Що змінить для України офіційне оголошення Росією війни, яке очікують 9 травня? Пояснює експерт

Що змінить для України офіційне оголошення Росією війни, яке очікують 9 травня? Пояснює експерт

9 травня президент Росії Володимир Путін може офіційно оголосити війну проти України. Про це повідомляє CNN. Що може змінити для України в цій війні таке оголошення з боку РФ? Про юридичні аспекти можливої заяви очільника Росії Українське радіо поспілкувалось з аналітиком групи "Левіафан" Сергієм Назаренком.

0:00 0:00
10
1x

"Ані в практичному, ані в юридичному плані це нічого не змінить. Стан питання оголошення війни закріплений в Гаазькій конвенції про початок воєнних дій 1907 року. Там передбачено, що країни недвозначно повідомляють одна одній про те, що будуть застосувати свої збройні сили. Це оголошується шляхом ультиматума, звернення до власного народу чи до народу ворожої країни. 

Сама ж процедура оголошення війни використовувалась останній раз в 1973 році за часів арабо-ізраїльського конфлікту. Після цього почали використовувати не термін "війна", а "військовий конфлікт" чи "агресія". Саме це зараз відбувається в Україні: сам військовий конфлікт триває з лютого 2014 року, а 24 лютого 2022 року почалась більш активна фаза, коли більше російських сил зайшло на територію України", — розповів Сергій Назаренко. 

Як пояснив аналітик далі, в правовому полі також діє Резолюція Генеральної асамблеї ООН 1974 року, яка закріплює поняття агресії: дає визначення та критерії, з настанням хоча б одного з них дії країни вважаються агресією: "РФ, починаючи з 2014 року, порушила кожен з цих пунктів, тому фактично ми є в стані війни й без оголошення цього Путіним".

Назаренко зазначив, що офіційне оголошення війни на противагу "спецоперації", яку нібито зараз в Україні проводять російські військові, жодним чином не змінить ходу подій, зокрема, не сприятиме проведенню загальної мобілізації в РФ:

"Перший раз росіяни хотіли провести загальну мобілізацію ще з початку березня, але це не було підтримано. Це питання навіть не виносилося на розгляд Ради Федерації, оскільки правляча верхівка в РФ не дійшла всередині консенсусу про проведення мобілізації. Як казав Арестович, в Росії є негласний суспільний договір між громадянами і державою про те, що громадяни спостерігають на телеекранах те, яка в них велика країна, як вони скрізь перемагають, але самі в цих війнах участі не беруть. Й цей порядок ніхто не хоче руйнувати". 

"Разом з тим, військових успіхів в Росії не буде навіть після можливого проведення мобілізації, бо широку мобілізацію провести не можуть, хоча зараз потаємно й намагаються це зробити. Після того, як вони назвуть речі своїми іменами, докорінно нічого не зміниться, адже це буде зроблено виключно для внутрішнього споживача для того, щоб якось спонукати нових громадян йти на захист їхньої Батьківщини. Проте, на мою думку, всі, хто хотів воювати або кого могли змусити це робити, вже поїхали в Україну. Відтак РФ може лише формально закріпити той стан, який вже існує", — пояснив експерт.

Наостанок Сергій Назаренко торкнувся й питання становища полонених українців, зазначивши, що офіційне оголошення війни Росією не змусить її дотримуватись правових норм: "На жаль, я не думаю, що оголошення війни змінить становище як наших цивільних громадян, які перебувають в полоні в Російській Федерації, так і учасників воєнних дій. Росія чхати хотіла на всі міжнародні інституції та міжнародні договори щодо поводження з військовополоненими, стосовно ставлення до цивільного населення під час збройних конфліктів.

Україна ж відноситься до полонених росіян так, як це передбачено у цивілізованому світі. Умови утримання полонених в нас набагато кращі, ніж умови у людей, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі".

"Щодо того, чи "розв’яже" Україні руки офіційне оголошення війни з боку Росії, то ми зараз маємо як моральне, так і юридичне право наносити удари до території Російської Федерації. Про це не повідомляють, але, наприклад, в Білгороді, який розташований при кордоні з Україною, через день щось гримить. Деякі удари ми вже проводимо, проте не повідомляємо про це та робимо це розумно, точково по військовим та інфрастуктурни об’єктам — так, аби не гинуло мирне населення", — підсумував Сергій Назаренко. 

Фото: Фокус