Чи буде продовження мобілізації ― пояснює військовий експерт

Чи буде продовження мобілізації ― пояснює військовий експерт

Показники мобілізації виконані на 100%. Чи означає це, що нових повісток українці поки не отримають? Від чого залежатиме подальше продовження мобілізації? На ці запитання в ефірі Українського радіо відповів військовий експерт Владислав Селезньов.

0:00 0:00
10
1x

Про мобілізацію в Україні

Мобілізація була оголошена на три місяці й триватиме до 24 травня. Зараз вона проводиться меншими темпами, бо на початку лютого було повністю укомплектовано сили оборони. У рамках мобілізації призиваються військовослужбовці запасу, визначені відповідними спеціальностями. Тобто призов громадян відбувається за тими професіями, які зараз потрібні для війська. Потреби в мобілізації будуть залежати від ситуації на сході країни. Якщо триватимуть бойові дії, українська армія нестиме втрати, потрібно буде поповнювати підрозділи фахівцями військових спеціальностей, тож громадян України, що перебувають у запасі, будуть призивати до лав ЗСУ. Вести мову про масштабну мобілізацію на сьогодні не доводиться, у цьому немає потреби.

Для кожного регіону нашої країни є визначене мобілізаційне завдання. Велика кількість військовозобов’язаних були призвані до лав територіальної оборони. Деякі загони ТРО виконують завдання за місцем проживання, деякі вирушили в інші області. Що стосується добровольців, вони, як правило, виконують завдання у рамках добровольчих підрозділів військ територіальної оборони, на сьогодні їхній правовий статус чітко визначено. Тобто всі учасники добровольчих підрозділів мають відповідний статус і соціальний захист. "Кожен зі зброєю в руках мусить захищати нашу країну, а якщо при цьому присутня відповідна мотивація та необхідні професійні навички, то такі дії безумовно вітаються", ― наголосив експерт.

Секретар РНБО Олексій Данілов зазначив, що після 24 травня мобілізацію продовжувати не планують. "Але ми не знаємо, з якими втратами стикнеться українська армія під час подальших бойових дій. Сьогодні бачимо, що Путін зі своїми генералами переводять війну в довготривалу кампанію, на відміну від початкового плану на бліцкриг. Запеклі бої триватимуть не лише на півдні і сході, адже наша ключова позиція ― війна може закінчитися тільки після звільнення усіх наших територій. Тож зрозуміло, що війна триватиме довгий час. Зараз Україна чекає на отримання відповідної військово-технічної допомоги від наших західних партнерів. Цією військовою технікою з-за кордону хтось має керувати, потрібні будуть людські ресурси. Тому говорити про те, що в майбутньому не буде проведено наступні етапи мобілізації, не буде коректним", ― підкреслив Владислав Селезньов.

Про мобілізацію в Росії

"Вже зараз проводяться необхідні заходи з оцінювання мобілізаційних ресурсів, які є в Росії, відбувається знімання з довгострокового зберігання зразків озброєння, військової техніки, відповідного устаткування, для того щоб після приведення його в належний стан відправляти для участі у війні проти України. Має місце постійний процес так званої прихованої мобілізації для поповнення армії, а ми знаємо, що їхні втрати шалені. Тож мобілізація в Росії відбувається. На жаль, задурених пропагандою там вистачає, тому на певний період часу ресурси у російської армії будуть. Але для того, щоб Росії реалізувати свій план з повного захоплення нашої країни, їхній мобілізаційний ресурс має складати близько трьох мільйонів осіб. Безперечно, РФ не в змозі реалізувати цей проєкт, адже це величезне навантаження на економіку і суспільство".

Про порятунок захисників Азовсталі

"Ми бачимо, що будь-яка міжнародна дипломатія, навіть залучення провідних фахівців, не працює. Путін займає непоступливу позицію, нервує і не йде на жодні компроміси, хоча варіантів і пропозицій лунало чимало. Щодо військового проєкту з деблокади Маріуполя, зараз ми розуміємо: щоб реалізувати цю операцію, Україні потрібна велика кількість літаків для закриття повітряного простору, велика кількість високоточних далекобійних гармат класу М777 і велика кількість безпілотних літальних апаратів, зокрема дронів-камікадзе, які так само можуть працювати на великих відстанях. Ці позиції закладено у відповідну заявку з боку нашої країни, але поки що ця заявка не реалізована. Тому вести мову про військову деблокаду Маріуполя зараз неможливо".

Фото: glavcom.ua