"Злочинний світ стоїть на паузі" ― Іван Ступак про зниження злочинності в Україні

"Злочинний світ стоїть на паузі" ― Іван Ступак про зниження злочинності в Україні

В Україні від початку повномасштабної війни знизився рівень злочинності, водночас відсоток розкриття злочинів зріс, як зазначив перший заступник Міністра внутрішніх справ Євген Єнін. Але в МВС не мають ілюзій, що з погіршенням соціально-економічної ситуації в країні злочинність не зростатиме. В ефірі Українського радіо ситуацію прокоментував Іван Ступак, асоційований експерт реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.

0:00 0:00
10
1x

Про зниження рівня злочинності

"Не всі злочинці в українському злочинному світі є сепаратистами або прихильниками "руского міра". Вони можуть викрадати автомобілі, торгувати наркотиками, робити крадіжки у квартирах, однак вони не будуть виступати під російськими прапорами і не хочуть отримувати російські паспорти. І я переконаний, що частина цих людей зараз пішли в тероборону чи ЗСУ, або десь волонтерять. Це по-перше. А друга причина ― зламалися звичайні шляхи комунікацій злочинного світу. Якщо раніше, наприклад, одна група підшуковує автомобіль, друга викрадає, третя везе в гаражі знімати номери, четверта перепродає, то зараз цю комунікацію зламано і злочинний світ стоїть на паузі через війну. Це такі дві глобальні причини".

Про "злочинців-патріотів"

"Вони готові займатися своєю злочинною діяльністю, але не готові це робити при триколорі та за присутності російських військових. Тим паче вони прогнозують: якщо зайде Росія, то прийдуть злочинці із забайкалля, зауралля, якісь московські й відсунуть їх від ринків, це їх не влаштовує, тут суто практичні причини. Під час Другої світової війни злочинці теж допомагали радянській владі виявляти німецьких солдатів або "німецьконалаштованих" громадян, була така колаборація. Тобто всі намагалися якнайшвидше вирішити проблемну ситуацію і повернутися до своєї звичайної злочинної діяльності".

Про роботу поліції в умовах війни

"Ми говоримо, що злочинність знизилась. Чи можливо буде втримати цей баланс у мирні часи, я не впевнений. Бо є злочинний світ, який живе за своїми законами і поняттями. На даний час уся діяльність правоохоронців зосереджена, у більшій частині, на виявленні диверсійних груп, терористів, пособників, колаборантів. І НАБУ, що раніше займалось тільки топ-корупціонерами, зараз також співпрацює з СБУ, спільно шукають усіх цих зрадників. Тобто змінився фокус діяльності правоохоронних органів. Потім, у мирний час, усі повернуться до своїх функціональних обов’язків".

Про запобіжні заходи щодо можливого зростання злочинності після війни

"Коли війна закінчиться, справді, може бути сплеск злочинності. Для того щоб попередити це, діяльності тільки Міністерства внутрішніх справ, поліції або інших правоохоронних органів ― мало. Їхню діяльність можна порівняти з лікарями ― десь припалюють, десь хірургічний спосіб... Однак проблеми вирішуються тільки комплексно, на рівні Кабінету міністрів, президента, шляхом покращення економічної ситуації, коли в країні будуть гроші та робочі місця. Тобто ― коли у людей буде менше спокус вкрасти автомобіль і продати його на запчастини, бо вони зможуть обрати легальний шлях заробляння грошей. Просто хапати людей і кидати до буцигарні ― так питання з криміналітетом не вирішити".

Про законопроєкт щодо конфіскації авто у нетверезих водіїв на користь армії

"У Верховній Раді реєструють дуже багато всього. Але законопроєкт зареєстрований і законопроєкт ухвалений ― це різні речі. Пропоную почекати, коли він буде на фіналі, і тоді дивитися текст. Оскільки навіть одна кома може змінити концепт, суть і дух законопроєкту".

Нагадаємо, що в Києві рівень злочинності знизився майже на 50 відсотків і криміногенна ситуація повністю контрольована. Про це повідомив начальник столичної поліції Іван Вигівський.

Фото: chasdiy.org