Чи дозволено українським біженцям подорожувати країнами ЄС та відвідувати Україну ― коментує аналітикиня

Чи дозволено українським біженцям подорожувати країнами ЄС та відвідувати Україну ― коментує аналітикиня

Від початку повномасштабної війни Польща прийняла мільйон українських біженців. Минуло понад 90 днів, протягом яких, згідно із загальними правилами Шенгену, дозволено перебувати в країні. Нині Польща припиняє виплачувати допомогу українським переселенцям у розмірі 40 злотих на день. Наскільки це стимулюватиме українців шукати роботу? Чи не почнуть вони масово повертатися додому? Як бути тим, хто перебуває в Європі понад 90 днів без візи? На ці запитання в ефірі Українського радіо відповіла Катерина Кульчицька, аналітикиня центру "Європа без бар’єрів".

0:00 0:00
10
1x

Про 90 днів перебування. Які варіанти вирішення проблеми?

"Українці, які подали заяву на допомогу й отримали відповідний номер PESEL, мають дозвіл на перебування у Польщі протягом 18 місяців. І для них так само, як і для всіх українців, залишилося правило 90 днів протягом періоду 180 днів. Важливо сказати, що перебуваючи під захистом Польщі, по завершенні терміну 90 днів, вони мають можливість подальшого перебування тільки в Польщі. Тобто подорожувати країнами Шенгену вони можуть лише протягом 90 днів. Якщо людина хотіла б виїхати в Україну у справах, такі випадки зараз є, то варто бути уважними. Почали траплятися ситуації, коли прикордонники запитують: яка мета вашого в’їзду, ви ж уже перебували у Польщі 90 днів? І люди мали проблеми з поверненням до Польщі, навіть отримували відмови у в’їзді, тому що термін 90 днів завершився. Але ми одержали роз’яснення від прикордонної служби і від посольства України в Польщі про те, що робити в таких випадках. Сьогодні ті особи, які мають дозвіл легально жити у Польщі упродовж 18 місяців, мають можливість в’їжджати в Україну на термін не довше 30 днів. І коли в людини вже закінчились 90 днів перебування за безвізом, то під час перемовин з прикордонником вона має пояснити причину в’їзду до Польщі ― це воєнні дії в Україні. Тобто ― людина їде не з туристичною метою чи до родичів або друзів, не на роботу, а саме через війну. В’їзд з такою метою прикордонники приймають і пропускають людину, незважаючи на те, що 90 днів перебування за безвізом вже закінчились".

Про зупинку виплати допомоги українським біженцям

"З 1 липня цю допомогу в Польщі буде скасовано. До речі, її виплачували на 2 місяці довше, ніж планувалося спочатку. Залишаються виплати для деяких категорій осіб, наприклад, це люди з інвалідністю, багатодітні сім’ї, вагітні жінки. Для них ця допомога залишатиметься навіть після липня. На країни, що приймають українців, ці виплати лягли доволі суттєвим тягарем. Але для Польщі особливо, через значну кількість українських біженців саме там. І Польща зараз намагається активізувати пошуки роботи серед тих українців, які проживають на її теренах, щоб люди почали більше забезпечувати себе, розвивати свої міграційні зв’язки, шукати професію, працевлаштування ― вкладатися таким чином в економіку Польщі".

Щодо джерел інформації про виїзд за кордон Катерина Кульчицька зазначила: "Я б дуже радила обов’язково підписатися на сторінки посольств України за кордоном. Зазвичай вони мають максимально точну інформацію щодо кожної країни. Інформація є у соціальних мережах і на сайті Міністерства закордонних справ. Також по всій території України працює безкоштовна гаряча лінія 527, де можна дізнатися деталі, як шукати прихисток, до кого звертатися, і розвіяти свої сумніви щодо виїзду за кордон".

Фото: static.ukrinform.com