Чи можливий туристичний сезон під час війни ― коментує експерт

Чи можливий туристичний сезон під час війни ― коментує експерт

Олена Зеленська анонсувала відкриття дитячих таборів у безпечних регіонах України. Щоб визначити, які табори і де працюватимуть, створено спеціальний штаб. Чи зможуть українці влаштувати відпочинок своїм дітям? Чи можливий взагалі туристичний сезон в умовах війни? Чи готова галузь працювати в таких умовах? В ефірі Українського радіо про це розповів Володимир Царук, директор Центру розвитку туризму України.

0:00 0:00
10
1x

Про відпочинок дітей цього сезону

"Дитячі табори поступово починають відкриватися. Цього місяця вони запрацюють у тих областях, де більш-менш безпечно. Насамперед, це Закарпаття, Львівщина, Чернівецька область. До цих таборів дуже прискіпливо придивляються, продумують наявність бомбосховищ або спеціальних укриттів. Тобто безпека відпочинку дітей ― це питання номер один. Ніхто не очікував, що вже у червні попит на такий вид відпочинку буде сталим і доволі активним. Наші туроператори, які займаються дитячим відпочинком, констатують, що більшість таборів планували відкривати наприкінці червня. Але у зв’язку зі зростанням попиту, бажанням батьків оздоровити дітей та потребою психологічної релаксації або реабілітації дітей, вже 10 червня деякі табори починають роботу. Причому в Києві є дуже великий запит на денні табори, тобто на денний час, коли батьки працюють. Зараз такі табори відкриваються по багатьох районах або біля Києва. Наприклад, дуже цікавий концептуальний табір працює на території ВДНГ. Ми бачимо, що цей сегмент, незважаючи на воєнні дії, відроджується і набуває популярності. Щодо цін ― це питання номер два. Тому що коштів у достатній кількості люди не мають. Ціни порівняно з минулим роком ніхто не піднімає, хоча вартість усього зросла, починаючи від пального, транспортних питань, продуктів харчування. Якщо десь і є зростання цін на табори, то воно не таке суттєве, як можна було прогнозувати".

Про можливості відпочинку дітей за кордоном

"Окремі проєкти є. Деякі міста за кордоном пропонують, щоб дитячі групи приїздили з України на відпочинок, але це зовсім невеликий сегмент. Є окремі фонди або спонсори, які фінансують повноцінний відпочинок українських дітей за кордоном. Деякі з наших туроператорів уже наступного тижня відкривають автобусні маршрути і діточок будуть оздоровлювати у Греції, а також на болгарських курортах. Тобто відпочинок за кордоном теж може бути, частково його оплачують батьки, але є і повна оплата відпочинку фондами".

Про надання житла готельними мережами

"Багато санаторіїв та пансіонатів зараз у простої. Вони виставляють символічну ціну за проживання, наприклад, 100-150 гривень за номер, щоб можна було розмістити сім’ї переселенців на місяць-два, поки вони не підшукають собі варіанти з житлом. Таких пропозицій багато. Також є чимало готелів, які приймали переселенців безкоштовно, даючи можливість, щоб вони оплатили тільки харчування. Попри те, що говорили спочатку про шалені ціни в окремих готелях, маємо й інші випадки. Напівпорожні санаторії за символічну плату надають можливість поселення".

Фото: content.childcamp.com.ua