там, де вони не обстрілюють телевежі, наприклад, на окупованих територіях, то там вони захоплюють місцеві ресурси.

Про медіа на тимчасово окупованих територіях

У Маріуполі окупанти використали логотип місцевої газети, якій люди довіряли, і почали під цим логотипом поширювати російську пропаганду у листівках.

У Бердянську росіяни вимкнули українське мовлення і під′єднали місто до трьох російських телестанцій із кремлівською пропагандою та фейками з ранку до вечора.

На Харківщині окупанти намагаються поширювати пропагандистські листівки. Усе це свідчить про те, що інформація важлива. Користуйтеся перевіреною інформацією і дуже уважно до цього ставтеся.

Фото: pixabay.com