Українці, які отримають російські паспорти на окупованих територіях, можуть бути покарані за держзраду — юрист

Українці, які отримають російські паспорти на окупованих територіях, можуть бути покарані за держзраду — юрист

25 травня Володимир Путін підписав указ про спрощене громадянство Росії для жителів тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей. Фактично, це означає примусову паспортизацію місцевих жителів. Окупаційна влада вже заявила, що всі жителі Херсонської області матимуть право на отримання російського громадянства. Кандидат юридичних наук, політолог Геннадій Дубов в ефірі Українського радіо прокоментував, якими будуть наслідки для Росії та чому українцям не варто добровільно погоджуватися на отримання російських документів.

0:00 0:00
10
1x

Яких змін очікувати з появою цього документа

Це не зовсім новий указ. Він вносить зміни до указу про ЛНР та ДНР, який у 2019 році стосувався окремих районів Донецької і Луганської області України. Тоді ще мова йшла про невизнання цих утворень, які ми вважаємо терористичними організаціями, як держав, що сталося вже цього року. Відповідно мова йшла про підтримку росіянами, принаймні на рівні риторики, так званих Мінських домовленостей. Тому цей указ поступово змінюється, і на сьогоднішній день там, замість ОРДЛО, вже ЛНР та ДНР, а також Херсонська та Запорізька області України. 

Юридично наслідки для росіян будуть тими самими, які і були протягом цих двох років, коли вони роздавали сотні тисяч паспортів на окупованих територіях. Що стосуються України, то відтоді також з'явилися певні зміни в нашому законодавстві, зокрема з’явилися дві нові статті в Кримінальному кодексі — це 111 прим 1 та 111 прим 2, де в другій із них мова йде про пособництво державі-агресору і однією з форм цього злочину є виконання рішень. У Криму набуття громадянства було автоматичним, якщо ти не прийшов і не відмовився. У цьому ж випадку мова йде саме про добровільний порядок набуття громадянства. 

Що буде з українцями, які отримають російські паспорти

Теоретично, якщо люди хочуть скористатись цим указом, вони мають написати заяву. З точки зору українського кримінального права це може вважатися злочином, який називається пособництво окупантам, або навіть аж до державної зради. Тому що державна зрада також має таку форму, як перехід на бік ворога в умовах збройного конфлікту. Тому можна думати про те, чи не будуть ті люди, які чомусь вирішать скористатися цим документом і отримати російське громадянство, в розумінні України злочинцями. Мабуть, сьогодні є навіть маленький відсоток, який співпрацює з окупаційною владою, і це окремі склади злочину. Тому отримання громадянства може бути ще однією кримінальною статтею. Відтак, ми застерігаємо людей і даємо їм ще один аргумент, щоб вони не користувалися цим і не співпрацювали з державою-агресором.

Яких покарань може зазнати Росія 

Кожного дня в не документальній формі з’являються тисячі підстав для санкцій. І якщо було б бажання їх вводити, їх вже більш ніж достатньо. Але якщо мова йде про трибунали, які будуть у майбутньому, то видача громадянства РФ може бути розглянута як певна частина збройної агресії, порушення правил та звичаїв ведення війни. У сукупності це може бути компонентою цього складного комплексного явища, яке має бути піддане міжнародно-правовій кримінальній оцінці. 

Саме по собі питання громадянства завжди вважалося внутрішнім питанням окремих держав і вирішувалося на підставі або національного законодавства, або двосторонніх угод. Але в умовах, коли це є одним з елементів ведення війни, можливо, підготовки до анексії, це може бути не окремим злочином, а окремим елементом для того, щоб довести загальну агресію, про яку ми постійно говоримо.

Чому в Кремлі відразу вирішили видавати російський паспорт, а не проміжний паспорт республіки 

Думаю, серед них немає кінцевого рішення, яким чином зазіхати на ці території. Є декільна варіантів. По-перше, оголошення незалежності, як вони вчинили з Кримом, і потім возз'єднання, хоча це була анексія. По-друге, була історія з ЛНР та ДНР, де по часу це було розтягнуто. Сьогодні їхні спікери кажуть, що мова буде йти не про створення окремих, так званих, народних республік, а про приєднання, наприклад, до Криму. Це не має нічого спільного ні з міжнародним правом, ні з національним правом РФ. Тому очікувати ми можемо будь-чого. Так чи інакше юридично для нас це буде нікчемним. І спрогнозувати те, на що підуть задля зазіхання на наші території — це невдячна справа, тому що вони можуть піти на будь-що з точки зору юридичної форми.

Фото: PIXABAY.COM