Почали судити першого окупанта за вбивство жителя Сумщини: коментар прокурора

Почали судити першого окупанта за вбивство жителя Сумщини: коментар прокурора

Почався перший судовий процес щодо воєнних злочинів окупантів. 21-річного росіянина Вадима Шишимаріна звинувачують у вбивстві цивільного громадянина України на Сумщині. Цей судовий процес проводить колегія Солом′янського районного суду Києва. 13 травня пройшло перше засідання, наступне — 18 травня. Про перебіг суду розповів в ефірі Українського радіо прокурор офісу Генеральної прокуратури України Андрій Синюк.

0:00 0:00
10
1x

Як військовополонений стає воєнними злочинцями?

Коли особа потрапляє у полон, вона вважається військовополоненим. Водночас з того моменту, коли встановлюється причетність до злочинів на території України та відбувається повідомлення про підозру, ця особа стає підозрюваною у вчиненні кримінального правопорушення і на неї поширюється дія Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України.

З цього моменту на нього поширюється дія міжнародних норм. Водночас він перестає бути комбатантом, а стає підозрюваним у кримінальному провадженні та користується і повинен виконувати обов′язки, які ставить закон перед підозрюваним у вчиненні злочину на території України.

Росіянину інкримінують вбивство і порушення законів війни

Його дії інкримінуються за ч. 2 ст. 428 Кримінального кодексу України як порушення законів та звичаїв війни, що передбачені міжнародними договорами, згода на обов′язковість яких надана Верховною Радою України, у поєднані з умисним вбивством.

Безпосередньо Шишимаріним було порушено додатковий протокол до Женевської конвенції від 12 серпня 1949 року, що забороняє і не допускає убивств мирного населення під час збройного конфлікту.

Шишимарін обвинувачується у тому, що, будучи командиром відділення Кантемирівської танкової дивізії 24 лютого 2022 року у складі Збройних Сил Російської Федерації незаконно вторгся на територію України та 28 лютого пострілом у голову з автомата Калашникова на території Сумської області вбив беззбройного мирного мешканця, який йому нічим не загрожував.

Вказаний злочин Шишимарін вчинив, спішно покидаючи територію України на викраденому цивільному автомобілі, оскільки за перші три дні війни його підрозділ був майже повністю знищений Збройними Силами України. Їм декілька разів необхідно було перегруповуватися. У підсумку повністю їхню техніку було знищено. Вони вже дійшли до того, що відібрали у місцевого мешканця транспортний засіб та на ньому намагалися втекти в бік українсько-російського кордону і його перетнути. Після цього вбивства деякий час він ще переховувався разом зі своїми співслужбовцями. Зрештою вони вирішили здатися місцевим мешканцям.

Шишимарін не був зобов′язаний виконувати злочинний наказ

Важливо розуміти два аспекти. Перший аспект стосується абсолютно всіх кримінальних проваджень. Ніхто, зокрема і військовослужбовець чи державний службовець, чи інша особа не зобов’язаний виконувати явно злочинний наказ.

У конкретному випадку Шишимарін також не був зобов′язаний виконувати явно злочинний наказ. Стріляти в цивільну особу, яка йде вулицею, веде велосипед, у якої явно немає зброї і яка не проявляє ніяких активних дій, ніякого активного інтересу до того, що вони пересуваються однією вулицею з автомобілем — це є явний злочин.

Другий важливий аспект — ця особа, яка перебувала з ним (із Шишимаріним — ред.) в автомобілі і яка нібито віддала йому наказ, вона не була безпосереднім його командиром. Це була особа, вища за званням від Шишимаріна, але із іншого підрозділу ЗС РФ.

Тобто Шишимарін не був зобов′язаний виконувати будь-який його наказ, а ця особа не мала права віддавати наказ Шишимаріну, оскільки вони були з абсолютно різних підрозділів. Скажімо так, доля їх звела бо обидва їхні підрозділи були розбиті Збройними Силами України. Потім вони вже з′єдналися в один підрозділ з усією своєю технікою, потім їх знову розбили і вони спільно намагалися покинути територію України і тільки це звело їх разом. Але не те, що один був підпорядкований іншому.

Як збирають докази воєнного злочину?

У конкретному випадку розкрити всі докази немає можливості, бо кримінальне провадження ще не розглянуте і перебуває на початковій стадії розгляду судом. Водночас у конкретному кримінальному провадженні були очевидці, які безпосередньо впізнали Шишимаріна, бачили, як він здійснював постріл, пересуваючись у тому автомобілі, який вони викрали.

Є інший свідок, який бачив момент пересування автомобіля буквально через декілька секунд після пострілу, який бачив, як із вікна автомобіля стирчить ствол автомата, з якого йде дим. Тобто безпосередньо після пострілу.

Є інша особа, яка говорила по мобільному телефону із жертвою цього злочину. Ця особа теж чула постріли і після цього пострілу обірвався зв′язок.

Є висновки судово-медичної експертизи, які вказують, що особа загинула внаслідок вогнепального поранення, спричиненого цією зброєю. Доказів більш як достатньо. Скажу більше, навіть одна із осіб, які перебували в цьому автомобілі теж надає покази.

Про гуманне ставлення до полонених і слідство

Гуманне ставлення до полонених і ведення слідства одне одному не суперечить. Україна є стороною багатьох міжнародних договорів і конвенцій. Шишимарін був забезпечений безкоштовним адвокатом, документи, які йому вручають, перекладені російською мовою.

Сьогодні на судовому засіданні було багато журналістів, зокрема і з міжнародних телеканалів і видань. Я думаю, якби був хоча б один факт неналежного чи незаконного поводження або ж порушення прав Шишимаріна, він міг би про це розповісти під час судового засідання.

Засідання 18 травня розпочнеться із оголошення прокурором обвинувального акту у цьому кримінальному провадженні. Буде з′ясована позиція самого обвинуваченого Шишимаріна, наскільки він визнає ці обставини, викладені в обвинувальному акті.

Фото: suspilne.media